Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΣΤ’ Μπιενάλε των Φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
ΤΗΛ. 210 3234 267
FAX  210 3234 282
www.miet.gr

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Τον Ιούνιο στην Αθήνα η ΣΤ’ Μπιενάλε των Φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.
Από τις 9 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου 2011 πραγματοποιείται στην Αθήνα η ΣΤ’ Μπιενάλε των Φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος.
Η έκθεση των 100 έργων που συμμετέχουν στην Μπιενάλε θα φιλοξενηθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, δίπλα από το Εθνικό Θέατρο της Αθήνας.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος, στις 9 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. και θα χαιρετίσουν ο Δημοσθένης Κοκκινίδης (αντιπρόεδρος του ΜΙΕΤ), ο Γιώργος Χαρβαλιάς (πρύτανης της ΑΣΚΤ), ο Κυριάκος Κατζουράκης (πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ), ο Μιλτιάδης Παπανικολάου (πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) και ο Γιάννης Αγγέλης (μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Τα Νέα της Τέχνης»).
Θα ακολουθήσει η απονομή βραβείων και επαίνων στους φοιτητές που διακρίθηκαν για το έργο τους.
Τα εγκαίνια του Β' μέρους της έκθεσης θα γίνουν στις 24 Ιουνίου 2011, στις 8.30 μ.μ. στον ίδιο χώρο, με ομιλίες και συζήτηση με θέμα: «Τέχνη και Παιδεία. Το μέλλον της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Ομιλητές θα είναι ο Χρήστος Γ. Λάζος, συγγραφέας, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ, Γιώργος Διβάρης, αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Καστρίτσης, διδάσκων στη  Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Την συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Άρτεμις Καρδουλάκη.
Η Μπιενάλε των Φοιτητών τελεί υπό την αιγίδα των Σχολών Καλών Τεχνών που συμμετέχουν σ’ αυτήν.
Χορηγοί της είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Eurobank, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και η ασφαλιστική εταιρεία Lloyds Γιώργος Καραβίας και Συνεργάτες.
Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011, στις 12.00 μ.μ., στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου.

H ΣΤ’ Mπιενάλε συμπληρώνει φέτος 11 χρόνια ζωής και διοργανώνεται από την εφημερίδα Τα Νέα της Τέχνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ.
Με αυτήν την εκδήλωση, Τα Νέα της Τέχνης γιορτάζουν την 20η επέτειο της αδιάλειπτης κυκλοφορίας τους, η οποία συμπληρώνεται στο φύλλο του Οκτωβρίου 2011.
Ο θεσμός ξεκίνησε με την προετοιμασία τριών ετησίων εκθέσεων από το 1996 με τη συμμετοχή φοιτητών από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Aπό το 2000 μετατράπηκε σε Μπιενάλε με τη συμμετοχή και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από φέτος στη διοργάνωση συμμετέχει και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στην ΣΤ’ Μπιενάλε θα δοθούν τρία βραβεία με χρηματικό αντίκρισμα και έξι τιμητικοί έπαινοι. Τα βραβεία και οι έπαινοι επιλέχθηκαν από επιτροπή καθηγητών και των τριών σχολών και μέλη των διοργανωτών.
Η έκθεση των έργων που συμμετέχουν στην Μπιενάλε παρουσιάζονταν μέχρι το 2005 μόνο στην Κρήτη στον εκθεσιακό χώρο του Ξενοδοχείου Creta Maris. Από το 2005 και μετά η έκθεση των έργων, μετά την Κρήτη, μεταφερόταν και στην Αθήνα, στον εκθεσιακό χώρο της Αττικό Μετρό στο Σύνταγμα, ενώ το 2007 ταξίδεψε και παρουσιάσθηκε στη Διεθνή Έκθεση του Τορόντο του Καναδά, μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Προξενείου.
Για περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Νικολαΐδου, τηλ. 210 8644442, 210 8665976