Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 Αγαπητοί φίλοι,
Τη χρονιά που τελειώνει είδαμε όλοι το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια μας, αλλά πιστεύουμε ότι τα χειρότερα έρχονται! Θυμώσαμε, αγανακτήσαμε, βρίσαμε, σαρκάσαμε, αυτοσαρκαστήκαμε...
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζει να δουλεύει με ένα “ελαφρύ” σχήμα, να βγάζει τη γλώσσα σε οτιδήποτε “δήθεν” και σοβαροφανές και να “σερφάρει” μέσα και πάνω από την οικονομική και ηθική πτώχευση που έχει διαποτίσει τα πάντα γύρω μας.

Συνεχίζουμε με μηδενικά σχεδόν πάγια έξοδα λειτουργίας, απόλυτα εθελοντική εργασία, εκμετάλευση μέχρι και της παραμικρής χορηγίας, συμμετοχή -επιβάρυνση των συμμετεχόντων φωτογράφων στα έξοδα των εκθέσεων που συμμετέχουν, η ανταποδοτικότητα στα μέλη ως κίνητρο καταβολής της -έστω συμβολικής- συνδρομής τους, μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και των ωφελειών που μπορεί να έχει μια φωτογραφική δράση (με ξεναγήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, εκδόσεις ενημερωτικών φυλλαδίων), η όσο το δυνατόν καλύτερη δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων μας.
Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η μεγάλη διεθνής ομαδική έκθεση "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ - BEYOND FACE", σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του οποίου έγινε το Workshop του φωτογράφου Wolfgang Brenner με θέμα: "Πίσω από ένα πρόσωπο - Σκηνοθετημένα πορτρέτα".
Συμμετείχαμε με την έκθεση: « Τα μνημεία διηγούνται υδάτινες ιστορίες » στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: «Περιβάλλον και Πολιτισμός. Φωνές νερού μυριάδες» στην κρυπτή στοά (cryptoporticus) της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχαμε με την έκθεση “Γύρω από την απεικόνιση του εταίρου, 20 Έλληνες φωτογράφοι του σήμερα” στο Plovdiv της Βουλγαρίας, στα πλαίσια του εκεί φωτογραφικού φεστιβάλ.
Επίσης αυτή τη χρονιά “έσκασε μύτη” στους δρόμους της πόλης η ανατρεπτική ομάδα “Θυμωμένοι” με πλήθος δράσεων κυρίως πολιτικού και οικολογικού χαρακτήρα .
Οι συναντήσεις του μήνα” συνεχίστηκαν -και συνεχίζονται- και φέτος με ενδιαφέρουσες προβολές, παρουσιάσεις καλλιτεχνών και συζητήσεις.
Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση και συμμετείχαμε στη 2η Παγκόσμια Συνάντηση Φωτογραφικών Κέντρων στο Mexico City, με τίτλο: “ ΜΕΛΛΟΝ ΠΑΡΟΝ - Η εικόνα στον 21ο αιώνα”, που συνοδεύτηκε από έκθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν....
... η έκθεση CHEAP PHOTO - ΦΤΗΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ στην γκαλερί TETTIX.
....η 16η Εκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας
... η έκθεση των Ζαχαρία Αυγερινού, Σάκη Αθανασιάδη και Φωτογραφικό σεμινάριο του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο «Από την παραδοσιακή φωτογραφία στην εκτός ορίων», στο Λαογαφικό Μουσείο της Ξάνθης και η έκθεση των Γιάννη Λογιοτατίδη, Ζαχαρία Αυγερινού, Βασίλη Καρκατσέλη, Κώστα Ευαγγελάτου και Σάκη Αθανασιάδη στην γκαλερί του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου στην Ξάνθη.
...η έκθεση στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, με τίτλο ΣΙΩΠΕΣ με συμμετοχή των Κώστα Ευαγγελάτου, Δημήτρη Προκοπίου, Αθανάσιου Αθανασιάδη, Mistal Katerina.
....η συμμετοχή και στο δεύτερο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο "Κ.Ο.Θ. Underground", με υλικό από τις φωτογραφήσεις των μελών στις πρόβες της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
...Συνεχίζουμε απτόητοι, “δε μας τρομάζουν τα νέα μέτρα” και ευελπιστούμε και φέτος στην συνεισφορά των φίλων και μελών με την προαιρετική καταβολή της ετήσιας, default λογικής, συνδρομής που έμεινε για πάντα στα 50 Ευρώ.
Για το 2012 ήδη σχεδιάζουμε συμμετοχή στην 3η Photobiennale του ΜΦΘ, συμμετοχή στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης με διοργάνωση εκθέσεων στα πλαίσια των Aspects of Balkan Photography, παρουσίαση της έκθεσης “ΔΡΟΜΟΙ”, που ετοιμάζουμε εδώ και 2 χρόνια, workshops με προσκλήσεις από το εξωτερικό κλπ κλπ....
Άντε και του χρόνου πάλι εδώ....

IANOS ART

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΙΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ


ΑΛΛΑΞΕ
ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση
της Διεθνούς Αμνηστίας, το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης
έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια
της
50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΙΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ (1961 - 2011),
Παγκόσμιας Έκθεσης Αφίσας ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
τα οποία θα πραγματοποιηθούν την
ώρα 20:30, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011,
(Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», Πειραιώς 100, Γκάζι).
Ελάτε να δούμε μαζί αυτό που συμβαίνει
όταν η Τέχνη συναντά τον Ακτιβισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2011. Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λει τουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή: 18:00 - 21:00

Eκδήλωση ενόψει της εορτής της 17 Νοεμβρίου



 
Ο Σύλλογος Σπουδαστών της Kappa Studies διοργανώνει εκδήλωση ενόψει της εορτής της 17 Νοεμβρίου στις 18.00 στις 17/11/2011

Θα προβληθούν σπάνια ντοκιμαντέρ, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων και θα ακολουθήσει διαδραστική συζήτηση.
Θα προσφερθεί καφές, ζεστό τσάι και βουτήματα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Καμάρι
όπου στεγάζεται η σχολή Kappa Studies 
Είσοδος Ελεύθερη
 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ( ΠΕΙΡΑΙΩΣ) / Aναδρομική έκθεση Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου













Τα πίσω δωμάτια του νου

Μουσείο Μπενάκη • Πειραιώς
16 Νοεμβρίου 2011 - 15 Ιανουαρίου 2012
Εγκαίνια: 15 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου
Η αναδρομική έκθεση Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου που διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη είναι αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, τον Νίκο Χουλιαρά, και επιχειρεί να συγκεντρώσει για πρώτη φορά όλες τις πτυχές του έργου του (ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, στίχοι, σχεδιασμός βιβλίων), δίνοντας έμφαση στην εικαστική του δημιουργία.
Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1940. Χωρίς να εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική τάση, και μέσα από έναν σχεδόν μυστικιστικό εξπρεσιονισμό, συχνά σουρεαλιστικών προεκτάσεων, η ζωγραφική του αποτελεί έργο βαθιά εσωτερικό και προσωπικό, εντούτοις διεθνούς ακτινοβολίας και βαρύτητας. Η δημιουργική πορεία του Νίκου Χουλιαρά δεν επικεντρώνεται όμως μόνο στον εικαστικό χώρο. Πρόκειται επίσης για έναν από τους πιο αξιόλογους ποιητές και λογοτέχνες που διαθέτει η νεότερη ιστορία της χώρας μας, ενώ τα περισσότερα λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει υπάρξει ένας από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς και συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και ερμηνευτής ο ίδιος των περισσότερων τραγουδιών του. Τέλος, έχει σχεδιάσει πληθώρα εκδόσεων και έχει βραβευτεί δύο φορές στο διεθνή διαγωνισμό της Λειψίας για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο στον κόσμο.
Η έκθεση φιλοξενεί τόσο ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη όσο και δημιουργίες του σε χαρτί. Οι συγγραφικές, σχεδιαστικές και ερμηνευτικές πτυχές της δημιουργικής παραγωγής του προβάλλονται, παράλληλα, μέσα από εξώφυλλα βιβλίων, βινιέτες, χειρόγραφα, εξώφυλλα δίσκων και αντικείμενα, ενώ οπτικοακουστικό υλικό από συνεντεύξεις, παραστάσεις και συναυλίες συνοδεύει την παρουσίαση των παραπάνω εκθεμάτων. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, κυρίως όμως από το ανέκδοτο υλικό που αποκαλύφθηκε ύστερα από την ολοκλήρωση έρευνας δύο περίπου χρόνων στο προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη.
Η δομή της έκθεσης κινείται γύρω από μια χρονολογική πορεία της εξέλιξης της ζωγραφικής του Νίκου Χουλιαρά. Ταυτόχρονα, όμως, παρεμβάλλονται ενότητες έργων που επιχειρούν να αποκαλύψουν στο θεατή τα ποικίλα θέματα που επαναλαμβάνονται με εμμονή τόσο στη ζωγραφική όσο και σε ολόκληρο το δημιουργικό του έργο: Μεταφυσικά τοπία, Η ζωγραφισμένη εικόνα του Εαυτού, Βία και έρωτας, Το ζώο, Γραφή και ζωγραφική, Τοπία του ματιού, Τοπία του μυαλού και Σκιές. Ειδικότερα μέσα από τα έργα του Χουλιαρά σε χαρτί παρουσιάζονται τόσο οι σχέσεις τους με το λογοτεχνικό του έργο όσο και οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιεί ανακαλύπτοντας συνέχεια νέους τρόπους έκφρασης (κάψιμο του χαρτιού, χρήση ευτελών χαρτιών, σχέδια σε φύλλα ημερολογίου κ.ά.).
Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Ζάννο.
Η έκθεση συνοδεύεται από έναν πλούσια εικονογραφημένο δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά-αγγλικά), ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλο εισαγωγικό κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα, κείμενο της ιστορικού τέχνης Μάρθας Χριστοφόγλου που αναφέρεται στην ιδιότητα του Νίκου Χουλιαρά ως ζωγράφου, κείμενο του ποιητή, πεζογράφου και δημοσιογράφου Σωτήρη Κακίση για τη λογοτεχνική πλευρά του καλλιτέχνη, καθώς και κείμενο για τη μουσική δημιουργία του Νίκου Χουλιαρά από τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Επίσης, περιλαμβάνεται ανθολογία κειμένων του ίδιου του καλλιτέχνη για το έργο του αλλά και για το έργο άλλων ζωγράφων και λογοτεχνών, καθώς και κριτικές άλλων καλλιτεχνών και λογοτεχνών για το έργο του Νίκου Χουλιαρά, οι οποίες γράφτηκαν ειδικά για την παρούσα έκδοση, και, τέλος, ανέκδοτες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό. Χορηγός του καταλόγου είναι η Συλλογή Θωμά Λιακουνάκου.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2011, με την ευκαιρία της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία προς τιμήν του καλλιτέχνη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, όπου θα παρουσιαστούν τραγούδια και ποιήματα του Νίκου Χουλιαρά.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
210 3453111

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00 - 18:00
Παρασκευή, Σάββατο 10:00 - 22:00
Δευτέρα, Τρίτη κλειστά