Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ / ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ-ART STUDIO EST / SEPT. 2011


ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
ΝΕΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-2012
                                    

Μετά την τρίμηνη παραμονή του στο Αργοστόλι, την ολοκλήρωση της επιτυχημένης έκθεσης του ART SIGNALS στη Σύγρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ  και την δημιουργία εκεί αρκετών νέων ζωγραφικών συνθέσεων, ο Κώστας Ευαγγελάτος επέστρεψε στο ART STUDIO EST και το ατελιέ του στην Αθήνα για να συντονίσει τις εικαστικές, λογοτεχνικές και εκδοτικές του δράσεις. Παρόλο που η διευρυνόμενη κρίση και τα οικονομικά μέτρα είναι μεγάλο πλήγμα για όλο τον πολιτιστικό χώρο και τους φιλότεχνους, που είναι απαραίτητο τμήμα του, οι δραστηριότες του και φέτος θα είναι πολλές και ποικίλες. Οπως αναφέρει άλλωστε σε θεωρητικό του κείμενο στο βιβλίο του «Ιδεογραφική Σμίλη», εκδ.Συλλογές, "η Τέχνη δεν είναι μόνο όπλο αισθητικής άμυνας,αλλά και επίθεσης…".Μεταξύ άλλων τον Οκτώβριο θα λάβει μέρος σε τολμηρή έκθεση που διοργανώνεται σε γκαλερί του Ψυρρή με ερωτικές σωματογραφίες του.Τον Νοέμβριο θα γίνει η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του «Εγκάρσια πτήση», εκδ.Απόπειρα 2011, με παράλληλη προβολή video-art στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλος του Δήμου Ζωγράφου.Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο 2012 θα λάβει μέρος σε εορταστικές εκθέσεις στην Αθήνα. Αρχές του 2012 θα κυκλοφορήσει το καθιερωμένο συλλεκτικό εικαστικό ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ART-EST , που θα εκδοθεί με επιμέλεια-χορηγία της  ARTLINE AND GENNESIS που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάρτιο θα γίνει δεύτερη παρουσίαση της «Εγκάρσιας πτήσης» στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών του καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη.Θα ακολουθήσει στο Παρίσι η κυκλοφορία και παρουσίαση του βιβλίου του με ποιήματα και σχέδια, με τίτλο:
" Chemins enchevêtrés ". Πρόκειται για μεταγραφή στη γαλλική γλώσσα 70 ποιημάτων του. Εγχείρημα που διήρκεσε τρία χρόνια. Επίσης με καλλιτέχνες του EST θα συμμετέχει σε εκθέσεις κοινωνικού, οικολογικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Η Γιόλα Αργυροπούλου, συντάκτρια και βιβλιοκριτικός του περιοδικού Τηλέραμα, σε πρόσφατο άρθρο της αναφέρει για την «Εγκάρσια πτήση»:  Αν ο ζωγράφος, όπως λέει, «ανάβει με το αίμα του το σύμπαν», τότε τι κάνει ο ποιητής; Τί προσπαθεί να πει,  να δώσει εδώ ο ζωγράφος, περφόρμερ και θεωρητικός τέχνης, αγαπημένο παιδί της Κεφαλονιάς, της πατρίδας του, αλλά και άλλων, πολλών πατρίδων που έχουν ... φιλοξενήσει τα έργα του;  Αυτό που κάνει ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι μια «εγκάρσια πτήση στο απύθμενο του «είναι»».  Γιατί αυτό τον...παιδεύει, τον τυραννάει και γιατί, ως.... ανήσυχος δημιουργός ο ίδιος, ξέρει πως μόνο έτσι, μόνο αν σκάψει κανείς στα κατάβαθα της ψυχής του και δει, μπορεί να κάνει χώρο για το καινούργιο.  Κι αυτό ακριβώς κάνει εδώ.  Με εργαλείο τις λέξεις σκάβει όπως ο έμπειρος αγρότης το χωράφι του.  Το χωράφι του... Κώστα Ευαγγελάτου είναι η ψυχή.  Που το χώμα της, ακόμα κι αν ο καθείς το λερώνει με λάσπες, είναι πάντα αγιασμένο.  ΄Αλλες φορές από την αγάπη κι άλλες από τον «άσωτο» αδελφό της, το πάθος.  Που... ό,τι κι αν λέει, ό,τι κι αν κάνει πάνω στην ορμή του, βαθιά μέσα του, η δική της ανάγκη το σπρώχνει.  Ακόμα και στο λάθος.  Ή... στο μεγαλύτερο έγκλημα.  Σε τούτη την ποίηση, που λες και χορεύει ταγκό με τα σκίτσα του, βιβλίο πικρών, μελαγχολικών φιλοσοφικών στοχασμών, συναντάς τη δύναμη του Αίνου, αλλά και την παιδεμένη αρμύρα του Ιονίου.  Συναντάς θέλοντας και μη τον εαυτό σου και τους γύρω σου.  ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.  Τί είναι ο άνθρωπος αν όχι ένα...συνονθύλευμα από συναισθήματα, τραύματα, εικόνες και προσλαμβάνουσες, όνειρα, επιθυμίες, απογοητεύσεις, προσμονές και χαρές ανήμερες;  Graffiti οργής, θλίψης, μελαγχολίας, πάθους εγωισμού, αλλά και ταπείνωσης, σε ένα παιχνίδι όπου τα σώματα και οι ψυχές παλεύουν για την... κατάκτηση, συχνά αγνοώντας πως διεκδικούν ακριβώς το ίδιο.  ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...  Ζωές που οι αγαπημένοι νεκροί δεν αφήνουν απροστάτευτες αλλά και στιγμές... νεκρές, που ελπίζουν στο χάδι-άγγιγμα που θα τις ζωντανέψει.  ΄Ενα βιβλίο ελεγεία στην αθωότητα, σε αυτή την... αρχέγονη γύμνια ενός ένοχου παραδείσου.  Ποιήματα ορμητικά σαν την τρίαινα του Ποσειδώνα.  Που σε... βιάζουν.  ΄Ετσι όπως ο χρόνος συχνά βιάζει την ψυχή σου, μόνο και μόνο για να τη... χαϊδέψει μετά.  Ποιήματα άτακτα και ταξιδιάρικα, όπως τα σύννεφα του ουρανού, όπως ο ήλιος και το φεγγάρι, που σου υπενθυμίζουν πως κάθε αυγή κρύβει μια.... άβυσσο.  Και κάθε άβυσσος μιαν αυγή...  Τελικά, μόνο η στιγμή δεν είναι ουτοπία.  ΄Ισως αυτό θέλει να μας πει μεταξύ άλλων ο υπογράφων την «Εγκάρσια πτήση», που ως.... αδίστακτος χρυσοθήρας, αλλά με.... φτερά αγγέλου, «χτυπά» στη φλέβα της συνειδητοποίησης και της αλήθειας, της έσω ... αλήθειας του καθενός.  Διαβάστε το ασυζητητί.  Γιατί ο Κώστας Ευαγγελάτος, όταν γράφει ποίηση, ζωγραφίζει.  ΄Οπως και, όταν ζωγραφίζει, κρατά το πινέλο του ο... ποιητής.
 ----------------
πληροφορίες: EST,tel/fax: 210 7294259
www.gisi.gr/evangelatos