Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟY- G. GOUNARO / ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ


Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
            G. GOUNARO
Δ/νση: Γουναροπούλου 6, ¢Ανω Ιλίσια, τκ. 15771
Τηλ: 210 7487657, 210 7777601, fax: 210 7487657



Έκθεση με τίτλο
Γιώργος Γουναρόπουλος
Τοιχογραφίες
                       
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει από 6 Μαΐου μέχρι 29 Ιουλίου 2015 την έκθεση Γιώργος Γουναρόπουλος: Τοιχογραφίες.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι δύο τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης: Η τοιχογραφία στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο παλαιό Δημαρχείο Αθηνών (πλατεία Κοτζιά) και η αγιογράφηση του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βόλου.
Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, ώρα 20.00

Το έργο του Δημαρχείου ζωγραφίστηκε από τον Γουναρόπουλο στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και έχει ως θέμα την ιστορία της Αθήνας από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια. Τα θέματα καλύπτουν 112 τμ² και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  την αποθέωση του Περικλή, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τον μυθολογικό κύκλο του Θησέα, καθώς και ένα μοναδικό ανοιξιάτικο τοπίο της πόλης, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκε το έργο.

Η τοιχογραφία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τις συγκρούσεις των Δεκεμβριανών του 1944, τις οποίες ο καλλιτέχνης κλήθηκε να αποκαταστήσει το 1962. Το έργο συντηρήθηκε εκ νέου το 1987, καθώς και μετά το σεισμό του 1999.

Οι συνθέσεις του Δημαρχείου θα εκτεθούν στο ισόγειο του Μουσείου Γουναρόπουλου μέσα από αναπαραγωγές υψηλής ανάλυσης (wall paper), και για πρώτη φορά σε συσχετισμό με τα προσχέδια και τις μελέτες του καλλιτέχνη, τα οποία το Μουσείο έχει δανειστεί ειδικά για την έκθεση από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Στον πρώτο όροφο του Μουσείου θα γίνει ένα αφιέρωμα στη λιγότερο γνωστή θρησκευτική ζωγραφική του Γουναρόπουλου, με την παρουσίαση της αγιογράφησης του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βόλου που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η πρόσφατη συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού αναδεικνύει τη χρωματική ποιότητα και την ποιητική απόδοση των παραστάσεων.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ξεναγήσεις και ομιλίες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαΐου –  29 Ιουλίου 2015

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη: 09.00 – 13.30  &  18.00 – 21.00
Πέμπτη – Σάββατο:  09.00 – 15.00.  Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά


THE RAINBOW SERPENT / GAGOSIAN GALLERY ATHENS


TRASMUTAZIONI / VERCELLI-ITALIA


ΧΙΚΜΕΤ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΑΠΡΙΛΗΣ-ΜΑΗΣ 2015



EETE, «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» στην ΠΑΤΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e-mail:chafartg@otenet.gr



«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση»
ΕΚΘΕΣΗ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ-ΚΑΤΟΧΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ-ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 1967  

Διάρκεια: 6 Απρίλη – 7 Μάη 2015
Αγορά Αργύρη, Αγ.Ανδρέου 12-Πάτρα, Τηλ.2610461740 και 461741.

Ωρες λειτουργίας:Από Δευτέρα έως Παρασκευή :9:00π.μ.-13:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ.-21:00 μ.μ.
Σάββατο:10:00π.μ.-14:00 μ.μ.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ



Την Δευτέρα 6 Απρίλη 2015  εγκαινιάστηκε στην Αγορά Αργύρη , στην Πάτρα,  η έκθεση "Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ-ΚΑΤΟΧΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΕΜΦΥΛΙΟΣ-ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 1967» που οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πάτρας σε συνεργασία με  το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Πλήθος κόσμου την έχει επισκεφθεί ενώ υπάρχει ξενάγηση για οργανωμένες επισκέψεις, σχολεία κλπ.

Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έζησαν τα γεγονότα οι ίδιοι. Εκεί ο επισκέπτης θα δει έργα που πρωτοπαρουσιάζονται στο κοινό όπως η ξύλινη πλάκα "Διαδήλωση", ένα από τα τελευταία έργα του Α.Τάσσου σε ξύλο που δεν προοριζόταν για εκτύπωση. Η πλάκα δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί σε έκθεση, είναι έργο
άγνωστο στο κοινό. Επίσης έργα εξορίστων εικαστικών που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί, όπως του Βασίλη Βλασίδη πορτραίτα εξορίστων από τη Μακρόνησο, του Τάκη Μάρθα, του Γιάννη Σπηλιόπουλου, του πρώτου εικαστικού καλλιτέχνη που εξορίσθηκε με το «ιδιώνυμο», του Θωμά Μώλου από την εξορία στο Μούδρο της Λήμνου, του Λορέντζου Καρπαθάκη από την Κατοχή, έργα του Κώστα Μαλάμου από την Κατοχή και τους διωγμούς του 1946 και 1948, του Μιχάλη Νικολινάκου σκηνές από το Μπλόκο της Κοκκινιάς και πολλά άλλα άγνωστα έργα.
Στην έκθεση αυτή γίνεται επιπλέον και συγκέντρωση τεκμηρίων για τη δημιουργία ενός μεγάλου ψηφιακού αρχείου για την εποχή.
 Αν κάποιος έχει υλικό από την εποχή της Κατοχής και της Αντίστασης, του Εμφυλίου ή από Φυλακές και Εξορίες, σε οποιαδήποτε μορφή, υπάρχει η δυνατότητα ψηφιοποίησής του στο χώρο της έκθεσης (έχουν ήδη καταγραφεί 8.5οο εικαστικά έργα καθώς και και οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και αφηγήσεις παλιών αγωνιστών). Η παρουσίαση λειτουργεί ως «εργαστήριο», με στόχο  να  συγκεντρωθεί και να  καταγραφεί αρχειακό – ιστορικό υλικό, με την δημιουργία παράλληλα ηλεκτρονικού αρχείου, με την συμβολή Μουσείων, σωματείων, εικαστικών εν ζωή και απογόνων  καλλιτεχνών, καθώς και εν γένει με τη σχετική βιβλιογραφία που καταγράφει την Εικαστική και κοινωνική δράση των Ελλήνων Καλλιτεχνών κατά την Ιστορική αυτή περίοδο..

Στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ ανταποκρίθηκαν και παραχώρησαν έργα για την έκθεση: Η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το ΚΚΕ, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Τάσσος Α., η Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας,  η Αlpha Bank, Το Σπαθάρειο Μουσείο, η Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας, η Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, ο συλλέκτης Ιορδάνης Χριστοδούλου, καθώς και συγγενείς καλλιτεχνών και Ιδιωτικές Συλλογές.


Στην Έκθεση έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έζησαν τα γεγονότα:
Α. Τάσσος,,Αλέξαδρος Κορογιαννάκης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Άννα Κινδύνη,Αντώνης Γκλίνος, Αντώνης Κανάς, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Βάλιας Σεμερτζίδης, Βάσω Κατράκη, Βασίλης Βλασίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Γιώργης Δήμου, Γιώργος Βακιρτζής , Γιώργος Βελισσαρίδης, Γιώργος Γούλας, Γιώργος Μανουσάκης , Γιώργος Σικελιώτης, Δημητρης Μεγαλίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Τηνιακός, Ελένη Περάκη – Θεοχάρη, Εμμανουήλ Ζέππος, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Ζιζή Μακρή, Θωμάς Μώλος, Ιωάννης Σπηλιόπουλος, Καπράλος Χρήστος, Κατσικογιάννης Δημήτρης, Κούλα,Μπεκιάρη, Κώστας Μαλάμος, Λορέτζος Καρπαθάκης, Λουκία Μαγγιώρου, Μάριος Βατζιάς, Μέμος Μακρής, Μπαλάφας Κώστας, Νικολινάκος Μιχάλης, Νομικός Ανδρέας, Οικονομίδης Δημήτρης, Ορέστης Κανέλλης, Πλακωτάρης Κώστας, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Ευγένειος Σπαθάρης, Σπύρος Βασιλείου, Σπύρος Μελετζής, Τάκης Καλμούχος, Τάκης Μάρθας, Τηλέμαχος Κάνθος, Φώτης Μαστιχιάδης, Χρίστος Δαγκλής  και Ανώνυμοι καλλιτέχνες.

Η σχέση των εικαστικών Τεχνών με την Αντίσταση, τον αγώνα του λαού για μιαν άλλη Ελλάδα, με τις διώξεις και τις εξορίες, τον Εμφύλιο  και τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, είναι παρακαταθήκες για τη σύγχρονη Ελληνική Τέχνη. Μέσα στις πολιτιστικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται από τη λήξη του Εμφυλίου και μετά, από την ΕΕ και τις Κυβερνήσεις, αποσιωπήθηκαν  δημιουργοί και έργα σημαντικά.

Μέριμνα του ΕΕΤΕ είναι το πώς, όλος  αυτός ο πλούτος, τα έργα  και οι μαρτυρίες για τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τους αγώνες του λαού,  θα καταγραφεί θα είναι προσεγγίσιμος από το πλατύ κοινό. 

Προσπάθεια του ΕΕΤΕ σήμερα με την διοργάνωση αυτή είναι να καταγραφούν και να γνωρίσει το ευρύ κοινό τους Εικαστικούς Καλλιτέχνες που στρατεύθηκαν με το έργο ή τις περισσότερες φορές με την ίδια τη ζωή τους, ανεξάρτητα αν το έργο τους διασώθηκε ή όχι...
Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται σχετικές με το θέμα  ταινίες και ντοκιμαντέρ.