Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ" ΣΤΟ POLIS ART.




ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ" ΣΤΟ POLIS ART.



Στο χώρο του Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, (Αρσάκειο- Αίθριο Στοάς του Βιβλίου) συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η έκθεση ζωγραφικών έργων και ψηφιακών συνθέσεων του εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο "Εικαστικές εκτοξεύσεις".

Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικές ενότητες της αισθητικής του έρευνας και αποκρυστάλλωσης, με κύριο συνθετικό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, σαν προσωπογραφία ή σωματογραφία, αναδυόμενη από τη μνήμη και εκτοξευμένη στο κοσμικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον χρωματικών πεδίων και γραφιστικών εκρήξεων (ζωγραφικά έργα) αλλά και ένα περιβάλλον ρεαλιστικών και συμβολικών καταστάσεων (ψηφιακές εικόνες). Δημιουργίες σύγχρονης οπτικής που εκφράζουν οράματα, αγωνίες, ενοράσεις και πόθους της ανθρώπινης σκέψης και του κοινωνικού συναισθήματος, με άμεσα βιωμένο και αυθόρμητο εικαστικό τρόπο. Την έκθεση έχουν επισκεφθεί και ξεναγηθεί πολλοί φιλότεχνοι, συλλέκτες και καλλιτέχνες. Η κ. Νίκη Έλπη Πανταζή αναφέρει σε κριτική της προσέγγιση:

Η πολυπράγματη και πολυποίκιλη συμφωνία των συμβόλων και των χρωμάτων είναι σαφής και ξεκάθαρη. Ατενίζοντας τους πίνακες ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου βλέπω τον συμβολισμό των εννοιών της ισορροπίας που εμπνέει η κατεύθυνση τους προς το κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο άνθρωπος ως κυρίαρχο στοιχείο υπάρχει ως ανεξάρτητη δύναμη. Και έτσι θεωρώ ότι υφίσταται σαν μια σφαίρα ψυχολογίας, η οποία υπάρχει και υποστηρίζεται από το πλήθος της δίνης των εννοιών που την περιβάλλουν. Η οποία υπάρχει με όλο της το "είναι" καθώς δέχεται την σύμπραξη της σπείρας, σύμβολο ζωής, τα βέλη που καθορίζουν τις κατευθύνσεις της ζωής του ανθρώπου και την ενέργεια που δέχεται θετική ενέργεια. Ο στόχος είναι σαφής, ο άνθρωπος μέσα στην πνευματική του υπόσταση στηρίζεται και υποστηρίζεται από αυτές τις δυνάμεις, που τον παροτρύνουν προς την εξέλιξη του καθώς υπάρχει και συνυπάρχει με αυτές τις ισορροπίες. Έτσι ώστε η αρμονία να υφίσταται σε όλες τις ψυχικές του διαστάσεις. Τέλειοι οι Πίνακες, οι οποίοι μιλούν στην γλώσσα της έμπνευσης. Μια πολυδιάστατη έκρηξη δημιουργίας της τέχνης.

Η έκθεση "Εικαστικές εκτοξεύσεις" θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου του 2020.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ-ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2020 ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.



ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ-ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2020 ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.

Ένα καλλιτεχνικό – επετειακό ημερολόγιο για το 2020, 40 χρόνια από την ίδρυση της, με έργα του Κώστα Ευαγγελάτου, έφτιαξε με πολύ μεράκι η Χορωδία & Μαντολινάτα Αργοστολίου. Το ημερολόγιο ήδη κυκλοφορεί, με την ελπίδα ότι θα στολίσει πολλά Κεφαλονίτικα, και όχι μόνο, σπίτια.

Ο Σύλλογος θέλει δημόσια να ευχαριστήσει τον μεγάλο μας καλλιτέχνη για την αφιλοκερδή προσφορά των έργων του για το ημερολόγιο, αλλά και τον Διονύση Ζαπάντη, για την τέλεια, καλλιτεχνική δουλειά του στην δημιουργία του όμορφου αυτού ημερολογίου, που θα αποτελέσει στολίδι στα σπίτια μας!

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει 14 έργα του Κώστα Ευαγγελάτου, και σημειώματα του καλλιτέχνη και του Δ.Σ. της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου. Ένα πολύ καλαίσθητο ημερολόγιο, που μπορεί να αποτελέσει ένα όμορφο Κεφαλονίτικο δώρο για τις Γιορτές.

Το ΔΣ.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2020 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΕΣ" / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ART STUDIO EST-LA CHAMBRE.





«ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΕΣ», ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΕΧΝΗΣ 2020 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ


 Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το ετήσιο εικαστικό, συλλεκτικό Ημερολόγιο του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: 
« Ιδεομορφίες », 20 χρόνια Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη,
με τη σύμπραξη του Art Studio EST και του Αρχείου "Fototanism". 
Το συλλεκτικό αυτό ημερολόγιο του 2020 περιλαμβάνει ζωγραφικές συνθέσεις του εικαστικού δημιουργού στις οποίες πρωταγωνιστούν ιδεατές και φανταστικές μορφές, οι οποίες εγγράφονται ή αναδύονται οπτικά από ένα κόσμο συμβόλων και εννοιών σε πολυμορφικά χρωματικά πεδία.
Η ιδιότυπη γραφή συμβόλων, σωματογραφικών, ερωτικών και αρχαικών σχημάτων, που αναφαίνονται και χαρακτηρίζουν συνολικά τη δουλειά του καλλιτέχνη, αναδεικνύουν την εσωτερική, πνευματική αισθητική του έρευνα.

Το εξώφυλλο του ημερολογίου κοσμεί μία σύνθεση του καλλιτέχνη με νεανικά πρόσωπα "Μούσα- Ανάμνηση", ενώ το οπισθόφυλλο το έργο "Μούσα-Ενόραση".
Το σύνολο των έργων που κοσμούν τους μήνες έχουν εκτεθεί στις μεγάλες εκθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου στο Centre De Sevres, Espace Jano, Paris το 2017, στο University of Leeds, School of Physics and Astronomy το 2017, στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία το 2018, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραία το 2019
και πρόσφατα στο Polis Art Cafe, Αρσάκειο- Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα.
Η φωτογράφηση των έργων και των φόντων έγινε από τον καλλιτέχνη Ramadan Margjoka.
Η Επιμέλεια και η εκτύπωση της έκδοσης  από τον Ελευθέριο Καρτέρη των εκδόσεων "Περιτεχνών".

Το Ημερολόγιο διατίθεται αποκλειστικά στα Art Weekends στο Studio EST- La Chambre, Πρατίνου 87 και Αντήνορος, (περιοχή Εθν. Πινακοθήκης) τις ημερομηνίες: 21, 22, 28, 29 Δεκεμβρίου 2019, ώρες 12:30-16:00 και 3 Ιανουαρίου 2020, ώρες 18:00-21:00.

 Όπως κάθε χρονιά αριθμός αντιτύπων θα προσφερθεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πινακοθήκες.

ART STUDIO EST-LA CHAMBRE
COSTAS EVANGELATOS
ΠΡΑΤΙΝΟΥ 87
116 34 ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες: 210 7294259, 6944621286
www.gisi.gr/evangelatos


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ "ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Λ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 106 78 Αθήνα,
και οι εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Σας προσκαλούν
την ΤΡΙΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 και ώρα 6.00 μ. μ σε μια παρουσίαση του βιβλίου «Κεραμικά Σπαράγματα» του ποιητή Βασίλη Κληρονόμου.
Χαιρετίζουν:
Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.
και ο εκδότης Σπύρος Μαρίνης.
Παρουσίαση:
Σοφία Μωραίτη.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών
του Πανεπιστημίου Αθηνών, και πτυχιούχος του πανεπιστημίου PARIS IV Sorbonne και ΕΚΠΑ.
Κώστας Ευαγγελάτος.
Εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής με παρουσία στην Ελλάδα
και στο εξωτερικό. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν. (Νέα Υόρκη)
Νίκος Κατσαλίδας.
Ποιητής, μεταφραστής και μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων.
Σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο των Τιράνων.
Έχει τιμηθεί με το βαλκανικό βραβείο “Αίμος”

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

«Christian Zervos & Cahiers d’Art. H Αρχαϊκή Στροφή» στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.



Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Εγκαίνια: Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου2019, ώρα 20.00
Διάρκεια: 12 Δεκεμβρίου 2019 – 1 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H έκθεση «Christian Zervos & Cahiers d’Art. H Αρχαϊκή Στροφή» διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Μουσείο Zervos στο Vézelay της Γαλλίας, με σκοπό να φωτίσει το εύρος και τη σημασία του έργου του ελληνικής καταγωγής εκδότη και κριτικού Christian Zervos καθώς και τις σχέσεις του με την Ελλάδα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και πραγματοποιείται με τη συνεργασία των εκδόσεων Cahiers d’Art και χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση βασίζεται στα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Christian Zervos au miroir de la Grèce», το οποίο διεξάγεται από το 2017 με τη συνεργασία ομάδας ερευνητών που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

O CHRISTIΑN ΖERVOS
Ο Χρίστος ή Christian Zervos (Αργοστόλι 1889 – Παρίσι 1970) διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού κλίματος στο Παρίσι του Μεσοπολέμου μέσω του περιοδικού του Cahiers d’Αrt, το οποίο ίδρυσε το 1926 και εξέδιδε έως το 1960. Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα μοντερνιστικά περιοδικά, αφού αριθμεί 97 τεύχη. Ήδη από το πρώτο τεύχος, τα Cahiers d’Αrt είχαν επικεντρωθεί στην προβολή της μοντέρνας τέχνης και στον διάλογο μεταξύ έργων διαφορετικής προέλευσης και διαφορετικών ιστορικών εποχών.  Ο Zervos είναι επίσης γνωστός και ως ο εκδότης του εμβληματικού καταλόγου του ζωγραφικού έργου του Pablo Picasso από το 1932 και εξής, γνωστού σήμερα ως «le Zervos», αλλά και για τις αρχαιολογικές του εκδόσεις για προϊστορικούς πολιτισμούς, για παράδειγμα της νεολιθικής ή μινωικής Κρήτης και των Κυκλάδων. Η συμβολή του υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική στη διάδοση της  αρχαιοελληνικής τέχνης – ειδικότερα της προϊστορικής – καθώς και στον επαναπροσδιορισμό των αρχαίων πολιτισμών και των αρχαϊκών μορφών μέσα στο πλαίσιο του μοντερνισμού.

Ο Zervos εκκινούσε πάντοτε συσχετίζοντας τις διαχρονικές, οικουμενικές μορφολογικές τάσεις με τις λεγόμενες «πρωτόγονες» ή «αρχαϊκές» τέχνες και τα «αρχέγονα» ένστικτα της ανθρωπότητας. Πρότεινε έτσι μία νέα οπτική πάνω στα αρχαιολογικά ευρήματα, η οποία τα ενεργοποιούσε στο παρόν, εγγράφοντας τη μοντέρνα τέχνη μέσα σε μια ιστορική προοπτική. Το αφιέρωμα στον Zervos και τα Cahiers d’Art, το πρώτο που γίνεται στην Ελλάδα, με θέμα την «αρχαϊκή στροφή» του περιοδικού αλλά και του κόσμου της τέχνης την εποχή του Μεσοπολέμου, αναδεικνύει την ερευνητική και εκδοτική μεθοδολογία, η οποία καθόρισε την πορεία του. Τα χαρακτηριστικά της είναι μεταξύ άλλων: η προτίμηση για περιόδους που στερούνται γραπτών τεκμηρίων, η επιτόπια έρευνα, η προγραμματική σύσταση ενός φωτογραφικού αφηγήματος των πολιτισμών του «προϊστορικού Νότου», η πολυ-χρονική αντίληψη της ιστορίας με μέσο τη φωτογραφία, η εθνογραφική μεθοδολογία και η κοσμοποιητική προσέγγιση του παρελθόντος.
H ιστορία των εκδόσεων Cahiers dart συμπίπτει με μία διπλή, αμφίδρομη σχέση του Zervos με την Ελλάδα. Κατά το Μεσοπόλεμο η σχέση αυτή ενέπνευσε την αρχαϊκή στροφή της μοντέρνας τέχνης, η οποία θεμελιώθηκε σε έργα αντιπροσωπευτικά της «πρωτόγονης τέχνης του Αιγαίου», όπως τα κυκλαδικά ειδώλια. Μεταπολεμικά, με αφορμή μια φυσική αλλά και διανοητική «επιστροφή» του Zervos στην πατρίδα από το 1945 και μετά, επιχειρήθηκε μέσα από τις εκδόσεις του η αναθεώρηση της «καταγωγής» του μεσογειακού πολιτισμού με απώτερο στόχο την ανίχνευση των πηγών του πρωτογονισμού στη Νότια Ευρώπη: στη Σαρδηνία, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη. Η διπλή αυτή διαδρομή, παρουσιάζεται στην έκθεση μέσα από έργα και τεκμήρια που αναδεικνύουν τη σχέση μοντέρνου-αρχαϊκού, ως αντι-κλασική διεκδίκηση, ως αισθητική αλλά και ηθική αξία.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Η έκθεση αποτελείται από δύο παράλληλες διαδρομές. Η πρώτη αφορά στην πορεία του Zervos και τη σημασία των εκδόσεων και των εκθέσεών του στο χώρο της τέχνης, της κριτικής αλλά και της αρχαιολογίας στο Παρίσι και την Αθήνα από το 1926 έως το 1970. Η δεύτερη επικεντρώνεται σε εμβληματικά έργα από την προσωπική του συλλογή, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις καλλιτεχνικές κατευθύνσεις του, τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις του σε επίπεδο καλλιτεχνών και κινημάτων. Η συλλογή αυτή, που φυλάσσεται στο μουσείο του Vézelay, ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η έκθεση ξεκινά από τα πρώτα χρόνια, κατά τα οποία ο Zervos εξασκεί το επάγγελμα του κριτικού μέσα από τη συνεργασία με περιοδικά των εκδόσεων Albert Morancé, και παρουσιάζει το χρονικό ίδρυσης και λειτουργίας του περιοδικού Cahiers d’art μέσα από πρωτότυπα ντοκουμέντα. Επίσης αναδεικνύονται οι αρχαιολογικές έρευνες του Zervos, τα ταξίδια στη Μεσόγειο, η συλλογή υλικού και οι επαφές με αρχαιολόγους, τα άλμπουμ για τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Σαρδηνία. Στον πυρήνα αυτής της αφήγησης παρουσιάζονται 60 περίπου σπάνια και μοναδικά έργα μοντέρνας τέχνης από την προσωπική συλλογή του Zervos, έργα καλλιτεχνών όπως οι: Matisse,  Miró,  Picasso,  Laurens,  Calder, Lam,  Kandinsky, Γκίκας, Σκλάβος, Giacometti, κ.ά.

Η έκθεση ακολουθεί χρονολογική πορεία. Με έναρξη τα πρώτα εκδοτικά εγχειρήματα και τα σπουδαστικά ενδιαφέροντα του Zervos, από την Αλεξάνδρεια στο Παρίσι, το πρώτο μέρος αφορά την πρώτη δεκαετία του περιοδικού Cahiers d’αrt (1926–1937) διάστημα κατά το οποίο η δραστηριότητά του απασχολεί το προσκήνιο του παρισινού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Είναι η εποχή κατά την οποία ο Zervos συνδέεται με πρόσωπα που βρίσκονται στην αιχμή της πνευματικής «avant-garde» της εποχής, όπως ο Le Corbusier, o Fernand Léger, o Paul Éluard, ο Wassily Kandinsky, o Georges Henri Rivière, ο Paul Klee κ.ά. Παράλληλα, ενδιαφέρεται για την αρχαιολογία και την ανθρωπολογία, πραγματοποιεί το πολυπόθητο ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα και εκδίδει το βιβλίο L’art en Grèce (1934), ένα είδος μανιφέστου υπέρ της αρχαϊκής στροφής για την μοντέρνα τέχνη. Τότε εκδίδει επίσης τον πρώτο τόμο από τον εκτενή κατάλογο του έργου του Pablo Picasso (του καλλιτέχνη που καθόρισε την ταυτότητα των Cahiers d’Art). Η σχέση με τον Picasso εξασφαλίζει στον Zervos αναγνώριση και επιτυχία. Ο ρόλος του ως εκδότη στους σουρεαλιστικούς κύκλους της δεκαετίας του 1930 και οι σχέσεις του με βασικούς εκπροσώπους του κινήματος όπως ο André Breton, o Paul Éluard, o Man Ray, o Marcel Duchamp, o Max Ernst, o André Masson, o Georges Hugnet κ.ά., είναι εξίσου σημαντική. Η έκθεση επίσης ασχολείται με τη στροφή του ενδιαφέροντος του Zervos σε αρχαιολογικές εκδόσεις που προτείνουν μια αναθεωρημένη, «αρχαϊκή» ιστορία της Μεσογείου. Το τελευταίο μέρος της έκθεσης, που εκτείνεται από το 1943 μέχρι το θάνατό του, αφορά ακριβώς σε αυτή την αμφίδρομη όσο και αμφίθυμη σχέση του με το τρίπτυχο Μεσόγειος–Αρχαιολογία–Ελλάδα. Τεκμηριώνονται εδώ άγνωστες μέχρι σήμερα σχέσεις του Zervos με προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Μιχάλης Τόμπρος, ο Γιώργος Σεφέρης,  ο Άγγελος Προκοπίου και ο Γεράσιμος Σκλάβος, που αναδεικνύουν τη συμβολή του στη διαμόρφωση του ελληνικού μοντερνισμού.

Το σημείο εκκίνησης αυτής της έκθεσης είναι η διαπίστωση ότι ο Christian Zervos αποτελεί έναν από τους μεγάλους «αγνοημένους» της ιστορίας της τέχνης. Η έκθεση φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό εισάγοντας παράλληλα το ευρύ κοινό στο πολύπλευρο και βαρυσήμαντο έργο του κριτικού.

Τα τεκμήρια από το ανεξάντλητο υλικό του περιοδικού και η καταγραφή των διαδοχικών φάσεων και εκφάνσεων της εκδοτικής δραστηριότητας του Zervos επιχειρούν να καλύψουν την έλλειψη γνώσεων για το έργο του και να δώσουν έμφαση σε όσα τον συνέδεαν με τον ελληνικό πολιτισμό. Ταυτόχρονα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο ευρύτερο πλαίσιο επινόησης και πρόσληψης του «μεσογειακού πριμιτιβισμού» από τους θιασώτες της μοντέρνας τέχνης. Τέλος, η δραστηριότητα του Christian Zervos συμπεριλαμβάνεται στη νεότερη ελληνική πνευματική ζωή, ορίζοντας τα θεμέλια της μεθοδολογίας του σε σχέση με την ελληνική του καταγωγή και αναδεικνύοντας το ρόλο του για την πρόσληψη του μοντερνισμού στην Ελλάδα.

ΕΚΔΟΣΗ
Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο 325 σελίδων που εκδόθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει  αναπαραγωγές των έργων, εκτενές και τεκμηριωμένο χρονολόγιο καθώς και πρωτότυπα κείμενα των Christian Derouet, Alexandre Farnoux, Πολύνας Κοσμαδάκη, Ελένης Σταυρουλάκη και Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Christian Derouet, Conservateur général honoraire du patrimoine, Ιδρυτικός Επιμελητής του Μουσείου Zervos στο Vézelay
Alexandre Farnoux, Καθηγητής Αρχαιολογίας και Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Σορβόνης,
Παρίσι, και τέως Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών
Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης και Υπεύθυνη Συλλογής Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων, Μουσείο Μπενάκη

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Οι ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιούνται κάθε φορά από έναν ξεχωριστό καλεσμένο. 
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Κυριακή 22/12/2019 στις 11:00, από την επιμελήτρια της έκθεσης Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης και υπεύθυνη Συλλογής Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων του Μουσείου Μπενάκη
Κυριακή 05/01/2020 στις 11:00, από την ιστορικό τέχνης Βασιλική Δανιήλ
Σάββατο 11/01/2020 στις 11:00, από τον επιμελητή της έκθεσης, καθηγητή Αρχαιολογίας & Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και τέως Διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Alexandre Farnoux
Κυριακή 19/01/2020 στις 11:00, από την επιμελήτρια της έκθεσης Πολύνα Κοσμαδάκη
Σάββατο 25/01/2020 στις 11:00, από τον καθηγητή της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Σάββατο 01/02/2020 στις 11:00, από την ιστορικό τέχνης Βασιλική Δανιήλ
Σάββατο 22/02/2020 στις 11:00, από την επιμελήτρια της έκθεσης Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης και υπεύθυνη Συλλογής Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων του Μουσείου Μπενάκη

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2103671015, Δευτέρα - Πέμπτη, 10:00 – 15:00. 


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες (Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο και Λύκειο) κάθε Πέμπτη από 16 Ιανουαρίου 2020 έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, ενώ για τα μικρά παιδιά 7 έως 10 χρόνων σχεδιάζει εκπαιδευτικά εργαστήρια την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, 12.00-13.30. Πληροφορίες: 210 3671067-9, Δευτέρα έως Πέμπτη 10.00-14.00.

 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.





Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.


Πραγματοποιήθηκε με την παρουσία διακεκριμένων λογοτεχνών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, φίλων και συνεργατών στο εντευκτήριο της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα εκδήλωση αφιερωμένη στον Κώστα Ευαγγελάτο.
Το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΕΛ εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος Ελένη Κεκροπούλου, συγγραφέας, μεταφράστρια και εκδότρια.
Εισαγωγική αναλυτική παρουσίαση στο ποιητικό του έργο έκανε η Δρ. φιλοσοφίας Σοφία Μωραίτη, γενική γραμματέας της ΕΕΕΛ.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος μίλησε με θέμα: "Από τον Πολύσμιγο Αίνο στις Ερμητικές Λαμπίδες", αναφερόμενος εξομολογητικά στα κύρια εκφραστικά στοιχεία που απαρτίζουν την ποιητική του γραφή από την πρώιμη εκδήλωση της στην Κεφαλονιά μέχρι σήμερα.
Η εκδήλωση διανθίστηκε μουσικά από τον νέο ταλαντούχο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Βολίκα, που έπαιξε στο πιάνο συνθέσεις του από τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Γένεσις" καθώς και μια νέα του σύνθεση.
 Η Δρ. Σοφία Μωραίτη ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ο Πολύσμιγος Αίνος η συλλογή με την πολύσημη διάσταση, περιλαμβάνει διαφορετικές οπτικές αντίθετες μεταξύ τους που συνθέτουν το πορτραίτο του δημιουργού.
Ας μην ξεχνάμε ότι η δύναμη της τέχνης ενώνει αυτές τις αντιθέσεις και συμφιλιώνει τον άνθρωπο.
Στο εργαστήριό του χωρούν όλα: χαρτιά και μολύβια, πινέλα και καμβάδες και πολλά, μα πολλά χρώματα. Χωράει επίσης η μουσικότητα των λέξεών του: φωνήεντα και σύμφωνα ήχοι ψυχικής γαλήνης ή αναταραχής στην ελληνική και στην γαλλική γλώσσα. Μέσα σε αυτόν τον χώρο οι ιδέες, οι λέξεις, οι εικόνες και τα σχέδια παίρνουν την μορφή που ο ίδιος τούς δίνει είτε με την πένα, είτε με το πινέλο του. Όλα τα στοιχεία της τέχνης του συλλειτουργούν και αλληλοεπιδρούν.
Αυτές οι μέχρι σήμερα συλλογές του είναι οι «πολύσμιγοι αίνοι» του Κώστα Ευαγγελάτου που δηλώνουν όχι μόνο την επτανησιακή του καταγωγή, αλλά και τα βιώματά του !..Η Μούσα του είναι η όμορφη Ελληνίδα θεά που καθοδηγεί την σκέψη του μέσα από τον φιλοσοφικό στοχασμό στη διαμόρφωση των ιδεών και του λόγου."

Ακολούθησε διάλογος με το κοινό και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων.
Η ατμοσφαιρική μουσικοποιητική βραδιά ολοκληρώθηκε με κοκτέιλ και ευχές από τους παρόντες στον δυναμικό "σκορπιό" Κώστα Ευαγγελάτο για τα πρόσφατα γενέθλια του!

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ



Μελίτα Βαγγελάτου
ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ

 

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Εγκαίνια: 13 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00
Διάρκεια: 14 Νοεμβρίου 2019 – 1 Μαρτίου 2020

Φωτογραφικό υλικό:
https://www.dropbox.com/sh/9n5c7q69t7ebed6/AAByjebd1hXIXuAgM9ShuiSPa?dl=0

                                                                                                                             

Η Καζαμπλάνκα, μία πόλη-λιμάνι με ιδιαίτερο και πολυδιάστατο χαρακτήρα, παρουσιάζεται στην ομότιτλη  φωτογραφική έκθεση της Μελίτας Βαγγελάτου που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 στις 20.00 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020.

Η  έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες. Η πρώτη εστιάζει στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης για τις οποίες ο φακός της φωτογράφου επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής των κατοίκων προσφέροντας ένα ψηφιδωτό εικόνων από έθιμα, ασχολίες και καθημερινές δραστηριότητες που παρέμειναν αμετάβλητες στο χρόνο. Οι κάτοικοί τους ερχόμενοι από την επαρχία από τις αρχές του 20ού αιώνα διατήρησαν τις πρακτικές και τα ήθη των χωριών τους. Έτσι, η συνήθεια του λουτρού στο χαμάμ, το φούρνισμα του ψωμιού σε ξυλόφουρνους, οι ασχολίες όπως το άπλωμα των ρούχων και οι φιλικές συναντήσεις στους δρόμους καθώς και η συχνότατη παρουσία πλανόδιων μικροπωλητών αποκαλύπτονται μέσα από τις φωτογραφίες που δονούνται από τη δύναμη ενός λαϊκού πολιτισμού υπαρκτού και κραταιού.

Στη δεύτερη ενότητα φωτογραφιών δημιουργείται ένα αρχιτεκτονικό πορτραίτο της πόλης μέσα από την παρουσίαση των διαφορετικών στοιχείων της Καζαμπλάνκας προβάλλοντας το παλαιό και δαιδαλώδες τμήμα της πόλης, το λιμάνι με το ναυπηγείο, σημαντικά κτήρια από την εποχή του γαλλικού προτεκτοράτου και τέλος αρχιτεκτονήματα με  σύγχρονη  αισθητική μέσα από τα οποία διαφαίνεται το νεωτερικό πρόσωπο της πόλης.

Η Μελίτα Βαγγελάτου συνυφαίνει τον μανδύα της Καζαμπλάνκας δίνοντας έμφαση στον πολύβουο και ζωντανό παραδοσιακό τρόπο ζωής που πλαισιώνεται από την πάντα γοητευτική πόλη.

Η Μελίτα Βαγγελάτου, γέννημα-θρέμμα της Αλεξάνδρειας έχει ζήσει και ταξιδέψει σε πολλές χώρες, από τις οποίες αντλεί την έμπνευσή της. Έχει εκθέσει φωτογραφίες της στην Ελλάδα και το Μαρόκο και τα έργα της συχνά παρουσιάζονται σε εκθέσεις του συλλόγου Casamemoire με σκοπό τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Καζαμπλάνκας. Στις φωτογραφίες της μάλιστα βασίστηκε η πρόταση για την εγγραφή της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα της Καζαμπλάνκας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Σάββατο 23/11, 30/11, 28/12, 11/1, 25/1 στις 12.00 από την Μελίτα Βαγγελάτου

Σάββατο 14/12, 15/2, 29/2στις 12.00 από την Γκρέτα Βασιλείου


Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις δεν επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης.                                                 
Γενική είσοδος στο Μουσείο Μπενάκη €9, €7.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο τηλέφωνο 210 3251 314, Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 15:00.




ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΟΙΗΣΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΑΘΗΝΑ 2019