Η PERFORMANCE πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιόνιου Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς.
Στην Αίθουσα εκθέσεων είχαν αναρτηθεί ψηφιακές εικόνες, εκτυπώσεις με ποιήματα και ένα πρόσφατο έργο, αφηρημένη σύνθεση μεγάλων διαστάσεων σε καναβάτσο, εμπνευσμένο από την Κεφαλονίτικη φύση. Στην μοναδική αυτή βραδιά-αισθητική εμπειρία που συνεχίστηκε με την παρουσία πολλών φιλοτέχνων στο αμφιθέατρο συμμετείχαν: ο καλλιτέχνης Ramadan Margjoka στην αρχική μνημειακή ζωντανή σύνθεση του tableau vivant " Byron's Rock" / "Ο Βράχος του Βύρωνα", συμβολίζοντας τη θλίψη του βυρωνικού πνεύματος...( Ο μεγάλος ποιητής, φιλέλληνας και αγωνιστής Λόρδος Βύρωνας, ως γνωστόν διέμενε στην περιοχή και η παράδοση τοποθετεί τον βράχο που επάνω ατένιζε το Ιόνιο και εμπνεόταν στη Λακήθρα). Το 1988 ο Κώστας Ευαγγελάτος, παιδιόθεν θαυμαστής του Βύρωνα, στην εναρκτήρια εκδήλωση της Byron Society στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα είχε παρουσιάσει το ζωντανό εικαστικό έργο " Ο Θάνατος του Ποιητή", με μουσική του Ίωνα Ζώτου ).
Μετά τη ζωντανή σύνθεση που άρχισε με video-art, όπου εισαγωγή στο λόγο έγινε από ένα γρύλο που βιντεοσκοπήθηκε σε χάλασμα της σεισμόπληκτης παραλίας του Αργοστολίου, με συνοδεία προβολής εικαστικών έργων o CRAIG DONGOSKI, visual and sound artist, συνέθεσε ηλεκτρονικά με βάση την ανάγνωση του ποιήματος " Μπαρόκ" από την Ζωίτσα-Αλεξία Μαρτσέλου και ταυτόχρονο λεκτικό αυτοσχεδιαμό του ποιητή.
Ακολούθησε ο ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΟΖΑΣ, σαξοφωνίστας, με μια γιαπωνέζικη σύνθεση και αμέσως μετά ή ΖΩΙΤΣΑ - ΑΛΕΞΙΑ ΜΑΡΤΣΕΛΟΥ, πιανίστα, συνόδευσε την ποιητική ανάγνωση με έργα Μπράμς, Σκαρλάτι, Όφενμπαχ, Γκρίγκ και Προκόφιεφ.
Στη συνέχεια ο ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΟΖΑΣ έπαιξε στο πιάνο δική του μουσική σύνθεση και ακούστηκε το ποίημα ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ, από τη νέα ποιητική συλλογή " Πολύσμιγος Αίνος", εκδ. Συλλογές, αφιερωμένο από τον Κώστα Ευαγγελάτο στον εκλιπόντα γείτονα του πολιτικό μηχανικό της ανοικοδόμησης μετά τους σεισμούς του 1953 Τάκη Παυλάτο.
Την βραδιά ολοκλήρωσε ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΜΠΗΣ-NICOFILIMON, συνθέτης, designer, με τη γνωστή ηλεκτρονική σύνθεση του ΜΥΘΟΓΡΑΦΗΜΑ, αυτοσχεδιάζοντας με ipad, στην οποία ο τολμηρός ποιητικός λόγος απογειώνει τις σκέψεις και τα αισθήματα. Στο φινάλε του έργου ο Κώστας Ευαγγελάτος χτυπώντας ρυθμικά το χάλκινο καμπανάκι του αναφώνησε: Ωκεανός του απείρου ο λυτρωμός / σύννεφο της στιγμής ο θάνατος./ Ζήτω της ηδονής ο τολμηρός! / Ζήτω της Αγάπης ο Αθάνατος!--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου