Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ART SIGNALS / COSTAS EVANGELATOS / VILLA ΡΟΔΟΠΗ / ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ART SIGNALS ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ



Στη Σύγχρονη Πινακοθήκη villa ΡΟΔΟΠΗ, Μεσολωρά 7 και Βύρωνος στο Αργοστόλι,έγινε με μεγάλη επιτυχία η έναρξη της έκθεσης ART SIGNALS του Κώστα Ευαγγελάτου.Η ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος και επιμελήτρια εκθέσεων Στέλλα Λιάτου έκανε αισθητική εισήγηση πάνω στα έργα του καλλιτέχνη, αναφέροντας στο εκλεκτό ακροατήριο που παραυρέθηκε στο άνοιγμα της ετήσιας εικαστικής παρουσίας του Ευαγγελάτου στο γενέθλιο χώρο και τόπο του τα εξής:
Ανακάλυψα πίσω από τις λέξεις του , και κυρίως πίσω από τα έργα του- γιατί αυτή είναι η γλώσσα επικοινωνίας ενός καλλιτέχνη- ότι κατά καιρούς στη ζωή μας συναντάμε άτομα που μοιάζουν να κινούνται σε κάποιους παράλληλους διαφορετικούς μικρόκοσμους με εμάς. Έτσι κι εδώ. Αυτός ο χώρος είναι η είσοδος σε ένας από αυτούς μέσω των έργων του  καλλιτέχνη.
Ειδικά με τα νέα του έργα. Μορφές στο φόντο συνδέουν πραγματικότητα και φαντασία. Ο Άμος Οζ είχε πει ότι κάποιοι συνδέουν τη φαντασία με την ντροπή και την αναξιοπρέπεια. Φοβούνται το τέρας που κρύβουν μέσα τους και που με τη βοήθεια της φαντασίας θα αποκαλυφθεί.  Κάποιοι όμως, όπως ο κος Κ.Ευαγγελάτος κοινωνούν τη φαντασία τους σε όλους μας, γιατί μέσα από αυτή ο θεατής έρχεται σε επαφή με τη ζωή , ίσως με τη χαρά ίσως με την αγωνία αλλά σίγουρα με την αγάπη.

Οι γυναικείες μορφές του μοιάζουν να  ζουν μέσα σε ένα άχρονο τοπίο, αιώνια αθώες και έφηβες. Μοιάζουν να αναδύονται μέσα από σύννεφα μνήμης κι όχι λήθης,
να σχηματίζονται από τα σταλαγματιές χαράς και λύπης,
να χαμογελούν αδιόρατα όχι σαν ψυχρές Καρυάτιδες ,
αλλά μυστικιστικά, σαν Μονα Λίζες,
σαν να κρύβεται στις άκρες των χειλιών τους όχι η σιωπή, αλλά η γνώση.
Η χρωματική παλέτα του είναι κυρίως φωτεινή και αισιόδοξη, υποδηλώνει μέρα καλοκαιριού κρυμμένη κάτω από τις σκιές δέντρων ή τη σκιά ενός κίονα που ξεπροβάλλει θυμίζοντας το παρελθόν μας. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που  το χρώμα σκουραίνει , όμως κι εκεί σπάζει από εκρήξεις χρωμάτων, σαν να χάραξε κάποιος τη νύχτα με γυαλί κι  έσταξε αίμα και ζωή.

Όπως όμως και να μεταφράσει κάποιος τα νέα έργα του καλλιτέχνη- και όσα είπα ήταν η προσωπική μου ανάγνωση- σίγουρα θα νιώσει τη σιγουριά που εκπέμπουν.
Θεωρώ- ή καλύτερα να πω, αισθάνομαι – ότι αποτελούν το πιο ώριμο βήμα του καλλιτέχνη, την Ιθάκη που αναζητούσε. Μετά από αυτά σίγουρα έχει πολλά ακόμα βήματα να περπατήσει στο δρόμο της συνεχούς καλλιτεχνικής αναζήτησης, παρά ταύτα η αίσθησή μου παραμένει ότι τα έργα αυτά θα αποτελέσουν ένα από τα κομβικότερα σημεία της καλλιτεχνικής του διαδρομής.
Κι ίσως ίσως , οι τελευταίες του δημιουργίες να εκφράζουν τους στίχους από προηγούμενη ποιητική του συλλογή, ΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, με τους οποίους τον έχω συνδέσει στο μυαλό μου άρρηκτα:
“Ανάγλυφα τυπώνω παραστάσεις
      συνεύρεσης εφήβου
       με την Τέχνη ”
 
  Η Θαυμάσια εικαστική βραδυά ολοκληρώθηκε με κοκτέιλ στον κατάφυτο και ανθισμένο κήπο κάτω από το φως της θερμής πανσελήνου του Ιουλίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2011.

πληροφορίες: 26710 28501











www.gisi.gr/evangelatos