Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης / “ΑΝΑΦΟΡΑ | ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

“ΑΝΑΦΟΡΑ | ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ”

Εγκαίνια Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, 7 μ.μ.
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αγίου Μηνά 13


Με την υποστήριξη του Zone D της Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου η ομαδική έκθεση Αναφορά | Αναπαράσταση, σε επιμέλεια των εικαστικών Βασίλη Βασιλακάκη, Χρήστου Βενέτη, Βαγγέλη Γκόκα και Κώστα Χριστόπουλου.
Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες, πραγματοποιείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως «φιλοξενούμενη δράση» της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Τα έργα, στημένα ανάμεσα στα εκθέματα-μαρτυρίες του μουσείου, επιχειρούν να θέσουν ερωτήματα σε σχέση με τα ζητήματα της «αναφοράς» και της «αναπαράστασης». Οι έννοιες αυτές αποτελούν κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης στους περισσότερους πολιτισμούς με προεξέχοντα τον εβραϊκό. Ταυτόχρονα, όμως, η θεώρησή τους συνοδεύεται ιστορικά από διακυμάνσεις, επηρεάζοντας την τέχνη και τα έργα της.

Όπως γράφει ο Κώστας Χριστόπουλος: «’Ο,τι εδώ διακυβεύεται αφορά τη διαχείριση της μνήμης. Ο σύγχρονος πολιτισμός συνδέεται ακριβώς με την ικανότητα διαχείρισης και επιμέλειας κάθε λογής δεδομένων, καθώς και της δυνατότητας ανακατεύθυνσής τους. Μνήμες, εικόνες, αντικείμενα της παράδοσης, έργα της τέχνης, υπολείμματα του πραγματικού, σύμβολα, αποσπάσματα αφηγήσεων και ιστορικά τεκμήρια αναδιοργανώνονται με τρόπο ικανό να ξαναθέσει στο επίκεντρο το αναστοχαστικό ερώτημα της κατανόησης των σύγχρονων πολιτισμικών επίδικων και να τα τοποθετήσει στην προοπτική της αναδιαπραγμάτευσης του ζητήματος της δυνατότητας ή της αδυναμίας αναπαράστασής τους».



Καλλιτέχνες: Αλεξίου Νίκος, Ανταλουδάκη Άννα, Βενετόπουλος Μπάμπης, Γκανής Μωρίς, Γκατένιο Σίμης, Γρηγοριάδης Γιάννης, Ευσταθίου Ειρήνη, Ζαφειρόπουλος Θοδωρής, Θεοδωρόπουλος Γιάννης, Καραστεργίου Απόστολος, Λάππας Γιώργος, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μορταράκος Κυριάκος, Μπασσάνος Κώστας, Ξόνογλου Δημήτρης, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπακωνσταντίνου Νίνα, Πατσουράκης Ευτύχης, Πολυζωίδου Μαρία, Σαρρής Κύριλλος, Σβορώνου Αγγελική,Τσαντίλα Ευανθία,Τσώλης Κώστας, Χριστάκης Τάσος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Αναφορά | Αναπαράσταση θα εκδοθεί δίγλωσση ειδική έκδοση από τις εκδόσεις FUTURA, με τα έργα της έκθεσης συνοδευόμενη από κείμενα των Ανταλουδάκη Άννα, Αρτινού Αποστόλη, Γυιόκα Λία, Δερμεντζόπουλου Χρήστου, Δημητριάδη Δημήτρη, Κουμπή Τάκη, Μαρίνου Χριστόφορου, Μερτίκα Γιώργου, Μόλχο Ρένα, Πατερίδου Γεωργία, Ρίκου Ελπίδα, Ροζάνη Στέφανου, Σόλωμον Εσθηρ, Στανγκανέλλη Πέτρου-Ιωσήφ, Σταφυλάκη Κωστή, Χριστόπουλου Κώστα. 



Επιμέλεια: Βασιλακάκης Βασίλης, Βενέτης Χρήστος, Γκόκας Βαγγέλης, Χριστόπουλος Κώστας


Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 13, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου 2011


Ώρες λειτουργίας : Κυριακή, Τρίτη & Παρασκευή 11.00 πμ – 14.00 μμ
      Τετάρτη & Πέμπτη 11.00 πμ – 14.00 μμ και 17.00 - 20.00 μμ
      Δευτέρα & Σάββατο κλειστά



Για περισσότερες πληροφορίες:

Zone DZoumboulakis Galleries
press@zoumboulakis.gr
www.zone-d.gr
www.zoumboulakis.gr
Πλ. Κολωνακίου 20, 106 73 Αθήνα
Τηλ: (+30) 210 3608278 / Fax: (+30) 210 3631364

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τηλ: (+30) 2310 250406 / Fax: (+30) 2310 250407
www.jmth.gr
jctmuseo@otenet.gr