Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

7o ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 2011

Δελτίο τύπου
7o ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 2011Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, Ερμούπολη- Σύρος
 Από Παρασκευή 19 Αυγούστου έως & Σάββατο 27 Αυγούστου

Επτά χρόνια κλασικής δημιουργίας
 στην «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» !
Την έβδομή του διοργάνωση γιορτάζει φέτος το Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων μέσα από την οποία προτείνει έξι αξιόλογα κοντσέρτα

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννος Μαργαζιώτης

Επτά χρόνια πέρασαν από τότε που το πολιτιστικό όραμα τεσσάρων φίλων και συνεργατών και η αγάπη τους για την κλασική μουσική και την πρωτογενή της δημιουργία ενώθηκαν και βρήκαν την έκφρασή τους στη δημιουργία ενός πιλοτικού – τότε – προγράμματος, που απευθυνόταν στους λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου και το οποίο θα πραγματοποιούταν σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου.

Για το λόγο αυτό ο Φώτης Καραγιαννόπουλος, ο Κώστας Φωτόπουλος, ο Γιώργος Φουφόπουλος  και ο γνωστός βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης - ο τελευταίος έχει μέχρι και σήμερα τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ- ίδρυσαν το Δίκτυο Κλασικής Μουσικής (Classical Music Network) και εγκαινίασαν στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη Σύρο,  το 1Ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής. Ένα Φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Απόλλων, ένα αριστούργημα του 19ου Αιώνα με μια αρχιτεκτονική μοναδικότητα.

«Αναβιώνοντας τη μουσική παράδοση του 19ου αιώνα, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις της κλασικής μουσικής. Παράλληλα, αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση σε όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους  στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες της Σύρου, προσφέροντας, με πνεύμα δημιουργίας και αφοσίωσης ένα αρμονικό αποτέλεσμα» εξηγούν οι ιδρυτές του Φεστιβάλ.
         
Η πρώτη πολιτιστική αυτή διοργάνωση, όπως και οι επόμενες, πραγματοποιήθηκαν  με τη στήριξη σημαντικών φορέων: τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμουπόλεως, ενώ την εικαστική δημιουργία  του Φεστιβάλ φιλοτεχνεί μέχρι και σήμερα ο γνωστός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Η κρίση που μαστίζει την Πατρίδα μας άγγιξε και το Φεστιβάλ Κυκλάδων. Δεν εμπόδισε όμως τη διοργάνωσή του για το φετινό καλοκαίρι. Η αγάπη των ανθρώπων της κλασσικής μουσικής και των Συριανών καθώς και:
ü  η πίστη των επαγγελματιών του τουρισμού του ΕΟΤ και του Προέδρου του κυρίου Κολέτσου στη στρατηγική σημασία διοργανώσεων σαν αυτής του Φεστιβάλ Κυκλάδων
ü  η θέληση των ειδικών στις χορηγήσεις του ΟΠΑΠ και του προέδρου κυρίου Σπανουδάκη να υποστηρίξουν διοργανώσεις με αξίες,
ü  και η κατανόηση των ανθρώπων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (www.ttbank.gr) και του προέδρου του κυρίου Παπαδόπουλου για την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει στους χορηγούς του το Διεθνές Φεστιβάλ Κυκλάδων με το κύρος του
έφερε για μια ακόμα χρονιά το Διεθνές φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής ξανά κοντά μας. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε πρώτα από όλα και από όλους οι Συριανοί, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και ο Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλας με το Δημοτικό του συμβούλιο. Οφείλουμε ως άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης ένα ευχαριστώ σε όλους.

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χαρακτήρας και το στίγμα του φεστιβάλ είναι πλέον διεθνή. Οι σημαντικότερες προσωπικότητες και μουσικά σχήματα  διεθνούς ακτινοβολίας, όπως των, Λεωνίδα Καβάκου, Δημήτρη Σγούρου, Frans Helmerson, Nobuko Imai, Mihaela Martin, Enrico Pace, Michel Lethiec, Radovan Vlatkovic, Hariolf Schlichtig, Royal Danish Orchestra, Michelangelo quartet, Artis piano trio, Sartory quartet, New Hellenic quartet, “εκπέμπουν” το «σήμα» του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Κυκλάδων  σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
«...Μέσα σε ετούτο το διάστημα θεωρώ πως ενισχύθηκε σημαντικά η αναγνωρισιμότητά του Φεστιβάλ  αλλά και ο διεθνής χαρακτήρας του στο εξωτερικό. Πιστεύω πως ετούτο οφείλεται κυρίως στις ειδικές μετακλήσεις από το εξωτερικό που κάθε χρόνο πραγματοποιούμε,  διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το πεδίο συνεργασίας και κατ’ επέκταση δημιουργίας μεταξύ ελλήνων και ξένων μουσικών….» διευκρινίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννος Μαργαζιώτης.

Έτσι, ο Αύγουστος του 2011 βρίσκει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων να γιορτάζει,  διανύοντας αισίως τον 7ο χρόνο ζωής του και την πιο δημιουργική χρονιά του. Το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο το φετινό καλοκαίρι γιορτάζει και παρουσιάζει έξι εντυπωσιακά κοντσέρτα.


7th International Classical Music Festival of Cyclades
7o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κυκλάδων
ICMFC

... August 19th - 27th 2011
19 – 27 Αυγούστου, 2011

ΑPOLLO THEATRE
Θέατρο Απόλλων

Hermoupolis – Syros


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ / ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΚΗΠΟ- ART SIGNALS ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ του ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ






ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΚΗΠΟ- ART SIGNALS ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2011, ώρα 9μμ θα εγκαινιαστεί η εικαστική έκθεση, με ζωγραφικά έργα, ψηφιακές εικόνες και επιζωγραφισμένα αντικείμενα του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: ART SIGNALS.
Γιά ενδέκατη χρονιά ο πρωτοπόρος εικαστικός δημιουργός, λογοτέχνης και θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης προσκαλεί τους φιλότεχνους στον εκθεσειακό χώρο και τον κατάφυτο κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa ΡΟΔΟΠΗ, Μεσολωρά 7 και Βύρωνος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, γιά την καθιερωμένη εκδήλωση ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ.
Στίς 10.15 μμ, θα παρουσιαστούν στη " ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ" του κήπου μουσικοποιητική και θεατρική περφόρμανς.

Ο γνωστός συνθέτης, σχεδιαστής κοσμημάτων NICOFILIMON-Νίκος Γαρμπής θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη μουσική σύνθεση του ΑΙΝΟΣ πάνω σε ένα ποίημα του Κώστα Ευαγγελάτου, από τη νέα του συλλογή "Εγκάρσια πτήση", εκδ.Απόπειρα, ο οποίος θα συμπράξει απαγγέλοντας στην ερμηνεία του. Η σύνθεση είναι για δακτυλιδόφωνο, Theremin, φωνή και μαγνητοταινία.
( το Δακτυλιδόφωνο είναι σχεδιασμένο από τον Nicofilimon το 2011 και κατασκευασμένο από 18 κτ χρυσό, ξύλο και πολύτιμες πέτρες.Παίζεται από μια χρυσή πένα-δακτυλίδι διακοσμημένο από ζαφείρια και ροδολίτη. Το Theremin είναι ένα πρώιμο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που ο ήχος του παράγεται ανάλογα με την θέση των χεριών του εκτελεστή χωρίς να το αγγίζει.
Το όνομά του το πήρε από τον εφευρέτη του, καθηγητή Léon Theremin (1928).Η σύνθεση βασίζεται στην ηχητική σύζευξη των δύο σπάνιων οργάνων.)

Στις 10.30 μμ, ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός, θεατρολόγος και περφόρμερ Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος θα ερμηνεύσει σε δική του σκηνοθεσία έναν μονόλογο από τον Σαιξπηρικό ΑΜΛΕΤ στο αγγλικό πρωτότυπο αλλά και στην ελληνική μετάφραση του Βασίλη Ρώτα.Ο  καλλιτέχνης, ο οποίος έχει ερμηνεύσει  ρόλους στο σινεμά και το θέατρο,σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, εμφανίζεται γιά πρώτη φορά στο γενέθλιο νησί του. Γεννημένος στην Κεφαλονιά, μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, Θεατρολογία και Υποκριτική.  Η  πρώτη  του εμφάνιση στον ελληνικό σινεμά ήταν στην  βραβευμένη ταινία του Κωστή Μπασογιάννη, UNITAS,  με συμπρωταγωνιστή την Κατερίνα Σαβράνη.  Συνέχισε να πρωταγωνιστεί στο θέατρο. Επίσης δούλεψε σε ταινίες με  τους σκηνοθέτες, Βαγγέλη Σείτανίδη (Κάτω από το μακιγιάζ της), τον Κάρολο Ζοναρά (Ο Γιός του Τσάρλι) και τον Χρήστο Μεγαροχιότη (Deception Game), που θα προβληθεί στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Θα ακολουθήσει η ετήσια δεξίωση.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2011.
Ωρες επίσκεψης:8 μμ -10 μμ.Τετάρτη μέχρι και Σάββατο.
Η είσοδος γιά τους φιλότεχνους είναι ελεύθερη.

πληροφορίες: 2671028501, 6944621286

Κώστας Ευαγγελάτος
http://youtu.be/_a4LwoWH3T4