Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΕΝ ΠΟΝΤΩ - Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920 / Μουσείο Μπενάκη


Εν Πόντω
Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια
1890-1920

Μουσείο Μπενάκη –  Κουμπάρη 1

Εγκαίνια: Τρίτη, 8 Απριλίου 2014
Διάρκεια: 9 Απριλίου – 25 Μαΐου 2014












ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, εγκαινιάζεται στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, έκθεση επιστολικών δελταρίων, με θέμα τη ζωή στην περιοχή του Πόντου το διάστημα 1890-1920, τα οποία προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του Στέργιου Π. Θεοδωρίδη.

Πρόκειται για μία συλλογή, που συγκροτήθηκε μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες είκοσι ετών και έρχεται στο φως σε καιρούς που η μνήμη στηρίζει τη ζωή μας σήμερα και δημιουργεί νέες προοπτικές. Τα πολύτιμα θραύσματα της συλλογής είναι κομμάτια της κοινωνικής, πολιτιστικής, εμπορικής και καθημερινής ζωής του τόπου, τα οποία σκοπό έχουν να εντάξουν το θεατή στο χώρο και το χρόνο που αυτή αναφέρεται.

Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ ενότητες. Στις πρώτες τέσσερεις, παρουσιάζονται απόψεις των σημαντικότερων πόλεων της περιοχής: Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασούντα και μικρότερων περιφερειακών: Ερζερούμ, Αμάσεια, Σινώπη, Κοτύωρα, Ινέπολη κ.α. Στη συνέχεια, η θρησκευτική ζωή, ο πολιτισμός, η παιδεία και η καθημερινή ζωή, ολοκληρώνουν την περιήγηση, εκεί όπου συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί ήκμασαν για αιώνες.

Μοναδικά έγγραφα, φωτογραφίες και πανοράματα, συμπληρώνουν τα επιστολικά δελτάρια και γίνονται μάρτυρες του πείσματος των Ποντίων, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να διατηρήσουν τη γλώσσα και τα έθιμά τους, σε έναν τόπο που πολύ συχνά μετατράπηκε σε πεδίο μαχών, ανάμεσα σε μεγάλες αυτοκρατορίες του πρόσφατου παρελθόντος, την Οθωμανική και τη Ρωσική.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΡΓΙΟΣ Π. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ