Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

COSTAS EVANGELATOS - ART STUDIO EST / NEW SEASON

costas evangelatos 2011





www.gisi.gr/evangelatos

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ [ΠΕΙΡΑΙΩΣ] / EΚΘΕΣΗ : ΑΓΗΝΩΡ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ 1898-1977

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ / 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ

<>

Μι­κρά Δι­η­γή­μα­τα Αμε­ρι­κανών Συγ­γρα­φέ­ων


Η Ελ­λη­νο­αμε­ρι­κα­νι­κή Έ­νω­ση πα­ρου­σιά­ζει, σε συ­νερ­γασί­α με το λο­γο­τε­χνι­κό πε­ριο­δι­κό Πλα­νό­διον και το ι­στο­λό­γιό του για το μι­κρό δι­ή­γη­μα Ι­στο­ρί­ες Μπονζά­ι, το 50ό τεύ­χος του πε­ριο­δι­κού με τί­τλο «Α­με­ρι­κα­νι­κό μπον­ζά­ι [Flash Fiction]: 43 Μι­κρά Δι­η­γή­μα­τα Α­με­ρι­κα­νών Συγ­γρα­φέ­ων. Μια αν­θολο­γί­α».

Η πα­ρου­σί­α­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Πέ­μπτη, 22 Σε­πτεμ­βρί­ου 2011 στις 20:00, στο Θέ­α­τρο της Ελ­λη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Έ­νω­σης (Μασ­σα­λί­ας 22, Κο­λω­νά­κι).

Το 50ό τεύχος του πε­ριοδι­κού Πλα­νό­διον εστιά­ζει στο αμε­ρι­κα­νικό μι­κρό διήγη­μα, γνω­στό ως flash fiction, το οποίο από τις αρχές της δε­καετί­ας του ’90 γνώρι­σε με­γά­λη επιτυχί­α στον αγγλό­φω­νο κό­σμο και παγκόσμια ανα­γνώ­ρι­ση και ά­σκη­σε ευ­ρύ­τα­τη επιρ­ροή. Στο τεύ­χος πα­ρουσιάζο­νται 43 μι­κρά διη­γή­μα­τα σταχυολο­γη­μέ­να από τις πέ­ντε κα­λύ­τε­ρες αμε­ρικανικές ανθο­λο­γί­ες του είδους που κυ­κλο­φο­ρούν. Με­ταξύ των αμε­ρι­κανών συγγραφέ­ων που με­τα­φρά­ζο­νται, πε­ριλαμ­βά­νονται ση­μα­ντι­κά ονόματα της α­μερικανικής λογο­τε­χνί­ας, όπως οι Ρέι Μπρά­ντμπε­ρι, Τομ Χαζούκα, Λάνγκστον Χιούζ, Τζό­ις Κάρολ Όουτ­ς, Σαμ Σέ­παρ­ντ, Τζον Απντά­ικ, Τέ­νε­σι Ουί­λιαμ­ς, Το­μπάιας Γούλ­φ.

Το ι­στολό­γιο Ιστο­ρί­ες Μπον­ζά­ι είναι μια δια­δι­κτυακή επιθεώρη­ση για το μικρό δι­ή­γη­μα και ταυ­τό­χρο­να μια δια­δι­κτυακή ανθο­λο­γί­α εν προόδ για το συ­γκε­κρι­μέ­νο είδος. Ειδι­κεύεται στο ελλη­νικό διήγη­μα και ταυτό­χρο­να πα­ρου­σιά­ζει έγκυ­ρες με­τα­φρά­σεις δι­η­γη­μά­των στα ελλη­νικά.

Θα μι­λή­σουν οι:

Γιάν­νης Πα­τίλης, ποι­η­τής, εκδό­της του λο­γο­τε­χνι­κού πε­ριο­δι­κού Πλα­νό­διον και της ιστο­σε­λί­δας "Ιστο­ρί­ες Μπον­ζά­ι"
Βα­σί­λης Μα­νου­σά­κης, συγ­γρα­φέ­ας, κα­θη­γη­τής, με­τα­φρα­στής
Ηρώ Νι­κο­πού­λου, συγ­γρα­φέ­ας, εικα­στι­κός

Κα­τά τη διάρ­κεια της εκ­δή­λω­σης θα δια­βα­στούν δι­η­γή­μα­τα α­πό το α­φιέ­ρω­μα.

Η ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΣΤΟ TAF

ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ19.09 – 02.10.11
Εγκαίνια: Δεύτερα 19.09.11, 20.30

Το TAF παρουσιάζει την έκθεση Ομάδα Φιλοπάππου που εγκαινιάζεται τη Δεύτερα 19 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου 2011.
H έκθεση ανοίγει ακριβώς 10 χρόνια μετά από την πρώτη παρουσίαση της ομάδας Φιλοπάππου και εξερευνά την πορεία της. Συγκεντρώνει έργα που προέκυψαν από τις έξι δράσεις που πραγματοποίησε και δίνει έμφαση σε αρχειακό υλικό που τεκμηριώνει τις δραστηριότητες και έρευνές της από το 2001 έως σήμερα. Δεν πρόκειται άρα για μια εργοκεντρική έκθεση αλλά για μια έκθεση-δράση που εξετάζει τους όρους μιας συλλογικής ή ατομικής δημιουργικής διαδικασίας.
Η ομάδα Φιλοπάππου αποτελεί μια από τις μακροβιότερες εν ενεργεία συλλογικότητες στην Ελλάδα στην οποία συμμετέχουν ή έχουν συμμετάσχει πολλοί εικαστικοί της νεότερης γενιάς. Λειτουργεί χωρίς επίσημα μέλη, στη βάση μιας αυτοδιοργάνωσης με γνώμονα την προσωπική συνείδηση και τις αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω ανοιχτών συζητήσεων μεταξύ των εκάστοτε συμμετεχόντων. Οι δράσεις της έχουν ως κύριο σκοπό την επανενεργοποίηση σημείων της πόλης και τόπων με πολύ ισχυρή ιστορία ή αρχαιολογικό, τουριστικό και αστικού σχεδιασμού ενδιαφέρον.
Την άνοιξη του 2001 ξεκινήσαν συναντήσεις με σκοπό να πραγματοποιηθεί μια δράση στο αρχαίο νταμάρι του Φιλοπάππου. Από εκεί προέκυψε το όνομα της Ομάδας, αν και όχι συνειδητά από τους συμμετέχοντες αλλά από τρίτους για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Στην έκθεση διατίθεται το δίγλωσσο βιβλίο της Ομάδας Φιλοπάππου με τίτλο ομάδα Φιλοπάππου-καταγραφές 01-11,  με κείμενα της Φαίης Ζήκα, Χριστόφορου Μαρίνου, Θεόφιλου Τραμπούλη, Χαρίκλειας Χάρη και Κώστα Χριστόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευρασία.


Ώρες Λειτουργίας: Δεύτερα-Κυριακή 13.00-00.00