Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2016 "ΑΜΜΟΓΡΑΦΙΕΣ-SANDGRAPHICS" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ



Πραγματοποιήθηκε στο Polis Art Café στο αίθριο του Αρσακείου Μεγάρου στην Αθήνα η κριτική παρουσίαση
του εικαστικού Ημερολογίου 2016 του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: ΑΜΜΟΓΡΑΦΙΕΣ-SANDGRAPHICS , ενώ παράλληλα εκτέθηκαν όλα τα εικαστικά συλλεκτικά του ημερολόγια από το 2007 μέχρι και εφέτος!  Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και έδωσαν το 
"παρών" γνωστές προσωπικότητεςτες της τέχνης, των επιστημών και της λογοτεχνίας καθώς και πολλοί φιλότεχνοι.
Για τον καλλιτέχνη και το ετήσιο Ημερολόγιο του μίλησε αρχικά ο εκδότης και υπεύθυνος των εκδηλώσεων του Polis Art  Βασίλης Χατζηιακώβου και ακολούθησαν  με αισθητικές και κριτικές προσεγγίσεις τους  η Αννίτα Πατσουράκη, Ιστορικός Τέχνης και
η  λογοτέχνις Σοφία Μωραίτη, Δρ. Φιλοσοφίας.
Η Αννίτα Πατσουράκη ανέφερε μεταξύ άλλων: Η Έκδοση του Εικαστικού Συλλεκτικού Ημερολογίου 2016, με τίτλο “Αμμογραφίες” από τον εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο αποτελεί το καλωσόρισμα για την νέα χρονιά. Το Ημερολόγιο παρουσιάζεται με 14 έγχρωμες σελίδες, που κοσμούν φωτογραφίες ζωγραφικών συνθέσεων του καλλιτέχνη, χαραγμένες στην άμμο με φτερό γλάρου στις παραλίες της Κεφαλλονιάς. Το φόντο είναι το ίδιο το φυσικό τοπίο αλλά και ζωγραφικές χρωματικές επιφάνειες. Η σύλληψη των εικόνων μέσα από το φωτογραφικό φακό του Ντάνυ Μαρτζώκα αναπαράγει την αυθόρμητη χαρακτική ομορφιά των μορφών και των μοτίβων τους, σε χρονική οπτική και αισθητική διάρκεια. Τα έργα που έχουν χαραχθεί πρόκειται για πορτραίτα φυσικών προσώπων, γυναικεία και αντρικά, φανταστικά και υπαρκτά. Πρόσωπα σε μετωπική και πλάγια απόδοση, με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, πρόσωπα ενεστώτα, ανθρώπων της ζωής μας. 
Στη συνέχεια η δρ.Σοφία Μωραίτη επεσήμανε: Οι αμμογραφίες προϋποθέτουν αμμουδιά και θάλασσα. Πού αλλού, αν όχι στην Κεφαλονιά, το νησί καταγωγής του δημιουργού. Το νησί της βίλλας Ροδόπη, όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνει σημαντικές καλλιτεχνικές και ποιητικές εκδηλώσεις. Άμμος, θάλασσα, νησί. Σχέδια επάνω στην άμμο που χαλάει η ήρεμη ή η φουρτουνιασμένη θάλασσα. Κάθε σελίδα του Ημερολογίου παραπέμπει σε ποίηση ελληνική και παγκόσμια. 
Η παρουσίαση του εικαστικού συλλεκτικού Ημερολογίου του 2016 είχε μουσική επένδυση συνθέσεις του Νίκου Γαρμπή-Nicofilimon, εμπνευσμένες από ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου.