Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ / 10 ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΟ POLIS ART CAFE






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη

  Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή
  Κ.Π.Καβάφη, σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του δίσκου: 
                             «Εκόμισα εις την  Τέχνη»
                  με δέκα μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη
            σε μουσική του συνθέτη και ποιητή Γιώργου Μαρινάκη

 το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, ώρα 7.30 μ.μ.
στο Polis Art Cafe
                      ( Πεσμαζόγλου 5, Στοά Βιβλίου , Τηλ: 2103249588 )

Ερμηνεύουν : Δημήτρης Κλειδάς , Ελένη Κοταδάκη
             Πιάνο : Γιώργος Μαρινάκης , Φλάουτο : Ειρήνη Σγουρίδου

                                        Είσοδος ελεύθερη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ART-EST ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 19.ΙΑΝ. 2014.



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ART-EST ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 19.ΙΑΝ. 2014.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ
(Αγ. Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών)
και
ART WAY
Παρουσιάζουν
Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ART-EST του Κώστα Ευαγγελάτου.
" Αναδυόμενα μοτίβα / Emerging motifs.", 2014,

Η ART WAY έχει την τιμή και την χαρά να παρουσιάσει την καινούργια ετήσια πολυτελή έκδοση του εικαστικού-συλλεκτικού Ημερολογίου του
Κώστα Ευαγγελάτου. " Αναδυόμενα μοτίβα / Emerging motifs."
Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ART -EST, 2014 περιλαμβάνει 14 πρόσφατα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη με ποικίλα υλικά και τεχνικές που έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Παρίσι καθώς και το θεωρητικό του κείμενο " Η Τέχνη και ο καλλιτέχνης στην εποχή μας" στην Ελληνική και Αγγλική εκδοχή του " The Art in our times".
Η γραφίστικη επεξεργασία έγινε με χορηγία της Protogon.
Όπως κάθε χρόνο αντίτυπα του θα διανεμηθούν δωρεάν σε Πινακοθήκες και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το ημερολόγιο ART-EST " Αναδυόμενα μοτίβα / Emerging motifs.", 2014,
θα προλογίσει ο Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.

Κυριακή 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014. και ώρα 19.00.

Με εκτίμηση
για την ART WAY
Γιώργος Σάρδης- Αφροδίτη Δρακοπούλου.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΡΑΥΜΟΝΔΟΥ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΜΕΔΟΥΣΣΑ


Πάνος Ραυμόνδος

“Τα σχέδια του Πάνου Ραϋμόνδου”

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος

 23 Ιανουαρίου – 8 Μαρτίου 2014
 

Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ  η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης την έκθεση “ Tα σχέδια του Πάνου Ραϋμόνδου” .

Η έκθεση παρουσιάζει είκοσι ένα σχέδια του αυτοδίδακτου γλύπτη Ραϋμόνδου. Τα περισσότερα από αυτά έγιναν την περίοδο που ο καλλιτέχνης ζούσε στο Παρίσι και είναι τα μοναδικά που σώζονται. Πρόκειται για δεκάδες αναπαραστάσεις αγγελικών μορφών σχεδιασμένες με στυλό σε φύλλα εφημερίδας. Από τα είκοσι ένα συνολικά, τα είκοσι αποτυπώνονται σε φύλλα της γαλλικής Le Monde και το ένα σε φύλλο της εφημερίδας Ακρόπολις. Τα σχέδια καλύπτουν περίπου μια δεκαετία: το πρώτο χρονολογείται στις 17 Οκτωβρίου του 1972 και το τελευταίο στις 2 Οκτωβρίου του 1981, όταν πια ο καλλιτέχνης έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα.

Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτά τα σχέδια; Ποια είναι η σχέση τους με το γλυπτικό έργο του Ραϋμόνδου; «Κάποιοι γίνονται γλύπτες γιατί τους αρέσει να χρησιμοποιούν τα χέρια τους», έλεγε ο Χένρι Μουρ στη γνωστή του διάλεξη για τη θέση του γλύπτη στην κοινωνία. Στην περίπτωση του Ραϋμόνδου η ανάγκη του καλλιτέχνη να χρησιμοποιεί τα χέρια του γίνεται μια μορφή καθημερινής προσευχής. Τα σχέδιά του δίνουν έμφαση στην κίνηση, στην πυκνότητα και στην αιώρηση των σωμάτων, ενώ κάθε αγγελική μορφή φέρει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τα σχέδια του Ραϋμόνδου πλαισιώνονται από μια σειρά ξυλόγλυπτων –η αντιπαραβολή τους αποβλέπει στην καλύτερη κατανόηση του οράματος του καλλιτέχνη. Πρόκειται για ένα όραμα στο οποίο η παιδικότητα και η ανεπιτήδευτη απλότητα έχουν κυρίαρχη θέση. Έχοντας ως επίκεντρο τα σχέδια του Ραϋμόνδου, η έκθεση επιχειρεί μια νέα ανάγνωση του έργου του.

Ο Ραϋμόνδος (Παναγιώτης Ρεμούνδος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γλυπτική στα ζοφερά χρόνια του Μεταπολέμου. Όπως για πολλούς έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, έτσι και γι’ αυτόν η μετανάστευση αποδείχτηκε μονόδρομος. Ακολουθώντας τους παιδικούς του φίλους Τάκη (Βασιλάκη) και Μίνω Αργυράκη –μάλιστα ο τελευταίος τον σύστησε στο ελληνικό κοινό με εγκωμιαστικό άρθρο στην εφημερίδα Ελευθερία–, ο Ραϋμόνδος έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε για μία εικοσαετία (1959-1979). Το έργο του, παρ’ ότι δεν είναι πρωτοποριακό με τη μοντερνιστική έννοια του όρου, έχει μια ιδιαίτερη πτυχή που το καθιστά ελκυστικό: σε όλη του τη ζωή ο γλύπτης σκάλιζε εμμονικά σε ξύλο γυναικείες μορφές αγγέλων. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι οι δημιουργίες του προορίζονταν για τις μελλοντικές γενιές. «Έφτιαχνα πάντα τη δικιά μου ιδέα: αγγέλους και σώματα με την πίστη ότι ο άνθρωπος πρέπει να φεύγει προς τα πάνω. Βλέπαμε ότι άρχιζε μια άλλη εποχή, ότι πρέπει ν’ αλλάξει η μιζέρια, το σύστημα. Ο κόσμος προχωρούσε. Η σκέψη μου ήταν προς το διάστημα». Ο Ραϋμόνδος πέθανε στην Αθήνα το 1995.
 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12:00 – 21:30 & Σάββατο 11:00 – 16:00

 
ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, Ξενοκράτους 7, 10675, Αθήνα, Τηλ. 210 7244552, Fax; 210 7223605, 10675, Αθήνα, e-mail: medusa9@otenet.gr - www.medusaartgallery.com


ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ALAIN BADIOU


" Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" / ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ


VASSILOPITA GRECQUE