Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ / ΙΟΥΛΙΟΣ 2012


Τα νέα του Εθνικού Θεάτρου

Ιούλιος 2012

Αμφιτρύων, του Μολιέρου


Ο Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο με ένα κλασικό αριστούργημα, τόσο  ρηξικέλευθο όσο και απολαυστικό που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 3 και 4 Αυγούστου και στη συνέχεια, για περιορισμένες παραστάσεις, σε περιοδεία.

Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται δεξιοτεχνικά πάνω στον Αμφιτρύωνα του Πλαύτου και μεταπλάθει τον μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε μια απολαυστική κωμωδία.  Ο Δίας παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να  τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του Σωσία. Όταν όμως εμφανίζεται ο πραγματικός Αμφιτρύωνας, τη θεϊκή παρέμβαση θα ακολουθήσει το χάος: άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και εξωφρενικό χιούμορ!

Γραμμένη το 1668, η κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Ο Γάλλος κωμωδιογράφος θίγει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου ενώ σατιρίζει τον αμοραλισμό των ισχυρών και την δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν.


Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χάρης Φραγκούλης, Ελένη Ευθυμίου

Διανομή

Αλκμήνη: Αμαλία Μουτούση
Αμφιτρύων: Γιώργος Γάλλος
Δίας: Νίκος Κουρής
Σωσίας: Δημήτρης Ήμελλος
Ερμής: Χρήστος Λούλης
Κλεάνθη: Εύη Σαουλίδου
Νύχτα: Στεφανία Γουλιώτη

Στρατηγοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

Παραστάσεις:
3 και 4 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου / 10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα / 27 Αυγούστου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη / 31 Αυγούστου, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας / 2 Σεπτεμβρίου, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα / 7 Σεπτεμβρίου, Κύπρος


Νεφέλες, του Αριστοφάνη

Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει και αυτό το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιουλίου και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα με τη κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.

Ο Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος χωριάτης, πνιγμένος στα χρέη εξαιτίας της σπάταλης ζωή του γιου του αποφασίζει να φοιτήσει στη σχολή του Σωκράτη για να μυηθεί στην μαιευτική του μέθοδο και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους δανειστές του στα δικαστήρια. Αποδεικνύεται όμως…ανεπίδεκτος μαθήσεως και στη θέση του στέλνει το γιο του, μια απόφαση  που θα στραφεί εναντίον του!

Ο Αριστοφάνης στο πρόσωπο του Σωκράτη σατιρίζει τις «προοδευτικές» εκπαιδευτικές ιδέες που εισήγαγαν οι σοφιστές στην αρχαία Αθήνα. Σε μια εποχή  κοινωνικών και ηθικών αναζητήσεων και έντονων ανακατατάξεων που τα όρια των ρευμάτων, των ιδεών και της προόδου βρίσκονται σε σύγχυση και υπό διαπραγμάτευση (όπως και το εκπαιδευτικό σύστημα!) το αριστοφανικό έργο αποδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Το νήμα του χθες και του σήμερα ενώνονται σε μια απολαυστική παράσταση που μιλάει απευθείας στον θεατή.


Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από Πλατωνικούς Διαλόγους. 

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη, Μαντώ Αρμένη

Διανομή
Στρεψιάδης: Γιάννης Μπέζος
Σωκράτης: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Φειδιππίδης: Μάκης Παπαδημητρίου
Κάποιος: Γιάννης Νταλιάνης
Δίκαιος Λόγος: Νίκος Ψαρράς
Άδικος Λόγος: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Μαθητές: Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου

Χορός: Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Τσεκούρα, Χρήστος Σπανός, Λήδα Μανουσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Γιωργής Τσουρής, Σπύρος Κυριαζόπουλος.


Χορηγός παράστασης: Εμπορική Τραπέζα

Παραστάσεις:
13 και 14 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου / 18 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας / 21 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα / 1 Αυγούστου, Θέατρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα / 4 Αυγούστου, Ανοιχτό Θέατρο, Νέα Μουδανιά / 7 Αυγούστου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη / 10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίου, Δίον / 26 Αυγούστου, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα / 29 Αυγούστου, Green Theatre, Νεμέα / 1 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Ωδείο, Πάτρα / 8 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», Ηλιούπολη / 10 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

Ο Περικλής του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Πέτρας!

Ο Περικλής, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο θέατρο Globe στο Λονδίνο συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ Globe to Globe για τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ξεκινάει τις παραστάσεις του το καλοκαίρι στο Θέατρο Πέτρας στις 6 Ιουλίου.

Οι θυελλώδεις περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειο του για να αποφύγει την οργή του Βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ενώνεται και πάλι μαζί τους αναπάντεχα σε μία εντυπωσιακή παράσταση, που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Συλλογική δραματική αφήγηση, συνεχείς μεταμορφώσεις και εναλλαγές, μία γυμνή αλλά παράλληλα θαυματουργή σκηνή συνθέτουν μία παράσταση που βασίζεται στην ερμηνευτική δύναμη του συνόλου 12 εξαιρετικών ηθοποιών.

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας


Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
Παρασκευή 6 Ιουλίου / 9.30μ.μ.
Πληροφορίες : 210.5012402


Ακολουθούν:
18 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα / 25 Αυγούστου, Αρχαίο Ωδείο, Πάτρα / 30 Αυγούστου, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνα / 1 Σεπτεμβρίου, Αττικό Άλσος / 9 Σεπτεμβρίου, Κύπρος / 16 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας


Λάβατε αυτό το μήνυμα στη διεύθυνση cevangelatos@gmail.com καθώς δηλώσατε πως το επιθυμείτε μέσω της σελίδας μας www.n-t.gr. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε μηνύματα από τη σελίδα παρακαλούμε εισέλθετε στη σελίδα με τον κωδικό σας και τροποποιήστε το προφίλ σας σχετικά ή επικοινωνήστε μέσω email στην διεύθυνση newsletter@n-t.gr.


ZEUS ART SPACE, MYKONOS / ALINA MATSA


CASTELLO DI RIVARA / LUGLIO 2012


ΟΙ " ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ " ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ


«100 Χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα. ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ»  
 
Η έκθεση οργανώθηκε στα τέλη του 2011 από το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου σε συνεργασία με το Β' Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
 
Εγκαίνια και ξενάγηση στην έκθεση:  Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, 8.30μμ
               
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Σαββατοκύριακο 21/22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
Σάββατο 21 Ιουλίου, 9μμ: Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο με ομιλίες και συναυλία με μελοποιημένα έργα του.
Κυριακή 22 Ιουλίου, 10μμ: Συναυλία κλασικής μουσικής
 
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΚΡΑΤΑΣ