Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
KΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ.
KΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ.
Μετά τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του διεθνή καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου στον σημαντικό εκθεσιακό χώρο Espace JANO του CENTRE DE SEVRES στο Παρίσι που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με μεγάλη επιτυχία και επαινετικές κριτικές, τόσο από Γάλλους ιστορικούς τέχνης, όσο και από Ελληνογάλλους συγγραφείς και φιλότεχνους, η εκθεσιακή του δραστηριότητα συνεχίζεται και φέτος την Άνοιξη στην πόλη του φωτός!
Η Galerie d' art LOC ART PARIS, AU FIL DU CANAL, 22 Rue Eugene Varlin, Paris εκθέτει έργα του σε μεγάλη ομαδική έκθεση από αρχές Μαρτίου μέχρι τέλος Μαίου 2018. Πρόκειται για συνθέσεις του με γυναικείες μορφές που αναδύονται αφαιρετικά μέσα από χρωματικές αρμονίες και συνειρμούς ιδιαίτερης πνευματικότητας και ομορφιάς. Έργα φιλοτεχνημένα στον καμβά, σε ύφασμα, σε ξύλο με λάδια και ακρυλικά, χαρακτηριστικά της προσωπικής τεχνοτροπίας του με σύμβολα, χαράξεις, στίγματα και αρχαϊκά μοτίβα.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος / Costantinos Evangelatos, το 1988 εξέθεσε ατομικά για πρώτη φορά στη Γαλλία τη σειρά έργων του με τίτλο "Consceptualizations" στον πύργο «Les Fontaines», Centre Culturele στο Chantilly / Σαντιγύ της Γαλλίας με επιτυχία.
Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στο Παρίσι. (Οι εκθέσεις του το 2008 και το 2010 στο LA MAISON DE LA GRECE, έγιναν με την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία.)
Το 2007 έστησε εγκατάσταση στο χώρο της αλέας των Tuιlleries του Λούβρου, με επιζωγραφισμένες πολύχρωμες γεωμετρικές φόρμες, και το 2008 σε κεντρικές περιοχές της πόλης έδρασε με performance COSTAS- L' AUTUMNE A PARIS - "Le dernier rouleau".
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής στις Γαλλικές πόλεις: Αμιένη, Αβινιόν, Μεντόν, Λίλ κ.α. Στο Παρίσι επίσης συμμετείχε στη διεθνή επετειακή έκθεση με τίτλο 1/2000 στο College Jaques-Cartie-Chauny και φέτος στον Πολυχώρο Τέχνης Espace Christiane Peugeot, με την Melkart Gallery, στην έκθεση με τίτλο Migra(r)tion, 2017).
Η τεχνική της γραφής του Κώστα Ευαγγελάτου είναι πολυδιάστατη ενώ το θέμα των απεικονίσεων στις καταθέσεις του πολυκύμαντο. Στηρίζεται σε μια ποικιλία ανάπλασης που δρα παράλληλα με την συγκροτημένη χρήση του χρώματος και του σχήματος. Ενέχει την ενέργεια που βρίσκεται στην κοσμογονική κίνηση της εξέλιξης .
Τα μορφολογικά στοιχεία που χρησιμοποιεί εμπεριέχουν δύναμη σε τεράστια κλίμακα. Τα συστατικά της διαπραγμάτευσης του συγκλίνουν με την υπερβατική ουσία που λειτουργεί άμεσα δίνοντας οντότητα σε φιγούρες με εναλλαγές, σηματοδοτήσεις και διαφοροποιήσεις. Ισορροπούν με λυρική πολυφωνία και αρμονικές αντιστίξεις που υποτάσσουν τον συμβολισμό στην εξελικτική κινητοποίηση. Η χροιά τους βασίζεται σε ζωντανά μοτίβα με περιεχόμενο και διάσταση. Οι σχεδιασμοί συγκροτούν μια διεργασία αλληγορικής φαντασίας και αφαίρεσης.
Πρόκειται για μια περιπλάνηση, μια ενδοσκόπηση που κινητοποιεί μηνύματα και νοήματα. Προσωποποιεί μορφές τονίζοντας την φυσική της μεταβατικότητας, την μετάλλαξη, τον συλλογισμό, τους υπάρχοντες νόμους της ογκολογικής βαρύτητας, τη στωικότητα και τη σφοδρότητα. Παρουσιάζει συνδυασμούς που κατευθύνουν προς τα επινοήματα των ιδιότυπων αντανακλάσεων. Προβάλλει το εκρηκτικό βίωμα που μέσα από το θεωρούμενο είδωλο αναμορφώνεται σε ομοιοπαθητικό κάτοπτρο. Οι πρωτοποριακοί και νεωτεριστικοί ορίζοντες του δημιουργού ως συλλήψεις άπτονται της υπερρεαλιστικής τοποθέτησης. Αγγίζουν τη πεμπτουσία της ολοκλήρωσης και την αντενέργεια των συνειδησιακών εκδοχών. Η φόρμα τους κατευθύνει τις οσμώσεις προς τη συνύπαρξη της συνδικίας και της αντίληψης. O δημιουργός Κώστας Ευαγγελάτος αναδεικνύει σχεδιαστικές επισημάνσεις που αφορούν το γυναικείο πρόσωπο στα πλαίσια μιας καταγραφής και μιας επισήμανσης της θηλυκής υπόστασης . Συνιστά ιδιαίτερα και αποκλειστικά στο κοινό μια ένταξη που συνδέεται αμετάκλητα στον τομέα της εμπνευσμένης εργασίας του και αξιώνει την πλήρη αισθητοποίηση του αντικειμένου που διευρύνει διεξοδικά τους νοητικούς προκαθορισμούς της εύχυμης θέασης.
Στις εύληπτες αναζητήσεις του με μυθοπλαστικές ποικίλες αποχρώσεις επικεντρώνει συνθετικά την δράση του στην αναπαραστατική τάση μιας ατμόσφαιρας με εκφάνσεις εικονογραφημένης πλαστικότητας που της επιτρέπει να λειτουργεί ως αντίδοτο στην υφή της φυσικής και ρυθμικής κατάστασης. Χρησιμοποιώντας την χρόνια εμπειρία αλλά και τη δυνατότητα του να ελίσσεται και να εξελίσσεται ευρηματικά, επεμβατικά και πολυσήμαντα επεμβαίνει δυναμικά με προτάσεις για το υπάρχον υλικό που κινεί αντίθετα προς τη διαδικασία ανασύνθεσης που μοιραία επιφέρει ο χρόνος για όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις. Ενισχύει και σημαδεύει τη θεματογραφία του τελεολογικά με στιγμές ζωής. Τις αποτυπώνει στις φιγούρες δίνοντας τους αφ'ενός ύφος ιχνηλασίας και αφομοίωσης και αφ' ετέρου ταυτότητα σύζευξης και διάρκεια κινητικότητας.
Ακολουθώντας την περιδιάβαση και την περιήγηση φιλοτεχνεί πολυχρωματικές μορφές άλλοτε με σιβυλλική έκφραση, άλλοτε ως πλάσματα που άφησαν το αποτύπωμα τους σε κάθε τι που άγγιξαν η και σε άλλες πολυποίκιλες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις.
Με ένα σχέδιο πυκνό και περίπλοκο δημιουργεί λεπτότατα πεδία και επίπεδα, λεπτομερή πλέγματα γραμμών που διατρέχουν την επιφάνεια και οργανώνουν ευπρόσδεκτα τις φυσικές πυκνώσεις. Επισυνάπτει τα περιγράμματα προβάλλοντας το φυσικό φαιό. Τα πρόσωπα με ζωηρά μάτια συνωθούνται με τονική διαβάθμιση και αρμονική υποβλητική χροιά πείθοντας ότι αναδύονται κοσμογονικά από το εσωτερικό της μάζας. Αρχικά ανασυγκροτούνται και στη συνέχεια μεταμορφώνονται με ρευστά όρια που κυμαίνονται ανάμεσα στις παρυφές του ανάγλυφου , όπου τον τόνο διευθέτησης δίνει ο συνδυασμός με την υπολογισμένη χειρονομία και η παρόρμηση με τη λογική επεξεργασία. Εμβόλιμα και ουσιαστικά η ιδεογραφική προοπτική που προβάλλεται και υποβάλλεται στις συγκεκριμένες συλλήψεις έχει κοινή αφετηρία την ενασχόληση και την ιδιότυπη μελέτη του για την ανθρώπινη μορφή σε διαφορετικές μεταξύ τους διαστάσεις και θέσεις .
Η αυτονομία της συγκίνησης που συντελείται από μέρους του με κατασταλαγμένη λυρική διάθεση και αυθορμητισμό απέναντι στην εξωτερική άψογη απόδοση, αποβλέπει και κατορθώνει να δώσει τις συμβολικές προεκτάσεις και κλιμακώσεις που απαιτούνται.
Με διαπεραστικούς τρόπους και επεξεργασίες στις οποίες παίζουν κύριο ρόλο οι σχεδιαστικές αξίες ο καλλιτέχνης προχωρεί στην επιμεριστική προσθήκη. Σμιλεύει με δεξιοτεχνία τα εκθέματα οδηγώντας τα σταδιακά και βαθμιαία σε μια κατεύθυνση που συνδυάζει καίρια την ρεαλιστική διαπραγμάτευση με τα γενικευτικά χαρακτηριστικά της περίσσιας ακτινοβολίας και της εσωτερικότητας.
Εμπλουτίζει και αναπαράγει εκφραστικά τους διατονικούς ιστούς κάθε ζωγραφικού επιτεύγματος του.
ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ,
Ιστορικός Τέχνης.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ- Βιογραφικό σημείωμα.---
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, 12 Νοεμβρίου 1957. Ζωγράφος, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και άλλων καλλιτεχνικών και επιστημονικών φορέων.
Καλλιτεχνικές σπουδές: Εικαστικά-θεωρία σύγχρονης τέχνης. University The New School for Social Research, New York. Καθηγητές: Allen David, Pearl Ehrlich. (1983-1985). Το 1990 ίδρυσε στην Αθήνα την ομάδα σύγχρονης τέχνης Art Studio EST και το 2000 την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa "Ροδόπη" στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Παράλληλες δραστηριότητες: Performance, Λογοτεχνία, Γλυπτικές κατασκευές, Φωτογραφία, Ψηφιακές εικόνες.
Κυριότερες ατομικές εκθέσεις εσωτερικού :
Gallery of the Hellenic American Union, Αθήνα 1981 και 1986. / French Institute of Athens, παράρτημα Καλαμάτας 1983. / Gallery DADA, Αθήνα 1985, 1987, 1989. / Gallery “F”, Αθήνα 1990. /Art Studio “EST”, 1994, 1995, 2004. / Αίθουσα Τέχνης « Ερμούπολη», Σύρος 1995./ Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας , Αθήνα 1999 και 2010. / Artower Agora, Αθήνα 2000. / Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, Βαθύ 2004. / Χώρος Τέχνης «Αιγόκερως», Αθήνα 2006. / Down Town Art Gallery-A.M, Αθήνα 2007. / Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, Κέρκυρα 2010. / Λουτρά «Παράδεισος» Bey Hamam, Θεσσαλονίκη 2010. / Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Δήμος Θεσσαλονίκης 2013. / Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Αθήνα 2016-17. / Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Δήμος Πειραιά 2016 και 2017.
Ατομικές εκθέσεις εξωτερικού:
Writers and books INC, Rochester, Νέα Υόρκη 1984. / Fordham University at Lincoln Center, Νέα Υόρκη 1985./«Les Fontaines» Centre Culturele, Chantilly, Γαλλία 1988. / Gallery “Opus”, Λευκωσία, 1996. / La Maison de la Grece, Παρίσι 2008 και 2010. / Le Centre de Serves, Παρίσι 2007, 2008, 2012, 2017.
Κυριότερες ομαδικές εκθέσεις εσωτερικού :
Gallery DADA, Αθήνα 1992. /Αίθουσες Τέχνης «Επίπεδα» 1993. / Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας με το Art Studio “EST”, Αθήνα 1993, 1996, 2000. / Χώρος Τέχνης V.Dracos, Κολούμπια, Ν. Ιωνία 1992. / Art Thessaloniki, Melkart Gallery, Θεσσαλονίκη 2016. / Art Athina, Melkart Gallery, Αθήνα 2017.
Κυριότερες ομαδικές εκθέσεις εξωτερικού: College Jaques-Cartie-Chauny, Παρίσι 2000. / Μουσείον της Πόλεως της Μόσχας (MOCKBA), 2007. / Espace Christiane Peugeot, Melkart Gallery, Παρίσι 2017.
Βραβεία – Διακρίσεις: Διακρίθηκε με έπαινο στις διεθνείς εκθέσεις «Winterschool 1994» στη Γλασκώβη της Σκωτίας και «European Echoes» στο Γκετενμπόργκ της Σουηδίας το 1997.
Έχει βραβευθεί για τη δράση του από πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς συλλόγους και ενώσεις καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
βλ. www.gisi.gr/evangelatos
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
Exhibition FRED BOISSONNAS IN EGYPT / BENAKI MUSEUM, ATHENS
Exhibition
FRED BOISSONNAS IN EGYPT
Benaki Museum / Pireos
138
Opening: 19 March 2018, 20:00
Duration:
22 March to 20 May 2018
Images available at: https://www.dropbox.com/sh/p7px9mti87wole2/AABea6EV26RBJicSypgMzuXFa?dl=0
PRESS
RELEASE
The Benaki
Museum / Pireos 138 inaugurates on
Monday 19 March 2018 at 20:00 an
exhibition dedicated to the seminal
Swiss photographer Fred Boissonnas. The exhibition will be open until Sunday 20
May 2018.
The
Swiss photographer Frédéric
(Fred) Boissonnas (1858‒1946) was invited to Egypt
in 1929 by King Fuad I to gather photographic material for a
major book commission, the lavish book Égypte
[Egypt], published in Geneva in 1932. Travelling with his compatriot
publisher and author Paul Trembley, he toured the country for eleven months
creating images that referenced Egypt’s long history as well as its identity as
a newly-founded state.
In May 1933 Fred Boissonnas returned to Egypt on what
would be his final photographic campaign. He visited anew the Sinai peninsula and
Saint Catherine’s Monastery following the route of the Israelites
as it is recorded in the biblical ‘Exodus’. The images he produced in
this trip and his extensive handwritten notes were to provide material for another publication, similar to Égypte, provisionally titled Au Sinaï [To Sinai]. Despite
Boissonnas’s efforts, the book was never published.
The exhibition ‘Fred Boissonnas in Egypt’ focuses on
his photographic oeuvre for these two books and traces the evolution of the
acclaimed photographer’s aesthetic. The painterly and atmospheric images of the
book deriving from his first trip are in dialectic relationship with his
photographic experimentations at Mount Sinai a few years later.
The
Sinai photographs, rugged mountain ranges and limitless deserts, became for
Boissonnas an exploration of the Mediterranean origins, from the Hellenic to the Hebraic, and from Judaeo-Christian
heritage and the beginnings of monotheism to the prehistoric era, when the Sinai terrain was being
formed. By then in his seventies, Boissonnas seems to develop a more direct
approach focusing on geometric abstraction, oblique angles and dramatic light
conditions.
François Frédéric Boissonnas (1858-1946), known
as Fred, was born in Geneva on 18
June 1858 into a family of professional photographers. His father, Henri-Antoine Boissonnas (1833‒1889),
had turned to photography to escape an economic crisis in
watch-making during the 1850s and had set up his Geneva studio in 1860.
Fred’s younger brother, Edmond-Victor
(1862‒1890),
was a talented chemist who gained recognition for his orthochromatic plate
system at the Vienna World Fair of 1882. Fred himself was awarded a Gold Medal
at the Paris World Fair of 1900 for his technically advanced photographs of
Mont Blanc.
Professional
photography in the 19th century was a difficult business, constantly dependent
on balancing expense and evolving technical demands with the whims of the
client. Both strands of activity were subject to constant change. Despite such
challenges, the Boissonnas family business established an international
reputation,opening studios in Paris, Lyon, Marseille,
Reims and St Petersburg.
Brought
up within the stricter conventions of 19th-century
commercial photography and with the need to appeal to local clientele for the
survival of the family business, Fred Boissonnas had to balance the complicated
demands of exhibition work and publishing projects. It was to be in travel and in capturing
the sense of place that he found his true métier.
This was first visible in his exploration of the Swiss alpine landscape
(a subject complemented by his love of
climbing) and later, with
explorations further afield, in Greece
and the Balkans.
In the
collections of photographs and descriptive texts emerging from these projects,
there runs a recurring fascination with the ways in which the past can be
manifested in contemporary life, with the contrast between the ephemeral and
the eternal, the modern and the ancient.
Curation: Oriana Baddeley, Ewelina Warner and George Manginis
BENAKI
MUSEUM / PIREOS 138 I 138 Pireos str. &
Andronikou Str. I +30 210 3453111 I Opening times: Thursday, Sunday: 10.00-18.00,
Friday, Saturday: 10.00-22.00, Monday, Tuesday, Wednesday: closed. Ticket price: €7
I Concessions: €3.5 (for details, please visit
our website http://www.benaki.gr) I Combined ticket: A 20% discount is offered on
the total ticket price of all exhibitions open at the time of visit.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο FRED BOISSONNAS ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 19 Μαρτίου 2018, 20:00
Διάρκεια: 22 Μαρτίου
έως 20 Μαΐου 2018
Φωτογραφικό
υλικό στο: https://www.dropbox.com/sh/p7px9mti87wole2/AABea6EV26RBJicSypgMzuXFa?dl=0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138,
εγκαινιάζεται την Δευτέρα 19 Μαρτίου
2018 και ώρα 20:00, έκθεση αφιερωμένη
στον σημαντικό Ελβετό φωτογράφο Fred
Boissonnas. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 20 Μαΐου
2018.
Ο Ελβετός
φωτογράφος Frédéric (Fred) Boissonnas
(1858‒1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄
προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Égypte [Αίγυπτος] (Γενεύη, 1932). Με
συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Paul Trembley, περιηγήθηκε
την χώρα για έντεκα μήνες δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες οι οποίες
αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του
νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους.
Τον Μάιο
του 1933 ο Fred Boissonnas επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως
αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την
χερσόνησο του Σινά και τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ακολουθώντας τη διαδρομή
των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Οι εικόνες από το
ταξίδι αυτό καθώς και οι εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις που κράτησε θα
παρείχαν το υλικό για μία νέα έκδοση, παρόμοια με το Égypte, στην οποία δόθηκε ο προσωρινός τίτλος Au Sinaï [Στο Σινά]. Παρά τις προσπάθειες του Boissonnas, το βιβλίο
δεν εκδόθηκε ποτέ.
Η έκθεση
«Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» επικεντρώνεται στο φωτογραφικό του έργο για τα
δυο αυτά βιβλία και διερευνά την εξελικτική πορεία της αισθητικής του
καταξιωμένου φωτογράφου. Οι ζωγραφικές
και ατμοσφαιρικές εικόνες του βιβλίου που προέκυψαν από το πρώτο ταξίδι
συνδιαλέγονται με τις φωτογραφικές του αναζητήσεις στο Όρος Σινά λίγα χρόνια
αργότερα. Σε ηλικία εβδομήντα ετών πια, ο Boissonnas φαίνεται να αναπτύσσει μια
πιο άμεση προσέγγιση επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη γεωμετρική αφαίρεση,
σε λοξές γωνίες λήψης και σε συνθήκες δραματικού φωτισμού.
Ο François Frédéric
Boissonnas (1858‒1946), γνωστός ως Fred,
γεννήθηκε στη Γενεύη στις 18 Ιουνίου 1858 σε οικογένεια επαγγελματιών
φωτογράφων. Ο πατέρας του, Henri-Antoine Boissonnas (1833‒1889) στράφηκε στη φωτογραφία για να γλιτώσει από την οικονομική
κρίση που έπληξε την ωρολογοποιία τη δεκαετία του 1850 και έστησε το στούντιό
του στη Γενεύη το 1860.
Ο νεότερος
αδερφός του Fred, Edmond-Victor (1862‒1890), ήταν ταλαντούχος χημικός και οι
ορθοχρωματικές πλάκες που επινόησε κέρδισαν ευρεία
αναγνώριση στη Διεθνή Έκθεση της Βιέννης το 1882. Ο Fred βραβεύτηκε με χρυσό
μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900 για τις τεχνικά άρτιες
φωτογραφίες του Λευκού Όρους.
Ο
επαγγελματίας φωτογράφος του 19ου αιώνα είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες,
καθώς έπρεπε να καλύπτει ολοένα αυξανόμενα έξοδα, να προσαρμόζεται στις συνεχώς
εξελισσόμενες τεχνικές και να ικανοποιεί τις επιθυμίες των πελατών. Αυτές οι
μεταβαλλόμενες συνθήκες απαιτούσαν προσαρμοστικότητα. Παρά τις δυσκολίες, η
οικογενειακή επιχείρηση των Boissonnas κατάφερε να εδραιώσει το όνομά της
διεθνώς, ανοίγοντας στούντιο στο Παρίσι, στη Λυών, στη Μασσαλία, στη Ρεμς και
στην Αγία Πετρούπολη.
Έχοντας
γαλουχηθεί με τις αυστηρές συμβάσεις της εμπορικής φωτογραφίας του 19ου αιώνα
και με την υποχρέωση να παραμένει αρεστός στην ντόπια πελατεία του ώστε να
εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογενειακής επιχείρησης, ο Fred Boissonnas
έπρεπε να βρει την ισορροπία ανάμεσα στις εκδοτικές του δραστηριότητες και στη
συμμετοχή του σε εκθέσεις. Τελικά, ανακάλυψε εκείνο που πραγματικά του ταίριαζε
μέσα από τα ταξίδια του, στην ικανότητά του να συλλαμβάνει το βαθύτερο νόημα
κάθε τόπου. Αυτή η κλίση έγινε για πρώτη φορά εμφανής στις εξερευνήσεις του στο
αλπικό τοπίο της Ελβετίας (που ικανοποιούσαν την αγάπη του για την αναρρίχηση)
και, αργότερα, όταν ταξίδεψε σε πιο μακρινές περιοχές, στην Ελλάδα και τα
Βαλκάνια.
Στις
συλλογές φωτογραφιών και περιγραφικών κειμένων που προέκυψαν από αυτά τα
ταξίδια, ένα θέμα επανέρχεται ξανά και ξανά και φαίνεται να γοητεύει ιδιαίτερα
τον Boissonnas: ο τρόπος με τον οποίο το παρελθόν εκδηλώνεται στη σύγχρονη ζωή,
η αντίθεση μεταξύ του εφήμερου και του αιώνιου, του σύγχρονου και του αρχαίου.
Επιμέλεια έκθεσης: Oriana
Baddeley, Ewelina Warner, Γιώργης Μαγγίνης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
Τρίτη 13 Μαρτίου 2018
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ / ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "ΕΡΜΗΤΙΚΕΣ ΛΑΜΠΙΔΕΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΑΡΣΙΣ, 2017.
«Ερμητικές Λαμπίδες»
Του Κώστα Ευαγγελάτου
Ποιητικό, εκδ. «Άπαρσις», Αθήνα
2017
Με απογειωτική – ποιητική – εκφραστική,
προελαύνει με στίχους στο βιβλίο του «Ερμητικές Λαμπίδες» ο ποιητής –
εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος. Οι αμφιβολίες, οι διαφυγές και οι επαναστατικές
(αλλά ημίμετρες πλέον) αλλαγές του κοινωνικού μας βίου, οδήγησαν τον ποιητή σ’
ένα κάθετο και ανάγλυφο άσμα ποιητικής εμβέλειας, με πολλές ψυχικές ψηφίδες και
επιγραμματικές ενοράσεις, να σκιτσάρει αδρά και διαλεκτικά «στην κρύπτη του
φωτός – τη σεισμική φορά της γης – τα χνώτα των εγκάτων της – στο κάτοπτρο της
μνήμης» πολλές παρωδίες, ουτοπίες και καθημερινές δραπετεύσεις της ζωής.
Γνώστης της ουσίας και της μεγάλης δύναμης που ενέχει η συνεπικοινωνία και το
κοινό άροτρο της ψυχικής και κοινωνικής δημιουργίας, με τρόπο σχεδόν
αφοπλιστικό, καταθέτει μνήμες, πόνο, καταστάσεις και πολλές «εικονικές
διαπιστώσεις», αναζητώντας τη σοφία και την καλλιτεχνική αιώρηση, με της
ποίησης τη γνώση, που οικοδομείται σε μια αμφίρροπη και επιδερμική
πραγματικότητα. Γράφει:
«Η πόλη άνυδρη // βλασταίνει φόβους σε
χάσμα ανυπόστατου φωτός
Γράφει ανεκπλήρωτα συμβόλαια // σε
εικονικές περγαμηνές
φυτεύει άλγος βλάστησης // σε δάση,
οροπέδια και κήπους
…με σάλπισμα των στεναγμών η νύχτα
προελαύνει».
Κάθε άλλο, βέβαια, από «Ερμητικές
Λαμπίδες» οι πολύτοκοι στίχοι του, από νοήματα και ιδέες του βιβλίου του.
Αναλλοίωτες στιγμές της καθημερινότητας
και της υπαρκτικής μας παρουσίας στα δρώμενα, που φανερώνουν ένα καθολικό
συναίσθημα οικουμενοποίησης και επικαιροποίησης των αδιεξόδων της σημερινής
κοινωνίας. Η ερμητικότητα που ξεπερνάει εδώ τα όρια του χρόνου και διευρύνεται
σταδιακά σε μια ψυχο-πνευματική συμμετρία μνήμης, ελπίδας, προσμονής και
«συνεσταλμένης γοητείας» ποιητικής κατάθεσης ως τα πρόθυρα της έκστασης και της
αποσταγματικής ψυχικής λύτρωσης. Ανάμεικτα συναισθήματα σ’ ένα φασματικό παζλ
εννοιών και ιδεών, στο βωμό και στην ουσία της «ιερουργίας της τέχνης» και της
ποίησης.
Κώστας Καρούσος
Πρόεδρος Εταιρίας
Ελλήνων Λογοτεχνών
δοκ/φος – κριτ.
Λογοτεχνίας – εικαστικός
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ / ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "LOUIS D' EST", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ. 2016
"LOUIS D' EST"
Δύο συν ένα ποιήματα και ένα αφήγημα για
τον Λούη
του Κώστα Ευαγγελάτου
Εκδ. Αιγιαλός, Αργοστόλι 2016
Ένα αφιερωματικό οδοιπορικό – αφήγημα στον
Λούη (Λουδοβίκο – ημίαιμο σκύλο) του εκλεκτού ποιητή – εικαστικού Κώστα
Ευαγγελάτου με συγκινητικό τρόπο παράθεσης γεγονότων της προσωπικής του
πορείας. Από την γνωστή μυθολογία της Κεφαλονιάς με τον Άργο, τον πιστό σκύλο
του Οδυσσέα, ως το σύγχρονο γεγονός της αφοσιωματικής ευαισθησίας του Λούη, στο
δικό του αφέντη και κύριο. Μια κατ’ εξακολούθηση περιπέτεια τρυφερότητας,
συνύπαρξης και αλληλένδετης βιογραφίας και διείσδυσης στην ψυχολογία του Λούη,
με επέκταση –φυσικά– και στα ανατρεπτικά γεγονότα της ζωής, από την πρώτη
στιγμή που ξεκίνησε, από την πρεσβευτική κατοικία ως την γκαλερί του ποιητή,
την εκπαίδευση, τα ταξίδια του στην Κεφαλονιά, το άρρηκτο δέσιμο με την
οικογένειά του, την αμεσότητα και την φυσιοκρατική σύνδεσή του με τις μετέπειτα
«Νεφελογραφίες» του ποιητή, η περιπέτειά του με τον κτηνίατρο και την εγχείρησή
του, η σπαραχτική αποχώρηση στη μονή «Σίσσια» του νησιού και η παραμονή του στο
σκυλόσπιτο. Ένα καθημερινό και αγωνιώδες και προστατευτικό πλησίασμα ψυχής προς
τον Λούη, που συνοδοιπόρησε για πολλά χρόνια με τον δημιουργό καλλιτέχνη –
εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο. Το βιβλίο απηχεί μια ολοκληρωμένη σχεδίαση –
αποδοχή και φροντίδα προς τον Λούη, που διέτρεξε υποδειγματικά για πολλά χρόνια
το εύρος της προσωπικής δημιουργίας του ποιητή αλλά αποδεικνύει ταυτόχρονα πόσο
η ψυχική συνδρομή αγάπης αλληλο-ταυτίζονται και πιστοποιείται έτσι στη ζωή, με
ανανεωτική φόρμα αισιοδοξίας, δράσης και προσφοράς στα κοινωνικά μας πράγματα.
Κώστας Καρούσος
Πρόεδρος Εταιρίας
Ελλήνων Λογοτεχνών
δοκ/φος – κριτ.
Λογοτεχνίας – εικαστικός
Τρίτη 6 Μαρτίου 2018
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ / ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (15ος-19ος αιώνας.)
Μουσείο
Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου
Μουσείο
Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Εγκαίνια: Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00
Διάρκεια: 7 Μαρτίου έως
29 Απριλίου 2018
Φωτογραφικό υλικό https://www.dropbox.com/sh/zem3z4968mwmedu/AACuBVIFmIyUj6m_BJl3t8gMa?dl=0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ
κοινό υλικό από τη Συλλογή ιστορικών
και περιηγητικών εκδόσεων του Ευστάθιου Φινόπουλου, από τις σημαντικότερες
του είδους της διεθνώς. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
(Κουμπάρη 1) και θα διαρκέσει έως τις 29
Απριλίου 2018.
Ο Ευστάθιος Φινόπουλος αναγνωρίζεται από το διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό
κοινό ως ειδικός σε θέματα περιηγητισμού, χαρτογραφίας και τεκμηρίωσης
εικονογραφικού υλικού, για τη διευρυμένη γεωγραφική
περιοχή που ορίζεται ως ελλαδικός χώρος και για την περίοδο από τον 15ο έως τον
19ο αι. Από το φανταστικό στοιχείο και τον αυτοσχεδιασμό των πρώτων αιώνων
μέχρι την ακριβή αποτύπωση στους νεότερους χρόνους, αναδεικνύεται η πολύπλευρη
εικόνα του ταξιδιού, καθώς και οι πολλαπλές ταυτότητες των περιηγητών, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.
Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν διακόσια έργα και διαρθρώνεται σε δέκα ενότητες που παρουσιάζουν ταξιδιώτες και
διαδρομές, χάρτες, έντυπες πρώιμες περιηγητικές μαρτυρίες, εκδόσεις με ελληνικές
και οθωμανικές ενδυμασίες και χαρακτικά φιλελληνικού ενδιαφέροντος. Σταθμοί
ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτελούν το ταξίδι του δούκα του Montpensier στην Ελλάδα (19ος αι.), αντίτυπα που ανήκαν σε
ιστορικά πρόσωπα, όψεις της Αθήνας που δεν είναι ευρέως γνωστές, καθώς και
εκθέματα που υφαίνουν την προσωπικότητα του συλλέκτη. Παρουσιάζονται
επίσης σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφοι χάρτες, λυτά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα,
καθώς και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες.
Ενδεικτικά των συλλεκτικών προτιμήσεων του Ευστάθιου Φινόπουλου είναι τα
πολλαπλά αντίτυπα, τα διαφορετικά «τραβήγματα» της ίδιας έκδοσης, διαδοχικές
εκδόσεις και ποικίλες μεταφράσεις του ίδιου βιβλίου που ο επισκέπτης έχει την
ευκαιρία να δει από κοντά.
Η εμπειρία και η ανάμνηση του ταξιδιού αναδύονται μέσα από το πολύτιμο υλικό της
Συλλογής Φινόπουλου, η συγκρότηση της οποίας ξεκίνησε στις αρχές της
δεκαετίας του ’60 με την αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων από υπαίθριο
παλαιοβιβλιοπώλη στη Farringdon Road του Λονδίνου. Στη συνέχεια, η
αναζήτηση για την απόκτηση παλαιών βιβλίων έγινε καθημερινή συνήθεια για τον
συλλέκτη. Η Συλλογή συνεχίζει
να εμπλουτίζεται μέχρι σήμερα με βιβλία και έργα τέχνης.
Το Μουσείο Μπενάκη αποδέχθηκε τη
δωρεά της Συλλογής Φινόπουλου με σκοπό τη συντήρηση και αξιοποίησή της ως
εργαλείο έρευνας και ιστορικής μελέτης. Η συλλογή στεγάζεται σε
ιδιόκτητο χώρο στην Αθήνα και λειτουργεί με την εποπτεία του ίδιου του συλλέκτη
και ο κατάλογος των εκδόσεων που
συμπεριλαμβάνει διατίθεται online στην ενότητα της συλλογής της Βιβλιοθήκης
στο site του Μουσείου Μπενάκη και συγκεκριμένα στο ακόλουθο link: http://slibrary.benaki.gr/cgi-bin-EL/egwcgi/egwirtcl/targets.egw.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι ερευνητές της συλλογής: Μαρία Ξεναρίου, Μίρκα Παλιούρα,
Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής.
Την έκθεση
συνοδεύει έκδοση 64 σελίδων και προβολή video μικρής
διάρκειας που αναφέρεται στον συλλέκτη Ευστάθιο Φινόπουλο και το έργο του. Παράλληλα,
την έκθεση «ντύνει» μουσικά μία
φιλελληνική σύνθεση του Αυστριακού Hieronymous Payer από
παρτιτούρα της συλλογής Ε. Φινόπουλου του 1830. Το μουσικό
αυτό έργο ήταν αφιερωμένο στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και θα
ακουστεί εκτελεσμένο από τη μαέστρο και
πιανίστα, Ζωή Ζενιώδη.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στην έκθεση
θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους επιμέλητές της, τις ακόλουθες
ημερομηνίες:
Σάββατο 17/03/2018, στις 12:00
Σάββατο 31/03/2018, στις 12:00
Σάββατο 21/04/2018, στις 12:00
Σάββατο 28/04/2018, στις 12:00
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)