Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ/ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 150 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.








ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ/ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 150 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.




 Στην Αίθουσα τελετών  της Περιεφειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης στο Αργοστόλι έγινε με επιτυχία η παρουσίαση του συλλεκτικού Ημερολογίου 2014, με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου, περφόρμερ, ποιητή και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου. Τίτλος του Ημερολογίου που εκδόθηκε τιμητικά για την επέτειο των 150 χρόνων της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864-2014), από από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων- Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης είναι:

" ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΙΟΝΙΕΣ ΧΡΩΣΕΙΣ".

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε και ανατράφηκε στην Κεφαλονιά όπου πρώιμα εξέθεσε τα εφηβικά του έργα το 1973-74, στο Δημαρχείο Αργοστολίου. Ακολούθησαν  εκθέσεις του στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, στην ιστορική Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στο Δημαρχείο Ζακύνθου, στο Επτανησιακό Πνευματικό Κέντρο της Αδελφότητας Κεφ/νων και Ιθακησίων στον Πειραιά, στην Αίθουσα τέχνης Λευκάδας, πριν 14 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο "Κέφαλος" και το 2010 στην Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων. Από το 1986 μέχρι σήμερα συμμετείχε σε όλες τις Πανιώνιες και Πανεπτανησιακές εκθέσεις που διοργανώθηκαν στο Αργοστόλι, την Λευκάδα, την Πάτρα και την Κέρκυρα. Το 2005 κυκλοφόρησε από το Κοργιαλένειο ίδρυμα η πολυτελής έκδοση " ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ, 17ος-20ος αιώνας", με τα έργα κοσμικής ζωγραφικής της συλλογής του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, με αισθητικά του σχόλια για τα έργα και την εικαστική του επιμέλεια. Το 2006 τιμήθηκε για τη ζωγραφική και ποιητική του προσφορά από την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Αθηνών. Παράλληλα με την έντονη παρουσία του στον χώρο του Ιονίου, η οποία  συνεχίζεται πολλαπλά- ομιλίες, άρθρα, παρουσιάσεις, performance- και με τη θερινή λειτουργία από το 2000 της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη,  που ίδρυσε στο πατρικό του σπίτι στο Αργοστόλι, έχει εκθέσει ατομικά και ομαδικά σε σημαντικά διεθνή εικαστικά κέντρα. Ενδεικτικές και καθοριστικές οι τρεις ατομικές εκθέσεις του στη Νέα Υόρκη την περίοδο 1984-85. Από το 1988 μέχρι και το 2012 έχουν διοργανωθεί 7 ατομικές εκθέσεις του στη Γαλλία ( 6 στο Παρίσι και μια στο Σαντιγύ).

Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Σωτήρης Κουρής αναφέρει: " Το ημερολόγιο αυτό συνιστά ένα εμπνευσμένο πάντρεμα, εικόνων, σκέψεων και γεγονότων, που συνδέονται άρρηκτα με την επτανησιακή παράδοση και τον πολιτισμό των νησιών μας, όπως αποδίδεται από την ευφάνταστη και επιμελή οπτική του καταξιωμένου καλλιτέχνη. Σκοπό έχει, μέσα από μία περίτεχνη παλέτα χρωμάτων να εκφράσει τα κοινά βιώματα, τις ιδέες, το όραμα, όλα εκείνα που μας συνδέουν και συνθέτουν την ταυτότητα την ιστορία και τον πολιτισμό των Επτανήσων, όπως υπήρξαν, υπάρχουν διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται, εξελίχθηκαν και εξελίσσονταν στην συμπόρευση των 150 ετών."

Στην σεμνή εκδήλωση παρευρέθησαν η Αντιπεριφερειάρχης κα. Τζόγια Γρουζή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευάγγελος Φιοραβάντες , η Αλεξάνδρα Λάντου, οι εκπρόσωποι του τύπου, εκπρόσωποι φορέων, συνεργάτες και φίλοι του καλλιτέχνη, στους οποίους υπέγραψε ιδιοχείρως τα ημερολόγια, ενώ ακολούθησε εορταστικό κοκτέιλ .!



www.gisi.gr/evangelatos