Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΕΠΕΚΕΙΝΑ. Ο Θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα.

ΕΠΕΚΕΙΝΑ. Ο Θάνατος και η ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα
από 11/12/2014 έως 8/2/2015
Μέσα από 120 αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος.
Ως αφετηρία επιλέχθηκαν οι επικές περιγραφές για τον Κάτω Κόσμο όπως αποτυπώθηκαν στα αρχαία έργα διαφορετικών περιόδων.
Ως κατακλείδα, οι πλατωνικές αντιλήψεις που σηματοδοτούν τη μεταστροφή της αντίληψης για το θείο στοιχείο συνιστώντας εξέλιξη και αντίποδα της ομηρικής σκέψης. Η έκθεση θα χωρίζεται σε 5 ενότητες: Η Στιγμή του Θανάτου, Έθιμα Ταφής, Ομηρικός Άδης, Βακχικός-Ορφικός Άδης και Πλατωνικός Άδης.
Η έκθεση πραγματοποιείται: σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (Η.Π.Α.) και το Υπουργείο Πολιτισμού &  Αθλητισμού.

Επιμέλεια

Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Δρ Σταυρούλα Οικονόμου
Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Προτομή Διονύσου / Πλάτωνα 49-25 π.Χ. ( Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης)




ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Α. ΡΗΓΑΤΟΣ / ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ / ΕΚΔΟΣΗ ΙΩΛΚΟΣ 2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Γεράσιμος Α. Ρηγάτος

Το άπειρο πλήθος των εντόμων

Στη Γλώσσα, στη Γραμματολογία και στο Λαϊκό Πολιτισμό

Μελέτη


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιωλκός» (2014) το νέο βιβλίο του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου με τίτλο «Το άπειρο πλήθος των εντόμων - Στη Γλώσσα, στη Γραμματολογία και στο Λαϊκό Πολιτισμό».  
Τα έντομα, από τους αρχαιότερους οντογονικά οργανισμούς, έχουν στενά συνδεθεί με το ανθρώπινο είδος τόσο για καλό όσο και για κακό. Χωρίς τα έντομα που γονιμοποιούν τα  φυτά, δε θα μπορούσε να εξασφαλισθεί η τροφή των ανθρώπων. Αντιθέτως, άλλα έντομα μεταδίδουν επιδημικά νοσήματα με τεράστιους αριθμούς θυμάτων. Όμως εδώ «Το άπειρο πλήθος των εντόμων» εξετάζεται από τη γλωσσική, τη γραμματολογική και τη λαογραφική πλευρά. Ο Όμηρος με πολλαπλές αναφορές του στα Έπη, ο Αίσωπος, οι Κλασικοί και κυρίως ο Αριστοφάνης, ο Θεόκριτος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς έχουν ασχοληθεί από διάφορες πλευρές με ποικιλία εντόμων. Το ίδιο και οι Βυζαντινοί, αλλά και οι σύγχρονοι συγγραφείς. Η γλώσσα μας έχει από τον κόσμο των εντόμων μεγάλο ονοματολογικό πλούτο, αλλά και πλήθος παράγωγων λέξεων και μεταφορικών χρήσεων. Μεγάλος πλούτος σχετικός με τα έντομα ανευρίσκεται επίσης σε νεοελληνικές παραδόσεις, αινίγματα, παροιμίες, ξόρκια κ.λπ. Τελικά οι πολιτιστικές αναφορές στον κόσμο των εντόμων είναι εντυπωσιακά πολλές και ενδιαφέρουσες.
Τον πλούτο αυτόν εξετάζει μέσ’ από την άφθονη και διαχρονική βιβλιογραφία ο συγγραφέας με τη μακρά κι αναγνωρισμένη εμπειρία του στην επιστημονική και λογοτεχνική γραφή.

·       Σελ.: 400 - Σχήμα: 14x21 εκ. - Θεματολογία: Μελέτη, Λογοτεχνία, Περιβάλλον, Λαογραφία, Ιστορική Λογοτεχνική Αναδρομή - Έτος Έκδοσης: 2014 -
 ΙSBN: 978-960-426-796-5.