Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ " Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και οι οικογένειες ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΚΡΗ και ΣΤΑΙΚΟΥ" / ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΥΡΟΥ-ΕΥΤΑΞΙΑ.


ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ / ΕΚΘΕΣΗ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΚΡΙΘΑΚΗ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ / ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "ΕΡΜΗΤΙΚΕΣ ΛΑΜΠΙΔΕΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΑΡΣΙΣ, 2017.

«Ερμητικές Λαμπίδες»
Του Κώστα Ευαγγελάτου
Ποιητικό, εκδ. «Άπαρσις», Αθήνα 2017
Με απογειωτική – ποιητική – εκφραστική, προελαύνει με στίχους στο βιβλίο του «Ερμητικές Λαμπίδες» ο ποιητής – εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος. Οι αμφιβολίες, οι διαφυγές και οι επαναστατικές (αλλά ημίμετρες πλέον) αλλαγές του κοινωνικού μας βίου, οδήγησαν τον ποιητή σ’ ένα κάθετο και ανάγλυφο άσμα ποιητικής εμβέλειας, με πολλές ψυχικές ψηφίδες και επιγραμματικές ενοράσεις, να σκιτσάρει αδρά και διαλεκτικά «στην κρύπτη του φωτός – τη σεισμική φορά της γης – τα χνώτα των εγκάτων της – στο κάτοπτρο της μνήμης» πολλές παρωδίες, ουτοπίες και καθημερινές δραπετεύσεις της ζωής. Γνώστης της ουσίας και της μεγάλης δύναμης που ενέχει η συνεπικοινωνία και το κοινό άροτρο της ψυχικής και κοινωνικής δημιουργίας, με τρόπο σχεδόν αφοπλιστικό, καταθέτει μνήμες, πόνο, καταστάσεις και πολλές «εικονικές διαπιστώσεις», αναζητώντας τη σοφία και την καλλιτεχνική αιώρηση, με της ποίησης τη γνώση, που οικοδομείται σε μια αμφίρροπη και επιδερμική πραγματικότητα. Γράφει:
«Η πόλη άνυδρη // βλασταίνει φόβους σε χάσμα ανυπόστατου φωτός
Γράφει ανεκπλήρωτα συμβόλαια // σε εικονικές περγαμηνές
φυτεύει άλγος βλάστησης // σε δάση, οροπέδια και κήπους
…με σάλπισμα των στεναγμών η νύχτα προελαύνει».
Κάθε άλλο, βέβαια, από «Ερμητικές Λαμπίδες» οι πολύτοκοι στίχοι του, από νοήματα και ιδέες του βιβλίου του.
Αναλλοίωτες στιγμές της καθημερινότητας και της υπαρκτικής μας παρουσίας στα δρώμενα, που φανερώνουν ένα καθολικό συναίσθημα οικουμενοποίησης και επικαιροποίησης των αδιεξόδων της σημερινής κοινωνίας. Η ερμητικότητα που ξεπερνάει εδώ τα όρια του χρόνου και διευρύνεται σταδιακά σε μια ψυχο-πνευματική συμμετρία μνήμης, ελπίδας, προσμονής και «συνεσταλμένης γοητείας» ποιητικής κατάθεσης ως τα πρόθυρα της έκστασης και της αποσταγματικής ψυχικής λύτρωσης. Ανάμεικτα συναισθήματα σ’ ένα φασματικό παζλ εννοιών και ιδεών, στο βωμό και στην ουσία της «ιερουργίας της τέχνης» και της ποίησης.
Κώστας Καρούσος
Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών
δοκ/φος – κριτ. Λογοτεχνίας – εικαστικός










ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ / ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "LOUIS D' EST", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ. 2016




                                                                                                  "LOUIS D' EST"
Δύο συν ένα ποιήματα και ένα αφήγημα για τον Λούη
του Κώστα Ευαγγελάτου
Εκδ. Αιγιαλός, Αργοστόλι 2016
Ένα αφιερωματικό οδοιπορικό – αφήγημα στον Λούη (Λουδοβίκο – ημίαιμο σκύλο) του εκλεκτού ποιητή – εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου με συγκινητικό τρόπο παράθεσης γεγονότων της προσωπικής του πορείας. Από την γνωστή μυθολογία της Κεφαλονιάς με τον Άργο, τον πιστό σκύλο του Οδυσσέα, ως το σύγχρονο γεγονός της αφοσιωματικής ευαισθησίας του Λούη, στο δικό του αφέντη και κύριο. Μια κατ’ εξακολούθηση περιπέτεια τρυφερότητας, συνύπαρξης και αλληλένδετης βιογραφίας και διείσδυσης στην ψυχολογία του Λούη, με επέκταση –φυσικά– και στα ανατρεπτικά γεγονότα της ζωής, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε, από την πρεσβευτική κατοικία ως την γκαλερί του ποιητή, την εκπαίδευση, τα ταξίδια του στην Κεφαλονιά, το άρρηκτο δέσιμο με την οικογένειά του, την αμεσότητα και την φυσιοκρατική σύνδεσή του με τις μετέπειτα «Νεφελογραφίες» του ποιητή, η περιπέτειά του με τον κτηνίατρο και την εγχείρησή του, η σπαραχτική αποχώρηση στη μονή «Σίσσια» του νησιού και η παραμονή του στο σκυλόσπιτο. Ένα καθημερινό και αγωνιώδες και προστατευτικό πλησίασμα ψυχής προς τον Λούη, που συνοδοιπόρησε για πολλά χρόνια με τον δημιουργό καλλιτέχνη – εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο. Το βιβλίο απηχεί μια ολοκληρωμένη σχεδίαση – αποδοχή και φροντίδα προς τον Λούη, που διέτρεξε υποδειγματικά για πολλά χρόνια το εύρος της προσωπικής δημιουργίας του ποιητή αλλά αποδεικνύει ταυτόχρονα πόσο η ψυχική συνδρομή αγάπης αλληλο-ταυτίζονται και πιστοποιείται έτσι στη ζωή, με ανανεωτική φόρμα αισιοδοξίας, δράσης και προσφοράς στα κοινωνικά μας πράγματα.
Κώστας Καρούσος
Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

δοκ/φος – κριτ. Λογοτεχνίας – εικαστικός