Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

H ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ART-EST, 2013 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ







H ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ART-EST, 2013
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ


Με την παρουσία πολλών φιλοτέχνων και προσωπικοτήτων της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής ζωής έγινε η παρουσίαση του συλλεκτικού, εικαστικού Ημερολογίου ART-EST, 2013 του Κώστα Ευαγγελάτου, στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24 στην Αθήνα. Την παρουσίαση της πολυτελούς έκδοσης που κυκλοφορεί για έκτη χρονιά  με χορηγία-επιμέλεια της Protogon.co.uk και αντίτυπα του προσφέρονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία και πινακοθήκες, έκανε με εμπεριστατωμένη ομιλία της η ιστορικός τέχνης Μαράη Γεωργούση, απόφοιτος της Σορβόννης.

Η Μαράη Γεωργούση ανέφερε για τις ΙΔΕΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ του καλλιτέχνη: Οι συνθέσεις του δεν είναι στατικές, χαρακτηρίζονται από κίνηση και δυναμισμό, που επιτυγχάνεται μέσα από την σχεδιαστική και τεχνική δεινότητα του δημιουργού. Παράλληλα, διαπνέονται από έναν έντονο λυρισμό της φόρμας, που συγκροτεί μια ποιητική διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η γραμμικότητα των μορφών, οι μεγάλες και μικρές καμπύλες του, οι ευθείες, η ώσμωση  τους αποτελούν γεωμετρικό παιχνίδι στα χέρια του, συνεπώς τα πάντα παίρνουν υπόσταση και μορφή.
            Εν κατακλείδι, η τέχνη μας δίνει το έναυσμα της αναζήτησης της επεξεργασίας και της αναδόμησης των εμπειριών διευρύνοντας έτσι το οπτικό μας και κατ’ επέκταση το νοητικό μας πεδίο. 

Στη συνέχεια ο γνωστός πιανίστας Μάριος Καζάς ερμήνευσε τις μουσικές μινιατούρες του μεγάλου Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ και συνόδευσε με τη θαυμάσια  μουσική του Ερίκ Σατί τον Κώστα Ευαγγελάτο στην ανάγνωση του λυρικού, τολμηρού ποιήματος του "Ρυθμική σύνοψη", από την ποιητική του συλλογή ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΠΤΗΣΗ (εκδ. Απόπειρα).
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την πρώτη προβολή εντυπωσιακού videoart με τη νέα μουσική σύνθεση "Anideopiano concept" του  designer και συνθέτη σύγχρονης μουσικής Nicofilimon, εμπνευσμένο από τα ΙΔΕΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ του Κώστα Ευαγγελάτου. 
Η εκδήλωση σημείωσε  μεγάλη επιτυχία και απέσπασε επαινετικά σχόλια και κρίσεις για το εικαστικό Ημερολόγιο 2013, τους ποιοτικούς συντελεστές της και την διοργάνωση. Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Σωτήριος Κουρής απέστειλε ευγενική, συγχαρητήρια επιστολή στον Κώστα Ευαγγελάτο.