Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Underground Εντευκτήριο / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
Περιοδικό / Εκδόσεις / Εκδηλώσεις
Τ.Θ. 50.011, ΤΚ 540 13 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 279607


Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Underground Εντευκτήριο

Διανύοντας τον δέκατο χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας του, το Underground Εντευκτήριο (Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως) συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Η φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τιτλοφορείται « O διεθνής ΄Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης» και περιλαμβάνει:

― Ομιλία του Ντίνου Χριστιανόπουλου με θέμα «Μια νέα άποψη για τις “Θερμοπύλες”»

― Προβολή του ντοκυμανταίρ της Μαίρης Κουτσούρη «Καβάφης. Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του» (1983), ευγενής παραχώρηση της σκηνοθέτριας.
Η ταινία αυτή έχει το μοναδικό προσόν να διασώζει μαρτυρίες προσώπων που γνώρισαν και συναναστράφηκαν τον Καβάφη. Ειδικός σύμβουλος: Γ. Π. Σαββίδης. Συνεντεύξεις: Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Έρευνα: Κώστας Παπαδόπουλος. Ποιήματα του Καβάφη διαβάζει ο Λευτέρης Βογιατζής. Αφήγηση: Βασίλης Παπαβασιλείου. Μιλούν: Γ. Π. Σαββίδης (1929-1995, καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας και μελετητής της), Έντμουντ Κήλυ (1928, μεταφραστής του Καβάφη), Τίμος Μαλάνος (1897-1984, πρώτος μελετητής του), Δ. Χαριτάτος (πρόεδρος του Συλλόγου Αιγυπτιωτών), Πόλυς Μοδινός (1899-1988, διπλωμάτης και λόγιος, σύχναζε στο “σαλόνι” του ποιητή), Κυβέλη Σεγκοπούλου (δεύτερη σύζυγος του αφοσιωμένου φίλου και κληρονόμου του Καβάφη, Αλέκου Σεγκόπουλου), Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (1903-1987, Γαλλίδα πεζογράφος και ακαδημαϊκός, μεταφράστρια του  Καβάφη), Φίλιπ Σέραρντ (1922-2008, ποιητής και μεταφραστής του). Προλογίζει εξ αποστάσεως ο βιβλιογράφος και μελετητής του Καβάφη, ποιητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

― Πρώτη προβολή στην Ελλάδα της ταινίας μικρού μήκους του Σουηδού Καρλ Χένρικ Σβένστεντ «Διαβάζοντας Καβάφη: Ο Γέρων Ποιητής. 1863-1933». Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στην έναρξη της ταινίας, «πολύ σπάνια ένας ποιητής παρουσιάζεται σε μια κινηματογραφική ταινία μέσα από τον δικό του λόγο. Κι όμως, ο συγκεκριμένος  [: ο Καβάφης] το είχε δηλώσει: "οι στίχοι μου είναι η ζωή μου!". Σε αυτήν την ταινία τοποθετούμε δεκατέσσερα ποιήματα του Καβάφη στο σύγχρονο περιβάλλον, ζητώντας από καθημερινούς ανθρώπους να επιλέξουν εκείνο που αγαπούν περισσότερο και να μας το διαβάσουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο "γηραιός ποιητής" κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία του στους δρόμους των τριών πόλεων που θεωρούσε δικές του: Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα. ΄Ισως σήμερα περισσότερο από ποτέ, εβδομήντα χρόνια από τότε που μας άφησε το θνητό του σώμα.  Αυτή είναι η δύναμη της ποίησης». Την προβολή προλογίζει εξ αποστάσεως ο σκηνοθέτης.