Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ / 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ / ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΕΣ-ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ -O "Αφορεσμένος στοχαστής", έργο Κώστα Ευαγγελάτου


Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Λασκαράτου, το περιοδικό «Συλλογές», για συλλέκτες και φιλότεχνους, του Αργύρη Βουρνά δημοσιεύει, στο τεύχος Δεκεμβρίου 2011 που κυκλοφορεί, ένα σημείωμα με σύντομα βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου Κεφαλονίτη στοχαστή και ποιητή. Αναμφίβολα και με λύπη επισημαίνουμε πως  οι εκδηλώσεις και οι αναφορές στο Λασκαράτο φέτος δεν είχαν ούτε την επίσημη αιγίδα της πολιτείας, ούτε την πανελλήνια εμβέλεια και αναλυτική επιστημονική ποιότητα που θα άρμοζε στο έργο-παρακαθήκη και στη μνήμη του …


 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ (1811-1901)
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ 

Φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση ενός φωτεινού επτανησιακού πνεύματος, του σατυρικού ποιητή, κοινωνικού συγγραφέα και αγωνιστή της πολιτικής ηθικής Ανδρέα Λασκαράτου. Ο Ανδρέας Λασκαράτος γεννήθηκε στο χωριό Ριτσάτα στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1811, σε μία περίοδο που τα Επτάνησα περνούσαν από τη Γαλλική στην Αγγλική  κατοχή-προστασία. Γόνος εύπορης οικογένειας γαιοκτημόνων από το γένος των Τυπάλδων, σπούδασε αρχικά στην Ιόνιο Ακαδημία και μετά  νομικά στο Παρίσι και την Πίζα, όμως το επάγγελμα του δικηγόρου το εξάσκησε μόνο όταν είχε οικονομική ανάγκη. Ήταν παντρεμένος με την Πηνελόπη Κοργιαλένεια, από επιφανή οικογένεια του νησιού, με την οποία απέκτησε δύο γιους και εφτά κόρες. Εμπνεόμενος από τα οικογενειακά του βιώματα έγραψε και αξιόλογα λυρικά ποιήματα. 
Έζησε ολόκληρη τη διαδικασία της ένωσης με την Ελλάδα και μάλιστα αγωνίστηκε σκληρά ενάντια στα πιστεύω των Ριζοσπαστών, για την κατά τη γνώμη του άνευ όρων παράδοση των Ιονίων Νήσων  στην Ελλάδα, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην προσέγγιση της προσωπικότητας του ακόμη και σήμερα. Διέμεινε κατά τη διάρκεια των ποικίλων διωγμών του ανά περιόδους στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και το Λονδίνο. Πέθανε στο  Αργοστόλι το 1901, όπου διέμενε μετά από όλους τους διωγμούς που υπέστη και την άρση τελικά του αφορισμού του από την επίσημη τοπική εκκλησία. Ετάφη στο νεκροταφείο του Δραπάνου.
Το συγγραφικό έργο του και το παράδειγμα ήθους του παραμένει διαχρονικό έως σήμερα. Όσοι  μελετούν το πολυσχιδές αυτό έργο αντιλαμβάνονται ότι ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε πολύ μπροστά για την εποχή του και ότι σήμερα σχεδόν όλα, όσα είχε προβλέψει και επιθυμούσε να αλλάξει, έχουν επαληθευτεί. Υπήρξε έντονα σατιρικός, ιδιαίτερα με την έκδοση της περίφημης εφημερίδας του «Λύχνος» και σταθερός στις ηθικο-κοινωνικές απόψεις του, παραδίδοντας έργα που έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις της εποχής του, στηλιτεύοντας την υποκρισία της.
 Κυριότερα έργα του είναι:
·     Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς
·     Ιδού ο άνθρωπος ή ανθρώπινοι χαρακτήρες
·     Ποιήματα και ανέκδοτα
·     Οι καταδρομές μου εξαιτίας του «Λύχνου»
·     Απόκριση στον αφορισμό
·     Αυτοβιογραφία
Από τα "Μυστήρια της Κεφαλονιάς" που εκδόθηκαν το 1862, με τα οποία  ο Λασκαράτος  καυτηριάζει αυτούς που εκπροσωπούσαν τον Κλήρο και την πολιτική σκηνή της εποχής του εκμεταλλευόμενοι την αμάθεια του λαού και τα οποία  έγιναν κύρια  αιτία του αφορισμού του, παραθέτουμε μία παράγραφο από την εισαγωγική ΠΡΟΙΔΕΑΣΗ του συγγραφέα:…Εγώ δεν ημπορώ, εν συνειδήσει, να ναναρίσω την κοινωνία μας με το ναρκωτικό νανάρισμα των λαοπλάνων, ούτε μήτε να σιωπήσω τα αποτελέσματα μιάς τέτοιας σατανικής κερδοσκοπίας. Εγώ εξεγναντίας ξεσκεπάζω τα ελαττώματα της με θάρρος και με εξουσίαν, με όλην εκείνην την εξουσίαν που μου δίνει η Αλήθεια.

 --------



Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΑΤΣΕΣΛΑΒ ΤΣΕΜΠΟΤΑΡ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ






ΑΘΗΝΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011


Ο ΡΩΣΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΒΙΑΤΣΕΣΛΑΒ ΤΣΕΜΠΟΤΑΡ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ  ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου  Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτόκλητου ο κορυφαίος Ρώσος γλύπτης Βιατσεσλάβ Τσεμποτάρ παρέδωσε στο Μουσείο Βυζαντινής και Χριστιανικής Τέχνης Αθηνών το αυθεντικό μοντέλο του μνημείου του Αγίου. Ο Απόστολος Ανδρέας που σταυρώθηκε  στη γή της Ελλάδας , που αποτελούσε τότε τμήμα της Ρωμαικής αυτοκρατορίας, είναι ο πρώτος Ιεράρχης της Ρωσικής γής και προστάτης του Ρωσικού Στόλου. Μετά από ανοικτό διαγωνισμό  που έγινε υπό την αιγίδα των αρχών της Αγίας Πετρούπολης, το μοντέλο του διάσημου  στη χώρα του γλύπτη Βιατσεσλάβ Τσεμποτάρ  κέρδισε το πρώτο βραβείο. Ο Απόστολος Ανδρέας στο σύμπλεγμα αυτό πετά με ένα ουράνιο πλοίο κόντρα στους ανέμους. Ο δημιουργός του έργου με αριστοτεχνική έμπνευση εικονίζει το πλοίο του Αγίου να πετάει και όχι να πλέει…Η ευθυτενής και δυναμική φιγούρα του Αγίου με ένα μακρύ σταυρό δηλώνει την ασκητική δέηση, την απαρέγκλιτη προσήλωση στην πίστη και τον εσωτερικό δυναμισμό της μορφής.Το  σώμα του Αποστόλου αναπτύσσεται στο χώρο και μετασχηματίζεται σε ιστό, ο χιτώνας του γίνεται πανί και τα φτερά του χιτώνα σχηματίζουν το σχήμα του Σταυρού. Ο Γλύπτης, που είναι και αρχιτέκτονας , δημιούργησε το μνημειακό σύμπλεγμα με θαυμάσια δομή και πλαστικότητα σε ένα ύφος που εμπεριέχει στοιχεία από τη μεγάλη βυζαντινή παράδοση, τη δυτική μεσαιωνική τέχνη, τα σουρρεαλιστικά  συνειρμικά σύμβολα της εποχής μας και βέβαια τη Ρώσικη θρησκευτική παράδοση. Ολα αυτά όμως τα απέδωσε με το προσωπικό του στυλιστικό  ύφος. Σίγουρα  αισθητικές  αρετές του αφιερωματικού συμπλέγματος θα αναδειχθούν στην μεγάλη κλίμακα ( πέντε μέτρων ύψος), το 2014 που θα στηθεί εμβληματικά για τον επίσημο εορτασμό της 300ης επετείου του Ρωσικού Πολεμικού  Στόλου, στην θαλάσσια πρωτεύουσα της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη.

Κώστας Ευαγγελάτος
Εικαστικός, θεωρητικός της τέχνης, λογοτέχνης



Ο ΒΙΑΤΣΕΣΛΑΒ ΤΣΕΜΠΟΤΑΡ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ





Ο Εικαστικός,θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος με τον σημαντικό  Ρώσο  γλύπτη Βιατσεσλάβ Τσεμποτάρ  στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο Αθηνών την ημέρα της παράδοσης του μοντέλου του μνημείου.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ


ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ