Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

CHARLES SANDISON / BERNIER//ELIADES


ΕΚΘΕΣΗ " ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ" ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ






ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
(Γ.Βαφοπούλου 3-τηλ:2310.424.132/133)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





                                   ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ



   Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19.00, στις αίθουσες Α΄ και Β΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αποτυπώματα». Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε φωτογραφίες και σχέδια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, 1888 – 1910. 
   Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (
KBE), του Α.Π.Θ.
   Διάρκεια έκθεσης: από 5 Δεκεμβρίου 2012 έως 31 Ιανουαρίου 2013.

   Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.


   Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, επιθυμώντας να συμμετάσχει στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό κράτος (1912-2012), προχωρεί στη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφιών και σχεδίων των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η Έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα εκτεθεί επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Byzantine Research Fund, το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη της Βρετανικής Σχολής.
Από το αρχείο αυτό αφενός προκύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ίδια τα μνημεία της Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, σχηματίζεται μια εικόνα της πόλης τις παραμονές της ενσωμάτωσής της στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό αρχείο αποτυπώνει πολλούς ναούς πριν αλλοιωθούν από σεισμούς και πυρκαγιές, που ταλαιπώρησαν την πόλη στον 20ο αιώνα.
Η Έκθεση θα συνοδεύεται από έντυπο Λεύκωμα με περισσότερες από 200 φωτογραφίες και σχέδια, μαζί με πληροφοριακό υλικό, ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση των μνημείων και βιβλιογραφία. Τη δαπάνη της έκδοσης του Λευκώματος ανέλαβε ευγενικά η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης.
Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Δεκεμβρίου του 2012 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2013.