Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.








ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Στην κατάμεστη Αίθουσα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ζωγράφου, Λογοτέχνη, Θεωρητικού Τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: "Από τον Πολύσμιγο Αίνο στις Ερμητικές Λαμπίδες"

 Ο Κώστας Ευαγγελάτος μίλησε αρχικά με θέμα: "16 Χρόνια Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη", όπου αναφέρθηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία του για την ίδρυση, την μετατροπή και τη θερινή λειτουργία της πατρικής του οικίας στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από το 2000 μέχρι και φέτος σε χώρο εκθέσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συμβάντων, συλλογής εικαστικών έργων, αρχείο ντοκουμέντων και εκδόσεων τέχνης και λογοτεχνίας.Ιδιαίτερη έμφαση προσέδωσε στην ευγενική προσφορά εικαστικών έργων από Έλληνες και ξένους συναδέλφους του για τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής, που με την ποικιλότητα τεχνοτροπιών, υλικών και εικαστικών μεθόδων έχει δυνητικά και εκπαιδευτική διάσταση αναφορικά με τη σύγχρονη δημιουργία, τις αξίες και τις απαξίες της.
Στο ποιητικό και μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς η γνωστή Ηθοποιός Βίκυ Πρωτογεράκη απήγγειλε με εξαιρετική εκφραστικότητα ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου από την συλλογή "Πολύσμιγος Αίνος", εκδ. "Συλλογές". 
Η υπ. δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και εκδόσεων απέδωσε υποβλητικά τα ποιήματα στη Γαλλική γλώσσα από τη συλλογή- ανθολογία "Offrandes Seculaires - Κοσμικές Σπονδές", εκδόσεις Sylloges, ενώ ο ποιητής τα απήγγειλε στην πρώτη γραφή τους στην Ελληνική γλώσσα. 
Η ποιητική και μουσική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πρώτη ακρόαση τμημάτων του μουσικού συμφωνικού ποιήματος με τίτλο: "Ionian impessions", του νέου συνθέτη, που έχει συναυλική δράση με τα μουσικά σύνολα "ΙΕΡΑΞ", Σωτήρη-Νικόλα Κάσσου. Πρόκειται για εκτενή σύνθεση του εμπνευσμένη από την Επτανησιακή ατμόσφαιρα της ποίησης του Κεφαλονίτη Ευαγγελάτου, την οποία αποδίδει μυσταγωγικά με μινιμαλιστικό και λόγιο ύφος, όπως ανέλυσε ο ίδιος, στο πνεύμα των νέων μουσικών Ευρωπαικών ρεύματων και τάσεων. Τις μουσικές "Εντυπώσεις του Ιονίου" ερμήνευσαν  δεξιοτεχνικά ο Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος στο πιάνο και ο μουσικός Ίωνας Κουρμπανάς στο βιολί ενθουσιάζοντας το κοινό με το ταλέντο τους. 
Στο τέλος ο Κώστας Ευαγγελάτος διάβασε με αδρότητα το ποίημα του "Απογείωση" από την νέα υπό έκδοση ποιητική συλλογή του, με τίτλο "Ερμητικές Λαμπίδες", η οποία θα κυκλοφορήσει με σχέδια του το 2017. 
Στην σημαντική εκδήλωση, που εκτός των άλλων ήταν και μια πρώτης γραμμής προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής Κεφαλονιάς, στα πλαίσια του 4ήμερου με ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ, που διοργάνωσε η κ.Argy Pappas-Tσιώτα, με την Αιγίδα του  ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ και του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΡΡΕ, και την υποστήριξη του Προέδρου του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Ακαδημαικού κ.Ευάγγελου Μουτσόπουλου, έδωσαν το "παρών" διακεκριμένες προσωπικότητες της πνευματικής και κοινωνικής ζωής. Ανάμεσα τους εκπρόσωποι και μέλη της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Εταιρίας λογοτεχνών, του ΕΕΤΕ, του Ομίλου για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων, του Συλλόγου Καλλιτεχνών-Λογοτεχνών Ηλιούπολης "Το Εργαστήρι", του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Εραλδικής και Γενεαελογικής Εταιρίας, του Κέντρου Δικανικών Μελετών του καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και ειδησεογραφικών φορέων.

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΠΛ. ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ 2, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ

www.gisi.gr/evangelatos