Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΚΟΔΡΑ FESTIVAL / ΠΕΜΠΤΗ 2 IOYNIOY 2011

ΚΟΔΡΑ festival
Δημόσιος χώρος- Ο κοινός μας χώρος
Αγαπητοί φίλοι,
 το ΦΕΣΤΙΒΑΛ μας σήμερα τελειώνει.

Σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουνίου, τελευταία ημέρα, σας προσκαλούμε:

στις 8,00 μμ για την παρουσίαση του γραμμικού μετατοπιστή, του Αριστείδη Βούλγαρη, μήκους 2 μέτρων, με σκοπό την δημιουργία βίντεο από πολλές λήψεις / καρέ φωτογραφιών, όχι όμως με ακίνητη φωτογραφική μηχανή πάνω σε τρίποδα, αλλά με ταυτόχρονη κίνηση της μηχανής κατά τη διάρκεια των λήψεων.
Ο Αριστείδης Βούλγαρης ασχολείται  με αστρονομικές παρατηρήσεις, την αστρονομική φωτογραφία και την κατασκευή μηχανικών και οπτικών συστημάτων για αστρονομική και επίγεια χρήση.
Πρόκειται για μία γλισιέρα στην οποία εδράζεται ένας ιππέας κινούμενος από ηλεκτρικό μειωτήρα με ταχύτητα περίπου 6cm/min. Η φωτογραφική μηχανή στηρίζεται (και κινείται μαζί με τον ιππέα), και ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται λήψεις φωτογραφιών. Το αποτέλεσμα είναι τα κοντινά φωτογραφιζόμενα αντικείμενα να μεταβάλλουν τη θέση τους έναντι των πιο απομεμακρυσμένων, προσφέροντας την αντίληψη της κίνησης αλλά και των άπειρων σκηνοθετικών αυτοσχεδιασμών.

Και στις 9,00 μμ για μία μια μουσική παράσταση δρόμου, με τίτλο  Woyzeck, από το Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. στο δασάκι του πρώην στρατοπέδου.
Πρόκειται για παράσταση βασισμένη στη μουσική του Tom Waits για την ομώνυμη παράσταση του Robert Wilson το 2002 (εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο Woyzeck του Georg Bϋchner).

Με την υπενθύμιση ότι στο Ισόγειο των κοιτώνων λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής και στον Α όροφο Γλυπτικής, κατασκευών και φυσικά φωτογραφίας.
Σε αυτή την τελευταία έκθεση συμμετέχει και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με έργα των φωτογράφων: Αθανάσιος Αθανασιάδης, Ελπίδα Κάτσικα, Κώστας Ευαγγελάτος , Δημήτρης Ζωγράφος, Βασίλης Καρκατσέλης,  Κυριάκος Κατσαρέας, Ελένη Μπενιάκου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Νίκη Γλεούδη, Δημήτρης Προκοπίου, Χριστίνα Παπαφράγκου, Σταύρος Σταματίου, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Αγγελική Βλάχου, Ντέντος Δημήτρης, και Τριαντάφυλλος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Καρανγουστής, Βαρβάρα Μοδιώτου, Αντώνης Πανουσιάδης, Ανδρέας Μαλακούδης, Τάσος Μπόνιος, Μαρία Δάλπη.
 Επιπλέον, στην έκθεση συμμετέχουν και οι Κώστας Κίτσος, Γ. Αγγέλου, Στυλιάνα Γκαλινίκη,  Μιχάλης Παναγιωτίδης, Ανδρέας Ζέρβας, Ελίνα Μπαλτούνα, Ευτέρπη Σιάνη, Α. Τζόκα, Γιώργος Ψαθάς , Δήμητρα Καρέτσου και ο Τζενκίς Χουσείν.
Συντονιστές της έκθεσης φωτογραφίας είναι οι: Μιχάλης Παναγιωτίδης και η Ν.Βασσάρα.
Πρόκειται για μία ξεχωριστή πειραματική παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου. Την μόνη, ίσως, που δεν έχει υπεύθυνο επιμελητή, την μόνη που κανείς δεν γνωρίζει τα έργα που θα έλθουν προς έκθεση. Οι φωτογράφοι είναι απόλυτα υπεύθυνοι για το έργο που θα παρουσιάσουν, για την προσέγγιση του θέματος, την φόρμα, ακόμη και το μέγεθος εκτύπωσης ή τον τρόπο ανάρτησης των έργων που θα προσκομίσουν. Η μόνη οδηγία προς αυτούς από τη διοργάνωση είναι: Δύο έργα ο καθένας, ενιαίου ύφους και φωτογραφικής άποψης.
 Μπορεί η αυτοδιαχείρηση του έργου να δουλέψει σε συλλογικότητες; Οι γειτνιάσεις που θα προκύψουν, οι σχέσεις που θα αναπτυχθούν, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν; Τι έργα άραγε θα φτάσουν, τι έκθεση θα προκύψει; Καθώς κανείς δεν γνωρίζει τα έργα που θα φτάσουν την παραμονή των εγκαινίων, την ημέρα δηλαδή που ορίστηκε σαν ημέρα ανάρτησης, η έκπληξη είναι αναμενόμενη. Η δομή της έκθεσης θα προκύψει επί τόπου και θα αποτελεί συλλογική εμπειρία. Θα καταφέρουμε να έχει ροή και χαρακτήρα; Θα μπορέσει το κοινό της να διαβάσει αυτές τις επιμέρους, πιθανές, διαφοροποιήσεις ή όχι. Αφού δεν έχουν (από τα πριν) εγκριθεί οι εργασίες αυτών που δήλωσαν συμμετοχή, θα μπορέσουν τα έργα της έκθεσης, όπως θα αρθρωθούν στους τοίχους, (η κάθε έκθεση είναι ένα ξεχωριστό έργο, μία πρόταση αρθρωμένη, με συντακτικό, με αρχή, και τέλος) να εγείρουν ερωτήματα, πέραν αυτών που διατυπώνονται εδώ, προς τους συμμετέχοντες και το υπόλοιπο κοινό τους; Θα δούμε.

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 6947705491 Ελένη Παπαθεοδοσίου (υπεύθυνη συντονισμού)
e-mail: el_papateo@yahoo.com                                     site: diexodos2000.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου