Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "ΝΕΦΕΛΟΜΟΡΦΙΕΣ ART-EST" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.










Ξεναγήσεις στην έκθεση «Νεφελομορφίες - Art Est».

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών σας ενημερώνει ότι η έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Νεφελομορφίες Art-Est», που φιλοξενείται στο Μουσείο μας, παρατείνεται μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Ο γνωστός καλλιτέχνης, θα πραγματοποιήσει δύο ξεναγήσεις στην έκθεσή του, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 από τις 13:30 έως τις 15:30 και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 από τις 11:30 έως τις 13:00.

Διεύθυνση: Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος.
Διάρκεια έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017.

Ημέρες και ώρες  επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ με 4μ.μ.

www.athenscitymuseum.gr

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2017 "ΝΕΦΕΛΟΓΡΑΦΙΕΣ- NEBULAGRAPHICS" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.




ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2017 "ΝΕΦΕΛΟΓΡΑΦΙΕΣ- NEBULAGRAPHICS" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το εικαστικό συλλεκτικό Ημερολόγιο 2017 του εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "Νεφελογραφίες-Nebulaforms".
Το Ημερολόγιο είναι σχήματος 20x20εκ, με 14 έγχρωμες σελίδες, τις οποίες κοσμούν ζωγραφικές συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου, από τη μεγάλη ενότητα έργων του "Νεφελογραφίες" με φόντα τους στις σελίδες από βραχώδη και αμμώδη τοπία.
  Οι "Νεφελογραφίες" του Κώστα Ευαγγελάτου είναι χρωματικές  δημιουργίες με θέμα τον ουρανό, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Οι χρωματικές αντιθέσεις είναι καθοριστικές στη διάρθρωση των εικόνων που δημιουργούν. Το παιχνίδισμα των χρωμάτων και των μορφών διαμορφώνει ρομαντική ατμόσφαιρα αφαιρετικού χαρακτήρα,  που επιτρέπει το φανταστικό νεφελογραφικό ταξίδι. Ο καλλιτέχνης μεταδίδει έντεχνα και υποβλητικά  το αττικό και το ιόνιο φως για να χαρίσει αισθητική απόλαυση και ψυχική ανάταση.
Όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκδοση εκτέθηκαν πρόσφατα στην μεγάλη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.

Έκδοση: Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa "Ροδόπη" και Αρχείο "fototanism".
Επιμέλεια: Ραλλού Καρτέρη.
Εκτύπωση: Ελευθέριος Καρτέρης.
Φωτογράφηση έργων: Ramadan Margjoka.

www.gisi.gr/evangelatos


Πληροφορίες: τηλ: 210 7294259 (10- 11.30 π.μ.)
confotis@yahoo.gr και cevangelatos@gmail.com

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΝΕΦΕΛΟΜΟΡΦΙΕΣ ART EST" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.









ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.


Με επισημότητα και μεγάλη προσέλευση προσωπικοτήτων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, συλλεκτών, δημοσιογράφων και φιλότεχνων πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου- Ευταξία, στην πλατεία Κλαυθμώνος, τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του διεθνούς εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου, με γενικό τίτλο "Νεφελομορφίες Art- Est". Η εκδήλωση άρχισε στην ισόγεια αίθουσα του Μουσείου μπροστά στον περίφημο πίνακα με την Ακρόπολη το 1674, έργο του J.Carrey. Ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Αντώνιος Βογιατζής αναφέρθηκε στην συνεργασία του καλλιτέχνη με το Μουσείο από το 2004 και στην τωρινή μεγάλη του ατομική έκθεση. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα βιογραφικά του στοιχεία από την πρώτη έκθεση του σε ηλικία 16 ετών στο Αργοστόλι μέχρι σήμερα σε μεγάλα διεθνή εικαστικά κέντρα. Επεσήμανε επίσης τις λογοτεχνικές και θεωρητικές εκδόσεις του με αναφορά όλων των εκδόσεων του, αλλά και των κριτικών εκδόσεων για το έργο του με κείμενα σημαντικών μελετητών και ιστορικών τέχνης. Στη συνέχεια η νέα ιστορικός τέχνης δ. Δήμητρα Παπαναγιώτου, εθελόντρια στο Μουσείο και επιμελήτρια της έκθεσης, διάβασε στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα κριτικό κείμενο του ποιητή, εκδότη και καθηγητή λογοτεχνίας στη Νέα Υόρκη Άλφεντ Πούλεν, το οποίο κατέληγε:"Στην εναγώνια πορεία του μέσα στους τόπους  της ερημιάς, ο Κώστας Ευαγγελάτος, ανοικοδομεί τα φυσικά και ψυχικά διακριτικά σημεία της όρασης του με μια φλεγόμενη φαντασία. Στον ορίζοντα στήνει έναν φράχτη σαν πυρακτωμένη ραχοκοκαλιά, που συνδέει ουρανό και γη και απειλεί να μας αρπάξει όλους κάτω από το χτύπημα ενός άστοργου βλέμματος.
Αφήνοντας ανθρώπινα σχήματα που κατευθύνονται προς το αγγελικό, σε μια ερημωμένη ηθικά γη, τα έργα του Ευαγγελάτου είναι οι παρασκηνιακοί ψίθυροι ενός καθαρού λόγου, που  αντηχεί  την ευαισθησία ενός ανθρώπινου και αισθητικού προγόνου όπως  ο Καβάφης".
Η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Αγλαία Αρχοντίδου- Αργύρη εξήρε την προσωπικότητα και τον επαγγελματισμό του καλλιτέχνη και τον χαρακτήρισε δεξιοτέχνη "ποιητή του χρώματος".
Στον επίλογο ο Κώστας Ευαγγελάτος ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμητική παρουσίαση ευχαρίστησε το Μουσείο και όλους όσους συνέβαλαν την άψογη και αισθητική διοργάνωση της μεγάλης έκθεσης του, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η τέχνη πρέπει να έχει εμψυχωτική δυναμική, σε σχέση με τα δυσεπίλυτα κοινωνικά και αξιολογικά προβλήματα.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια στον επάνω όροφο του Μουσείου, όπου οι φιλότεχνοι έφθασαν στην έκθεση ζωγραφικής αφού πέρασαν από όλο τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Μουσείου με τα θαυμάσια και σπάνια έργα τέχνης και αντικείμενα από τη διαμονή στο κτίριο-παλάτι του Όθωνα και της Αμαλίας από το 1836-1843.
Η είσοδος στην έκθεση με τα νεφελογραφικά συμπλέγματα και τις νεφελομορφίες εντυπωσίασε ιδιαίτερα με τον ειδικά μελετημένο υποβλητικό φωτισμό των 64 πινάκων του καλλιτέχνη που την απαρτίζουν στο φάσμα ενός νεφελογραφικού ταξιδιού. Η μεγάλη προσέλευση εμπόδισε την προγραμματισμένη ξενάγηση μπροστά στα έργα από τον ίδιο τον δημιουργό τους, αλλά θα γίνει προς το τέλος της έκθεσης.
Την ανθοδετική εορταστική κόσμηση του χώρου φιλοτέχνησε ο ανθοδέτης Κώστας Ιωαννίδης της Flowerline.
Ακολούθησε κοκτέιλ με κρασιά, γλυκίσματα και μάντολες, προσφορά από την παραδοσιακή Κεφαλονίτικη "Βοσκοπούλα".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2017.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος.

Ημέρες και ώρες  επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ με 4μ.μ.
                                                      Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΕΦΕΛΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΝΕΦΕΛΟΜΟΡΦΙΕΣ ΜΟΥ.




ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ  ΑΝΑΔΡΟΜΗ  ΣΤΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ  ΝΕΦΕΛΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΝΕΦΕΛΟΜΟΡΦΙΕΣ ΜΟΥ.


Οι «Νεφελογραφίες» ήταν στην πρώτη φάση τους περί το 1994-95 αφετηρία μιας νέας οπτικής προσέγγισης του φαινομενικά ατέρμονου τοπίου, που έχει συνθετική του βάση την παράλληλη σχέση ουρανού και γης, ουρανού και θάλασσας, ουρανού και «διφορούμενων» επιπέδων που καλύπτουν τα νεφοσκεπή τμήματα της ατμόσφαιρας. Τα έργα αυτά ήταν και μια καταληκτική αποκρυστάλλωση της ήδη πολύχρονης αναζήτησης μου πάνω στις χρωματικές σχέσεις και την έμφυτη τάση μου για ένα τύπο χρωματικού «σχεδίου» που μου έδινε τη δυνατότητα να ζωγραφίζω με άνεση τόσο εκ του φυσικού, όσο και από τη φαντασία μου.
Ήδη μετά την τρίτη έκθεση έργων μου της ενότητας «Σωματογραφίες-bodygraphics» στη  Gallery Dada της Αθήνας τo 1989 και την έκδοση τους σε λιθογραφίες, portfolio τέχνης (Dada Art Gallery, 1988) και στη Νέα Υόρκη, (BOA Editions, N.Y, 1989)  είχα ουσιαστικά ολοκληρώσει τις ανατομικές μου μελέτες «Anatomical compositions, variations and elaborations» με θέμα το ανθρώπινο σώμα που είχαν εκτεθεί αρχικά στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Καλαμάτα το 1983 και στη συνέχεια το 1984 στη γκαλερί  του Writers and Books, Ιnc. στο Rochester της Νέας Υόρκης (κείμενο A.Poulin, jr.) κατά τη διάρκεια των εικαστικών σπουδών μου στο University The New School στο Manhattan.
Δεν έπαψα βέβαια να ασχολούμαι με το ανθρώπινο σώμα στο τελάρο και στο χώρο, αλλά όχι πλέον με τη συγκεκριμένη οπτική δηλαδή ανθρώπινα μέλη με εγχάρακτες γραφές εννοιών, τόσο στα σώματα όσο και στα φόντα των έργων.  Οι συνθέσεις αυτές ήταν με ολιγόφωτη  χρωματική γκάμα, πολλές φορές ασπρόμαυρη σχεδίαση η δίχρωμη τονική διατύπωση. Έτσι, σχεδόν παράλληλα με τη δημιουργία των  Σωματογραφιών- Bodygraphics, προχώρησα στην ανάπτυξη συνθέσεων με μελάνι , όπου γράμματα, ονόματα, αριθμοί και σύμβολα ύφαιναν γεωμετρικές συνθέσεις.  Οι «Συλλήψεις-Conceptualizations», με αναφορές προέλευσης τα προγενέστερα  μικρά σχέδια μου, τις «Ιδεογραφίες», εκτέθηκαν πρώτη φορά  στη Lowenstein Gallery του Fordham University at Lincoln Center στη Νέα Υόρκη το 1985. Ολοκληρώθηκαν σαν ενότητα  το 1988 , με την παρουσίαση τους  στην ατομική μου έκθεση στο Centre Culturel «Les Fontaines» στο Σαντιγύ της Γαλλίας. Eκδόθηκαν  σε κάρτες, portfolio τέχνης της σειράς «Photothiki» (κείμενο Βιβή Βασιλοπούλου), αφού  εκτέθηκαν  στη Gallery «F» στην Αθήνα το 1989. (κείμενα: Ερρίκος Μπελιές, Στέλιος Λυδάκης). 
Η συνήθεια μου να δουλεύω  ταυτόχρονα δύο κύριες θεματικές και τεχνοτροπικές ενότητες συνεχίστηκε. Αφενός  συνέχιζα με τα
«Εννοιακά τοπία», στα οποία εγκαταλείπω την απόλυτη γεωμετρικότητα και εισάγω στα αλληλένδετα χρωματικά επίπεδα φυσικά στοιχεία -ουρανός, νερό, βροχή, σύννεφα, βλάστηση, φωτιά- που αποδίδονται με τη  χρήση  τέμπερας και αυγοτέμπερας σε συνδυασμό  με μονοτυπίες. Αφετέρου  μετέφερα παραλλαγές με τις συνθετικές ιδέες των και τις ανάλογες γραφές-χαράξεις της ενότητας  «Συλλήψεις» σε μεγάλων διαστάσεων πίνακες. Η φορμαλιστική αυτή μεταφορά ήταν μια εντυπωσιακή οπτική μεγέθυνση των αισθητικών μου ιδεών. Τους προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο χώρο και κάποια διακοσμητική διάσταση, που η αυστηρότητα του αρχικού άσπρου- μαύρου, τοποθετούσε τις συνθέσεις  μου με πρώτη ματιά στην «εγκεφαλική» τέχνη (αν και εγώ δουλεύω πάντα συνειρμικά και συναισθηματικά, βασισμένος σε προσωπικά βιώματα), κάνοντας τες έτσι, σχεδόν απρόσιτες στο μέσο κοινό. Τα νέα σχηματικά συμπλέγματα με έντονα ακρυλικά χρώματα και λάδια που είχα την πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι συνθετικές τους δομές και ιδέες σε ποικίλες  εφαρμογές σε δημόσιους  χώρους,  μου άνοιξαν το κεφάλαιο έργα σε σχέση και ένταξη σε  αρχιτεκτονικό περιβάλλον. Τα έργα αυτά εκτέθηκαν αρχικά σε ομαδικές  εκθέσεις στις Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα το 1992, στη Βίλλα Βοναπάρτη του Δ. Ζωγράφου, στο Χώρο Σύγχρονης Τέχνης της Vicky Dracos - Art τo 1992, στο Κέντρο Τεχνών Δ. Αθηναίων-Πάρκο Ελευθερίας το 1993 και αργότερα στην αναδρομική έκθεση μου «Scriptorium» στο  Κέντρο Τεχνών Δ. Αθηναίων-Πάρκο Ελευθερίας το 1999 (κείμενο Στέλιος Λυδάκης). Παράλληλα με όλα αυτά που απαιτούσαν καθημερινή δουλειά ιδιαίτερα κοπιαστική πνευματικά και  επιζητώντας κάποια εσωτερική γαλήνη, άρχισα να ζωγραφίζω πάλι εκ του φυσικού.
Τα Καλοκαίρια του 1992, 1993, 1994 στην Κεφαλονιά, Ιθάκη, Νίσυρο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Άνδρο, Μύκονο και Σαντορίνη  αφέθηκα και μελέτησα την οπτική χαρά της ομορφιάς του φυσικού τοπίου. Φιλοτέχνησα  με μολύβια, μελάνια και τέμπερες, αρκετά έργα επί τόπου και άλλα που έκανα ύστερες επεμβάσεις στο ατελιέ μου. Σιγά σιγά πέρασα με αφαιρετική διαδικασία στη συνθετική αντίληψη της σειράς  με τις «Νεφελογραφίες-Nebulagraphics». 
Αφορμή για αυτή μου τη στροφή στάθηκε ένα παλιό έργο μου με ακρυλικό, από τη σειρά των συνθέσεων μου που είχαν εκτεθεί το 1981 στη  γκαλερί  της  Ελληνοαμερικανικής  Ένωσης στην Αθήνα (κείμενα: A.Poulin,jr., Άγγελος Φουριώτης).  Αυτές οι συμβολιστικές συνθέσεις, με στρατιωτικά εξαρτήματα, είχαν όλες για φόντο νεφελώματα. Στη συγκεκριμένη μικρή σύνθεση υπήρχε η γραμμή του ορίζοντα και μόνον. Από κάτω της μια σκούρα γκρίζα  λωρίδα  ακαθόριστου τοπίου και από πάνω της σχηματισμοί νεφών με ολιγόφωτες αποχρώσεις δειλινού. Παρατηρώντας ξανά αυτό το έργο, που πάντα η θέαση του μου έδινε ψυχική ανάταση, φαντάστηκα  μια  μεγάλη σειρά έργων με ανάλογη συνθετική δομή , που θα μου έδιναν όμως τη δυνατότητα να αναπτύξω  χωρίς περιορισμούς τις χρωματικές μου δυνατότητες.  Έτσι  άρχισα, πυρετικά σχεδόν, να δουλεύω  νεφοσκεπείς επιφάνειες, με ενθουσιασμό και  γοητευμένος από τις χρωματικές τονικότητες και  ενίοτε απρόβλεπτες ανταύγειες. Όσο για τις γραφές και τις χαράξεις εννοιών, στοιχεία που υπήρχαν σε όλες σχεδόν της προηγούμενες φάσεις της αναζήτησης μου, απλοποιήθηκαν σε γραμμές που ελίσσονται σχεδόν αδιόρατα, συμπλέκονται και δίνουν κατευθύνσεις στα σύννεφα.
Οι «Νεφελογραφίες» μου ήταν η ενότητα δουλειάς με τη μεγαλύτερη  ζωγραφικότητα, έντεχνες  υποβλητικές λαζούρες και πρόσληψη του «αττικού αλλά και του ιόνιου φωτός». Συγκεκριμένες και αφηρημένες ταυτόχρονα, οικείες αλλά και αινιγματικές ήταν αναμφισβήτητα εικαστικά  προιόντα της  ζωγραφικής μου άνεσης. Η εκθεσιακή τους πορεία από το 1995 που πρωτοπαρουσιάστηκαν στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δ. Αθηναίων ( κείμενα: Στέλιος Λυδάκης, Susana Smith Bautista) μέχρι σήμερα υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και πλούσια σε έργα. Ενδεικτικά αναφέρω τις εκθέσεις τους στη Σύρο, στο Ναύπλιο, στο Αργοστόλι, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Κόρινθο, στην Λευκάδα , στη γκαλερί Opus 39 της  Λευκωσίας (κείμενο Δώρα Φ. Μαρκάτου). Επίσης  στην Magna Gallery (κείμενο Λεόντιος Πετμεζάς), στο Artower Agora, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών στην Αθήνα (κείμενο Κώστας Ε. Μπέης), στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι κ.α. Η έκθεση τους στην Down Town, Marathianakis  Art Gallery στην Αθήνα το 2006 στην έκθεση «Νεφελογραφίες και Κιονόκρανα» (κείμενο Χρύσανθος Α. Χρήστου) καθώς και η έκθεση τους στην  Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας το 2010 στην έκθεση «Μορφές και Νεφελόφωτα» (κείμενο Μαρία Μελέντη) ήταν σταθμοί της εικαστικής μου πορείας.
Ήδη πριν το 2010 στα ουράνια επίπεδα και φόντα άρχισαν να αναφαίνονται  μορφές  πνευματικής διάστασης. Η μεταμόρφωση των Νεφελογραφιών σε Νεφελομορφίες προσέδωσε ένα νέο στοιχείο στη δομή των νεφελωμάτων και των απίθανων σχημάτων που αναδύονται σε αυτά. Η αποκρυστάλλωση των  φανταστικών μορφών στην χρωματική επιφάνεια των ουράνιων πεδίων, με διακριτική  γραφή φοράς και έκφρασης ολοκληρώνουν την αισθητική μου έρευνα, μέσα από πολύχρονες και πολυσχιδείς διαδρομές. Οι  αναζητήσεις και οι τρόποι μου αυτοί είχαν στόχο ανέκαθεν την  πρόκληση μιας ποιητικής μέθεξης,  που σε ύψιστο βαθμό  προξενεί και προσφέρει η ομορφιά και η ωραιότητα της φύσης, σαν αντίδοτο και προστατευτικό δίχτυ έναντι της  ποικιλότροπα πληγωμένης καθημερινότητας  και των μεγάλων πάσης φύσεως δυσεπίλυτων αδιέξοδων που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Κώστας Ευαγγελάτος
Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης.
www.gisi.gr/evangelatos


Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.








ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Στην κατάμεστη Αίθουσα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ζωγράφου, Λογοτέχνη, Θεωρητικού Τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: "Από τον Πολύσμιγο Αίνο στις Ερμητικές Λαμπίδες"

 Ο Κώστας Ευαγγελάτος μίλησε αρχικά με θέμα: "16 Χρόνια Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη", όπου αναφέρθηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία του για την ίδρυση, την μετατροπή και τη θερινή λειτουργία της πατρικής του οικίας στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από το 2000 μέχρι και φέτος σε χώρο εκθέσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συμβάντων, συλλογής εικαστικών έργων, αρχείο ντοκουμέντων και εκδόσεων τέχνης και λογοτεχνίας.Ιδιαίτερη έμφαση προσέδωσε στην ευγενική προσφορά εικαστικών έργων από Έλληνες και ξένους συναδέλφους του για τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής, που με την ποικιλότητα τεχνοτροπιών, υλικών και εικαστικών μεθόδων έχει δυνητικά και εκπαιδευτική διάσταση αναφορικά με τη σύγχρονη δημιουργία, τις αξίες και τις απαξίες της.
Στο ποιητικό και μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς η γνωστή Ηθοποιός Βίκυ Πρωτογεράκη απήγγειλε με εξαιρετική εκφραστικότητα ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου από την συλλογή "Πολύσμιγος Αίνος", εκδ. "Συλλογές". 
Η υπ. δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και εκδόσεων απέδωσε υποβλητικά τα ποιήματα στη Γαλλική γλώσσα από τη συλλογή- ανθολογία "Offrandes Seculaires - Κοσμικές Σπονδές", εκδόσεις Sylloges, ενώ ο ποιητής τα απήγγειλε στην πρώτη γραφή τους στην Ελληνική γλώσσα. 
Η ποιητική και μουσική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πρώτη ακρόαση τμημάτων του μουσικού συμφωνικού ποιήματος με τίτλο: "Ionian impessions", του νέου συνθέτη, που έχει συναυλική δράση με τα μουσικά σύνολα "ΙΕΡΑΞ", Σωτήρη-Νικόλα Κάσσου. Πρόκειται για εκτενή σύνθεση του εμπνευσμένη από την Επτανησιακή ατμόσφαιρα της ποίησης του Κεφαλονίτη Ευαγγελάτου, την οποία αποδίδει μυσταγωγικά με μινιμαλιστικό και λόγιο ύφος, όπως ανέλυσε ο ίδιος, στο πνεύμα των νέων μουσικών Ευρωπαικών ρεύματων και τάσεων. Τις μουσικές "Εντυπώσεις του Ιονίου" ερμήνευσαν  δεξιοτεχνικά ο Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος στο πιάνο και ο μουσικός Ίωνας Κουρμπανάς στο βιολί ενθουσιάζοντας το κοινό με το ταλέντο τους. 
Στο τέλος ο Κώστας Ευαγγελάτος διάβασε με αδρότητα το ποίημα του "Απογείωση" από την νέα υπό έκδοση ποιητική συλλογή του, με τίτλο "Ερμητικές Λαμπίδες", η οποία θα κυκλοφορήσει με σχέδια του το 2017. 
Στην σημαντική εκδήλωση, που εκτός των άλλων ήταν και μια πρώτης γραμμής προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής Κεφαλονιάς, στα πλαίσια του 4ήμερου με ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ, που διοργάνωσε η κ.Argy Pappas-Tσιώτα, με την Αιγίδα του  ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ και του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΡΡΕ, και την υποστήριξη του Προέδρου του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Ακαδημαικού κ.Ευάγγελου Μουτσόπουλου, έδωσαν το "παρών" διακεκριμένες προσωπικότητες της πνευματικής και κοινωνικής ζωής. Ανάμεσα τους εκπρόσωποι και μέλη της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Εταιρίας λογοτεχνών, του ΕΕΤΕ, του Ομίλου για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων, του Συλλόγου Καλλιτεχνών-Λογοτεχνών Ηλιούπολης "Το Εργαστήρι", του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Εραλδικής και Γενεαελογικής Εταιρίας, του Κέντρου Δικανικών Μελετών του καθηγητή Κώστα Ε. Μπέη, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και ειδησεογραφικών φορέων.

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΠΛ. ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ 2, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ

www.gisi.gr/evangelatos