Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

CONSTANTIN CAVAFIS A LA MAISON DE LA GRECE, PARIS



Η ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ









Στην ιστορική  Αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ" της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Ακαδημίας και Γενναδίου 8 στην  Αθήνα, έγινε η βιβλιοπαρουσίαση ποιητικών συλλογών του μέλους της Ε.Ε.Λ., εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου. 

Παρόντες στην πολυδιάστατη παρουσίαση διακεκριμένοι εκπρόσωποι του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού χώρου. 
Την εκδήλωση χαιρέτησε αρχικά ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. Κώστας Καρούσος και  η Άννα Κελεσίδου, καθηγήτρια φιλοσοφίας, ποιήτρια.

Για τις ποιητικές συλλογές του Κώστα Ευαγγελάτου "Εγκάρσια Πτήση" και "Πολύσμιγος Αίνος" μίλησαν αναλυτικά, γλαφυρά και διεισδυτικά η Βίβιαν Γιαννούδη- Αυγερινού, συγγραφέας, πρόεδρος Πειθ. Συμβ. της Ε.Ε.Λ και η Άννα Μαρκοπούλου, Δ/ρ φιλοσοφίας της αγωγής, εκπαιδευτικός.
Παρεμβάσεις έγιναν από τους διακεκριμένους λογοτέχνες  Κώστα Καρούσο, πρόεδρο της Ε.Ε.Λ. και την Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, π. γεν.γραμματέα της Ε.Ε.Λ.
Ο Κώστας Καρούσος μεταξύ άλλων ανέφερε: Η πυκνή ακολουθία των σκίτσων-με την πιστή αποτύπωση-διαπίστωση-συντριβή-κάθαρση-προσμονή και υπέρβαση πάθους, ερωτικής καρτερίας, μνημεία σώματος και ψυχής, ματωμένης θλίψης, κύκνεια σπαράγματα πόνου και ματαιότητας...εμβαπτιζόμενα με οίστρο και εικαστική ποιητική έννοια και δημιουργία.--εκτιμώ--ότι αποτελούν ένα πολύ εξαιρετικό σύνολο, επίκαιρης ακεραιότητας και υπαρξιακής αγωνίας -- άρδευση αξιών και μπόλιασμα ελπίδων--για ένα οραματοδρόμιο ποίησης και γραφής στους νεώτερους δημιουργούς.... 
Στην μυσταγωγική εκδήλωση ερμήνευσαν κλασικά μουσικά έργα η γνωστή κορνίστα Ιωάννα Σκληρού και ο καταξιωμένος πιανίστας Μάριος Καζάς, ενώ ο Κώστας Ευαγγελάτος απήγγειλε ποιήματα του. Μετά την προβολή εντυπωσιακού εικαστικού αφιερώματος-videoart o Μάριος Καζάς που είναι και αισθαντικός συνθέτης παρουσίασε για πρώτη φορά τη μελοποίηση του ποιήματος "Καταμετρώ-Mesure", με θετικότατη απήχηση στο κοινό. 

Την τιμητική εκδήλωση συντόνισε επιδέξια  ο λογοτέχνης Αντώνης Κομίνης, ταμίας της Ε.Ε.Λ. Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους στην πνευματική εκδήλωση στο χώρο της ΕΕΛ, η οποία ήταν η πλέον σημαντική, άρτια και διαφωτιστική για την ποιητική του πορεία.
ΕΛΠΙΔΑ

Η Ελπίδα των χρωμάτων αρμενίζει
στον καμβά της νέας διαλεκτικής
συνθέτοντας εφύμνια.