Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΕΚΘΕΣΗ ΒΑΡΛΑΜΗ / ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Tettix art gallery / «Μετασχηματισμοί» στην Θεσσαλονίκη

«Μετασχηματισμοί» στην Θεσσαλονίκη
Σε έναν κόσμο, όπου όλα μεταλλάσσονται 20 φωτογράφοι αποφασίζουν να αποτυπώσουν την δύναμη των μετασχηματισμών αυτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στην έκθεση "Transformations" (Μετασχηματισμοί" που ανοίγει τις πύλες της στις 7 Νοεμβρίου στην γκαλερί Tettix Θεσσαλονίκη, υπό την επιμέλεια του Γιάννη Βουλγαράκη.
Οι αλλαγές συμβαίνουν εσωτερικά και εξωτερικά. οι σύγχρονες συνθήκες "επιβάλλουν" αλλαγές στις μορφές, τις δομές, την εμφάνιση, τα σχήματα, τους χαρακτήρες, τη φύση, το αστικό τοπίο, το ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και τον άνθρωπο ως ύπαρξη.
Η φωτογραφία, ένα μέσο "μετασχηματισμού" της πραγματικότητας, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να αφουγκραστούμε και να προβληματιστούμε πάνω σε ότι "αλλάζει" αλλά "μοιάζει" ίδιο.
Είσκοσι φωτογραφικές προσπάθειες που επιχείρησαν να αποτυπώσουν κάθε είδους μετασχηματισμούς, άλλοτε δημιουργώντας τους, άλλοτε "συλλαμβάνοντάς" τους.
Οι 20 φωτογράφοι παρουσιάζουν τη δύναμη των μετασχηματισμών είτε ως αυτούσιες εικόνες είτε σε συνδυασμούς που αναδεικνύουν την ισχύ της εικόνας, όταν αυτή παραλλάσσεται, συγκρίνεται ή συνομιλεί με το περιβάλλον. Εντός και εκτός κάδρου, εντός και εκτός του εαυτού μας, μέσα και έξω από την καθημερινότητα μας.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Ραφαήλ Αρετάκης, Νάνσυ Γεωργίου, Νίκος Φεργάδης-Γιαννακόπουλος, Γιάννης Δακανάλης, Άλκηστις Ζογκόλη, Ιωάννα Καϊμάζογλου, Ιωσήφ Κάπελλας, Δημήτρης Κιοσέογλου, Γιώτα Κουλοχέρη, Γιάννης Λογιωτατίδης, Μάριος Μαντζουρογιάννης, Παναγιώτης Μερέκος, Αναστασία Μιχαήλογλου, Εύη Μπανταβάνου, Νίκος Μπέντας, Νίκη Μπουλιγαράκη, Νίκος Σταυρόπουλος, Αγγελική Στελλάκη, Πάρις Ταβιτιάν, Μάνος Χρυσοβέργης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ.


Tettix art gallery
Διαλέττη 3 έναντι ΧΑΝΘ
τηλ. 2310 243304
Δευτ. - Παρ. 18:00 - 21:00
Σαβ. 11:00 - 14:00
Κυρ. κλειστά

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ / 100 Χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα.

       ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
            G. GOUNARO
Δ/νση: Γουναροπούλου 6, ¢Ανω  Ιλίσια  Τ.Κ. 157 71
Τηλ: 210 74 87 657- 210 77 77 601 fax: 210 74 87 657

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

100 Χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα.

Έκθεση με έργα των φοιτητών του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ
εμπνευσμένα από την τριλογία του Στρατή Τσίρκα
ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου φιλοξενεί μόνιμα μια μικρή συλλογή από προσωπικά αντικείμενα και τις πρώτες εκδόσεις βιβλίων του Στρατή Τσίρκα (1911-1980), δωρεά της συζύγου του συγγραφέα από το 1994.

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Τσίρκα (1911-2011), το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου  θα παρουσιάσει μια έκθεση με έργα φοιτητών του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εμπνευσμένα από την τριλογία του συγγραφέα Ακυβέρνητες πολιτείες που τον καθιέρωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα έργα δεν έχουν το χαρακτήρα απλής εικονογράφησης. Το σκεπτικό της έκθεσης ήταν  να δημιουργηθεί ένας διάλογος ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες του σήμερα που πειραματίζονται με νέες τεχνικές, τεχνολογίες αλλά και ιδέες και τα πρωτοποριακά, για την εποχή τους, κείμενα του Τσίρκα, που μέσα από τις προσωπικές και καθολικές ιστορίες που αφηγούνται εκφράζουν ένα βαθύ ανθρωπισμό.

Το αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης είναι έργα πολυεπίπεδα με εννοιολογικές βάσεις που αναδεικνύουν τις απεριόριστες δυνατότητες της σύγχρονης χαρακτικής. Μέσα στην τοιχογραφία των ιστορικών δρώμενων της τριλογίας, οι καλλιτέχνες ανακαλύπτουν αντιστοιχίες του σήμερα.  Η Ιερουσαλήμ, το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια είναι μικρογραφίες ενός πανσπερμικού κόσμου μειονοτήτων, ένα μωσαϊκό εθνοτήτων διαφορετικών τάξεων και ποικίλων κοινοτήτων που βιώνουν οδυνηρές εμπειρίες. Ένας μικρόκοσμος που παραπέμπει στη σύγχρονη παθολογία του πολέμου και της νέας τάξης πραγμάτων.

Εγκαίνια: Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 & ώρα 19.00

Τη βραδιά των εγκαινίων θα απονεμηθεί συμβολικό χρηματικό βραβείο σε ένα συμμετέχοντα καλλιτέχνη καθώς και δύο χρηματικοί έπαινοι.

Επίσης θα προβληθεί η ταινία ντοκυμαντέρ «ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ σε πρώτο πρόσωπο» του Τάκη Χατζόπουλου την οποία θα προλογίσει η κα Χρύσα Προκοπάκη, μελετήτρια και επιμελητρία των νεώτερων εκδόσεων των έργων του συγγραφέα.

Συμμετέχουν:
Χρήστος Αγγελόπουλος, Αργυρώ Βασιλάκου, Κωνσταντίνα Γεώργα, Canuto Kallan, Βίκυ Κολιπέτσα, Ιωάννα Λιανού, Φαίη Μητσάνη, Πολυτίμη Μπενάκη, Μαρίνα Προβατίδου, Δημήτρης Σπανόπουλος, Μαριλένα Συνοδινού, Ελένη Τσαλδίρη, Μιχάλης Φαλκώνης, Παναγιώτης Φερεντίνος, Μυρτώ Φερεντίνου, Σύλβια Φέσσα.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου – 17 Δεκεμβρίου 2011

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις για τις οποίες θα αποσταλούν ειδικά δελτία τύπου.

Επιμέλεια έκθεσης: Διονυσία Γιακουμή, Ιστορικός Τέχνης, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Υπεύθυνη καθηγήτρια ΑΣΚΤ: Βίκυ Τσαλαματά, Διευθύντρια Τομέα και Β΄Εργαστηρίου χαρακτικής ΑΣΚΤ
Συντονισμός: Διονυσία Γιακουμή, Ναταλία Παυλάτου (Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου) Βίκυ Τσαλαματά (ΑΣΚΤ)


Η είσοδος στην έκθεση και σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη: 09.00-13.30  &  17.00 – 20.00
Πέμπτη – Σάββατο:  09.00 – 15.00


                                                     



ΜΟΥΣΕΙΟ "Γ.ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ" / Διαλέξεις Ιστορίας της Τέχνης

Δ/νση: Γουναροπούλου 6, ¢Ανω  Ιλίσια  Τ.Κ. 157 71
Τηλ: 210 74 87 657- 210 77 77 601 fax: 210 74 87 657

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ : Συνεχίζονται οι Διαλέξεις Ιστορίας της Τέχνης
              στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Κύκλος 4ος: Δυτική ζωγραφική κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα

Είσοδος ελεύθερη

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία για 3η χρονιά,  το  πρόγραμμα διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης για το ευρύ κοινό.

Ο τέταρτος κύκλος είναι αφιερωμένος στην δυτική  ζωγραφική κατά το δεύτερο μισό του 19ου  αιώνα και θα διαρκέσει από 5 Νοεμβρίου 2011 – 12 Μαΐου 2012.

Οι διαλέξεις θα παρουσιάζονται κάθε Σάββατο πρωί 11:00 – 12:00 από την  ιστορικό της τέχνης Διονυσία Γιακουμή.

Στο φετινό πρόγραμμα παρεμβάλλονται δύο διαλέξεις από άλλους ομιλητές στα πλαίσια της έκθεσης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα.


Έναρξη  Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 πμ.