Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ / Ο Σπύρος Σαμοΐλης στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών / «Η εμπειρία από τη μελοποίηση του «Λάμπρου» του Διονυσίου Σολωμού»

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ






Μελοποιώντας τον Διονύσιο Σολωμό

Ο Σπύρος Σαμοΐλης στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών


Ομιλία του συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη, με θέμα: «Η εμπειρία από τη μελοποίηση του «Λάμπρου» του Διονυσίου Σολωμού» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια) την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 και ώρα 20.00, στα πλαίσια της εκδήλωσης: «Μελοποιώντας τον Διονύσιο Σολωμό».

Θ’ ακουστούν επίσης αποσπάσματα του έργου από τη σοπράνο Ροζαλίντα Πουλημένου, τον τενόρο Ανδρέα Μιχαλόπουλο και τον βαρύτονο Παναγιώτη Πράτσο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η πρώτη απόπειρα του Διονυσίου Σολωμού για τη σύνθεση του ποιητικού έργου «Λάμπρος» τοποθετείται περί το 1823 ή 1824 στη Ζάκυνθο. Η πιο καλή στιγμή στη γραφή του «Λάμπρου» τοποθετείται μετά το 1830, παράλληλα με τον «Κρητικό» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Ο «Λάμπρος» είναι έργο κατεξοχήν ρομαντικό (υπερβολή, πάθη, θάνατοι, αυτοκτονίες, φαντάσματα, αιμομιξία), σκοπίμως ημιτελές, με το οποίο προετοιμάστηκε ο ύστερος εθνικός Σολωμός. Επιγραμματικά, ο Λάμπρος, σύμφωνα με την υπόθεση, υπόσχεται ότι θα στεφανωθεί την δεκαπεντάχρονη Μαρία και κάνει μαζί της μία κόρη και τρεις γιους. Τα παιδιά κλείνονται σε ορφανοτροφείο κι η Μαρία ζει 15 χρόνια στο σπίτι του Λάμπρου αστεφάνωτη, ενώ ο Λάμπρος πολεμά κάποια στιγμή κι εναντίον του Αλή Πασά. Εκεί γνωρίζει έναν νέο Τούρκο, που τελικά του εμπιστεύεται ένα μυστικό, ότι είναι κόρη, και ζητά να βαπτιστεί. Ο Λάμπρος ερωτεύεται βαθιά αυτή την κόρη, ώσπου ανακαλύπτει από διάφορα σημάδια ότι είναι η δική του κόρη. Σε μία βαρκάδα μαζί με τον πατέρα της, παραμονή του Πάσχα, η κόρη πέφτει στα νερά μιας λίμνης και πνίγεται, χωρίς να βοηθηθεί από τον πατέρα της, κι ο Λάμπρος επιστρέφει στο σπίτι του. Το βράδυ της Λαμπρής, η θεία δίκη του στέλνει εναντίον του από το μνήμα τα τρία αρσενικά του παιδιά. Η Μαρία, κάτω από το βάρος τόσων συμφορών, ζητά τουλάχιστον να στεφανωθεί με τον Λάμπρο, κι εκείνος το υπόσχεται Όμως, φεύγει και γκρεμίζεται σε λίγο από ένα βράχο, εκεί που είχε καταποντιστεί η θυγατέρα του. Σε λίγο, πνίγεται στη λίμνη κι η Μαρία, τρελή πλέον αλλά γεμάτη χαρά ότι μέσα στο νερό υπάρχει ένας άλλος κόσμος.




ΣΥΜΠΟΣΙΟ / «Αλμπέρ Καμύ: Από το βίωμα του παραλόγου, στην εξέγερση της ηθικής»

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Αλμπέρ Καμύ: Από το βίωμα του παραλόγου, στην εξέγερση της ηθικής»


Στα πλαίσια της παράστασης «Οι Δίκαιοι» του Α. Καμύ, η ομάδα Σημείο Μηδέν σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και με την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργανώνει στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης, Κοραή 4, συμπόσιο – συζήτηση με θέμα: «Αλμπέρ Καμύ: Από το βίωμα του παραλόγου, στην εξέγερση της ηθικής».

Ημέρα διεξαγωγής του συμποσίου, Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 17.00. Είσοδος ελεύθερη.

Ομιλητές:

Φώτης Τερζάκης (συγγραφέας)
Μαρώ Τριανταφύλλου (συγγραφέας)
Θωμάς Τσαλαπάτης (θεατρολόγος).

Ο χώρος παραχωρείται ευγενικά από την Εθνική Ασφαλιστική.

«ΑΙΑΣ» του Γιάννη Ρίτσου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«ΑΙΑΣ» του Γιάννη Ρίτσου

από την Ομάδα Σημείο Μηδέν

Θεατρικές βραδιές στον Όμιλο Πολιτισμού «Εύμαρος»


Πρεμιέρα: Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μόνον τέσσερις παραστάσεις: Από Πέμπτη 7/4 έως Κυριακή 10/4


Ώρες έναρξης παραστάσεων:
Πέμπτη και Κυριακή 9μ.μ.
Παρασκευή και Σάββατο 8μ.μ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας, κράτησης θέσεων: 210-3225207 & 6942-841714
Τιμή εισιτηρίου: 12€ (Μέλη Εύμαρου 10€. Φοιτητές / άνεργοι 9€.)

Η ομάδα Σημείο Μηδέν, παράλληλα με την παράσταση «Οι Δίκαιοι» του Α. Καμί, παρουσιάζει για τέσσερεις μόνο ημέρες το δραματοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου: «Αίας» από τη συλλογή «Τέταρτη Διάσταση». Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ρίτσου του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Άη-Στράτη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Στην «Τέταρτη Διάσταση» ο Ρίτσος μας μεταφέρει σε έναν μετατραγικό χωρόχρονο. Οι ήρωες της μυθολογίας και των τραγωδιών ενυπάρχουν στον κόσμο της «Τέταρτης Διάστασης» απεκδυόμενοι τα τραγικά τους χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση του Αίαντα βλέπουμε την απομυθοποίηση του αρχαϊκού ηρωισμού σε όλες του τις διαστάσεις: Ο μυθολογικός υπερήρωας Αίας ξυπνάει από το ολονύχτιο παραλήρημα στο οποίο τον υπέβαλε η θεά Αθηνά, κάνοντας τον να σκοτώνει πρόβατα αντί για τους Αχαιούς, που αρχικά αυτός επιδίωκε. Αντικρίζοντας το μέγεθος του αυτο-εξευτελισμού του, της υπαρξιακής πλέον «πτώσης» του, προτού αυτοκτονήσει, θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το θεσμοθετημένο οικοδόμημα του αρχαϊκού Ήρωα.

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Εικαστική επιμέλεια: Γιώργος Κολιός
Αίας: Γιώργος Παπαστυλιανός
Λύρα: Γιώργος Σταυρακάκης



ΕΥΜΑΡΟΣ Φωκίδος 26, 115.26 Αμπελόκηποι – Αθήνα 2106207824
evmarosart@gmail.com facebook: Εύμαρος & εκδόσεις Εύμαρος-evma