Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Η ΕΚΘΕΣΗ «ΕΞΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ART-EST» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ.






ΕΚΘΕΣΗ «ΕΞΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ART-EST» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ.


Την Πέμπτη 28 Μαρτίου, ώρα 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια ατομικής έκθεσης εικαστικών έργων του ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου στις Αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, Φίλωνος 29 (Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου) με τίτλο: "Εξεικονίσεις Art- Est".
Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο εικαστικό φάσμα με χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη που παρουσιάζονται σε τρεις ενότητες.
Η πρώτη ενότητα, περιλαμβάνει  έργα  που εκτέθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου- Ευταξία. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει διαχρονική παρουσίαση προσωπογραφιών και σωματογραφιών που έχουν φιλοτεχνηθεί εκ του φυσικού και η τρίτη ενότητα πρόσφατες ανέκθετες ζωγραφικές συνθέσεις του με εννοιολογικά στοιχεία και ανθέμια.

Η έκθεση θα λειτουργεί για τους φιλότεχνους από την Κυριακή 24 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Απριλίου 2019.
Καθημερινά από Τετάρτη μέχρι και Σάββατο θα γίνονται ξεναγήσεις στις 6.30 μ.μ.
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, ώρα 7 μ.μ.
και το Σάββατο 30 Μαρτίου, ώρα 12 το μεσημέρι ο Κώστας Ευαγγελάτος θα μιλήσει για θεωρητικά θέματα της σύγχρονης τέχνης και θα συνομιλήσει με ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς και λογοτέχνες.

Ώρες λειτουργίας: 12:00- 14:30 και 18:00-21:00.

Είσοδος και συμμετοχή ελεύθερη.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «1821 πριν και μετά» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΟ 2021.

­­­ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«1821 πριν και μετά»
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Μάρτιος 2021

Φωτογραφικό υλικό: https://www.dropbox.com/sh/duiii5voie3585g/AAB1NyYHTwHBZcA6AYzKI_lga?dl=0


Το Μουσείο Μπενάκη, με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, διοργανώνει μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση με τίτλο «1821 πριν και μετά» θα εγκαινιαστεί το Μάρτιο του 2021, θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και θα παρουσιαστεί στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, καταλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεσιακών του χώρων.  Το κτήριο θα καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο που θα αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870.

Για 6 μήνες, 100 χρόνια ιστορίας θα αναπτυχθούν σε 3.500 τετραγωνικά μέτρα.

Η έκθεση θα αρθρωθεί σε τρεις ενότητες: Η πρώτη θα ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και θα φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821.  Η δεύτερη ενότητα θα αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και θα ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, η τρίτη ενότητα, που θα ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά  Όθωνα το 1833, θα ολοκληρώνεται το 1870.

Η εκθεσιακή αφήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη σε τεκμήρια εκείνης της εποχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του –  με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821.  Μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα ζωντανέψουν: Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του. Παράλληλα, η αφήγηση θα πλαισιωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων με τρόπο που θα αποδίδει και την καθημερινότητα των ιστορικών περιόδων της έκθεσης.

Για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης της έκθεσης, οι συνδιοργανωτές επισημαίνουν:






Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη
Το  Μουσείο Μπενάκη αποτελεί τον πρώτο ελληνικό μουσειακό οργανισμό που συνοψίζει εδώ, και σχεδόν έναν αιώνα, την λειτουργία και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.
Σε συνεργασία με τρεις μεγάλους ελληνικούς τραπεζικούς οργανισμούς, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank  διοργανώνεται μια έκθεση για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης.
Η έκθεση θα παρουσιάζει τα κειμήλια που συγκέντρωσε ο Αντώνης Μπενάκης μέσα από τις προσωπικές του επιλογές και αγορές, τα κειμήλια που προστέθηκαν στις συλλογές του Μουσείου από τους αναρίθμητους δωρητές του και που ο Άγγελος Δεληβορριάς συγκρότησε και παρουσίασε με θαυμαστό τρόπο στο Μουσείο Μπενάκη που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, έναν μουσειακό οργανισμό  με ελληνικές ρίζες και διεθνή ακτινοβολία.
 Η έκθεση «1821 πριν και μετά» θα παρουσιαστεί στο σύνολο του κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021.  Η έκταση και  η μεγάλη της διάρκεια σηματοδοτούν το βάρος και τη σημασία της για το Μουσείο Μπενάκη.

Παναγιώτης Παναγάκης, Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος
Για εμάς στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιδέα πίσω από την έκθεση, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το «μαζί», η συνέργεια ενός μεγάλου πολιτιστικού φορέα, όπως το Μουσείο Μπενάκη, της κεντρικής τράπεζας της χώρας και δύο ακόμη εμβληματικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank. Αυτή η συνέργεια είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα στη χώρα μας και η υπεραξία της συνίσταται μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση της κουλτούρας για εύφορη και δημιουργική συνεργασία μεταξύ φορέων. Είναι κάτι που θα κάνουμε μαζί οι τρεις τράπεζες και το Μουσείο Μπενάκη, ενισχύοντας τη φιλοσοφία της σύμπραξης, της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης στη χώρα.

Γεράσιμος Νοταράς, Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας
Τα έργα της Εθνικής Τράπεζας που σχετίζονται με τον Αγώνα του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους συνιστούν παραγγελίες των αρχών του 20ού αιώνα και εντάσσονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής για αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας και ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης.
Τα αντίγραφα του Hess, που έγιναν με παραγγελία του διοικητή Στρέιτ το 1901, με θέματα από επεισόδια του απελευθερωτικού αγώνα, ενισχύουν το πατριωτικό αίσθημα και τονώνουν την εθνική υπερηφάνεια. Τα έργα που αναφέρονται στη γέννηση του νεοελληνικού κράτους και σχεδόν στην ταυτόχρονη δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας –Προσωπογραφία του βασιλιά Όθωνα από τον Λύτρα, Άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο από τον Hess – συμβάλλουν στην ανάγκη του κοινωνικού σώματος για συγκρότηση συμπαγούς νέου κράτους.

Ειρήνη Οράτη, Eπιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank
H Alpha Bank, μία Τράπεζα με βαθιές ρίζες στην ιστορία και συμμετοχή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, συμμετέχει σε έναν πολυσχιδή μουσειολογικό προγραμματισμό για μία έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώνοντας τις δυνάμεις της με το Μουσείο Μπενάκη και δύο ακόμη ιστορικούς τραπεζικούς οργανισμούς, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα.
Με την κοινή μας πρωτοβουλία, επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε μία μεγάλη και μοναδική στο είδος της αφιερωματική έκθεση, που θα φωτίσει αυτό το κορυφαίο για τη χώρα μας ιστορικό γεγονός και θα αναδείξει στο ευρύ κοινό τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας. Για αυτό το σκοπό, και οι τρεις τράπεζες θα διαθέσουμε έργα τέχνης και τεκμήρια από τις συλλογές μας, προκειμένου να πλαισιώσουν το πλούσιο εκθεσιακό υλικό του Μουσείου Μπενάκη.


Με την ελπίδα ότι μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση θα συνδεθούν η ιστορία και η γοητεία της καθημερινότητας της εποχής εκείνης, οι τέσσερις συνδιοργανωτές προχωράμε βήμα-βήμα στη μεγάλη προσπάθεια του «1821 πριν και μετά».

ΕΚΘΕΣΗ / ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ "ΝΤΟΥΛΑΜΑΣ" Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ / ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ιωάννα Παπαντωνίου
«Ντουλαμάς» ο μεγαλοπρεπής
Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 6 Μαρτίου 2019
Διάρκεια: 7 Μαρτίου έως 26 Μαΐου 2019

Press kit:
https://www.dropbox.com/sh/mbf8qh09yajzy61/AAA6tFtgRXc0OFG8bK3vVQpwa?dl=0


                                                      
                                                                              

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (ΠΛΙ) διοργανώνει την έκθεση «Ιωάννα Παπαντωνίου ‘Ντουλαμάς’ ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα» στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τις 7 Μαρτίου έως τις 26 Μαΐου 2019 (εγκαίνια: 6 Μαρτίου, ώρα 20.00).
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τη μακρόχρονη σχέση της Ιωάννας Παπαντωνίου με τον ντουλαμά, ένα σπάνιο, εξαιρετικό ένδυμα, που φορέθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: μια σχέση ερευνητική, η οποία αναδεικνύει τις διαφορετικές τοπικές εκδοχές του ενδύματος, αλλά κυρίως μια σχέση δημιουργική, εφόσον το ένδυμα αυτό απετέλεσε μια σταθερή πηγή έμπνευσης κατά την πολυετή πορεία της στο θέατρο. Δείγματα της δημιουργικής αυτής σχέσης από τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιαστούν στην έκθεση.
Εκτός αυτού, η Ιωάννα Παπαντωνίου ωθεί τη δημιουργική αυτή διαδικασία ένα βήμα παραπέρα, εμπλέκοντας τη σύγχρονη σκηνή της ελληνικής μόδας. Μια πρώτη προσπάθεια είχε ήδη γίνει όταν, με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη συνάντηση του ICOM Costume Committee 2017 στο Λονδίνο, πρότεινε σε επιλεγμένους Έλληνες σχεδιαστές μια πειραματική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Κανάρη 4» στο Κολωνάκι, με βάση τον ντουλαμά και το «πιρπιρί», έχοντας ως παράδειγμα την έκθεση «Inspirations» του Dries van Noten στο MoMu, στην Αμβέρσα το 2015.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, εμπλουτισμένα με δημιουργίες περισσότερων σχεδιαστών που προστέθηκαν στην πορεία, θα παρουσιαστούν στην τελευταία ενότητα της έκθεσης. Οι σχεδιαστές που θα πάρουν μέρος είναι (με αλφαβητική σειρά): Angelos Bratis, Dimitris Dassios, Deux Hommes, Tina Karageorgi, Sophia Kokosalaki, Loukia, Maison Faliakos, Mi-Ro, Marcello Nyktas, Parthenis, Aristeides Tzonevrakis - «Aristotechnima», Daphne Valente, Zeus & Dione και Vassilis Emmanuel Zoulias.
Θα παρουσιαστούν τέλος και λευκοί ντουλαμάδες, ειδικά κατασκευασμένοι για την έκθεση από τον Αριστείδη Τζονευράκη, για να καταδειχθεί η δυναμική του ντουλαμά ακόμα και στο λευκό χρώμα.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, με την επιστημονική επιμέλεια της Ιωάννας Παπαντωνίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έκθεση
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - CONCEPT: Ιωάννα Παπαντωνίου
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Μαρία Παπαδοπούλου, Αγγελική Ρουμελιώτη, Νίκος Σαριδάκης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: Σταμάτης Ζάννος
ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταμάτης Κραουνάκης
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ - ΥΛΙΚΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο
Δήμος Άργους-Μυκηνών, Άργος / Εθνική Λυρική Σκηνή, Αθήνα / Εθνικό Θέατρο, Αθήνα / Θεσσαλικό Θέατρο, Λάρισα / Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη / Λύκειο των Ελληνίδων, Αθήνα / Δημήτρης Μεθενίτης, Αθήνα

Κατάλογος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Ιωάννα Παπαντωνίου
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Μαρία Παπαδοπούλου
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΛΗΜΜΑΤΩΝ: Μαρία Παπαδοπούλου, Αγγελική Ρουμελιώτη
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ: Timothy Cullen, Keith Sturgess
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: Κώστας Βέργας
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Telesis


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΕΛ / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.




ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΕΛ / ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.


Οι συναντήσεις ιστορικού, φιλοσοφικού, και γεωπολιτικού στοχασμού
συνεχίζουν το μηνιαίο πρόγραμμα τους
την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στις 7 μ.μ.
στο Εντευκτήριο της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ),
Ιπποκράτους 63, 3ος όροφος.
Ομιλητής ο κ. Κώστας Ευαγγελάτος, εικαστικός, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης με θέμα:
"Σύγχρονα πολιτισμικά συμβάντα και έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους".